Δύο νεκροί κάθε μέρα τον Δεκέμβρη

Στους 34 ανήλθαν χθες οι θάνατοι από τη νέα γρίπη.Δύο άνδρες με υποκείμενα νοσήματα, ηλικίας 79 και 63 ετών άφησαν χθες την τελευταία τους πνοή στις μονάδες εντατικής θεραπείας όπου νοσηλεύονταν τις τελευταίες μέρες σε κρίσιμη κατάσταση. Ο Δεκέμβριος αποδεικνύεται ο μήνας με την υψηλότερη θνησιμότητα από γρίπη, καθώς έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 14 άτομα, όταν ολόκληρο τον Νοέμβριο είχαν καταγραφεί 17 θάνατοι.

Οι επιστήμονες κάνουν έκκληση για εμβολιασμό, αλλά η προσέλευση στα ειδικά κέντρα παραμένει χαμηλή. Το Σαββατοκύριακο εμβολιάστηκαν 31.557 άτομα, με τον συνολικό αριθμό των εμβολιασθέντων κατά της νέας γρίπης να ανέρχεται σε 214.884. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, παραμένει αυξημένο καθώς οι κλήσεις προς τη γραμμή του υπουργείου Υγείας (1135) ξεπερνούν καθημερινά τις 30.000.

 

Οι ειδικοί εντείνουν την προσπάθεια καταγραφής των ανεπιθύμητων ενεργειών. Στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) λειτουργεί καθημερινά (και Σαββατοκύριακα) τηλεφωνική γραμμή για τη δήλωση ανεπιθύμητων ενεργειών (213.2040401). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων ωστόσο θα πρέπει να απευθύνονται στα νοσοκομεία ή στον γιατρό τους.

Εξετάσεις
Από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανακοινώθηκε χθες ότι ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις στην 62χρονη η οποία είχε αναφέρει νευρολογικό πρόβλημα μετά τον εμβολιασμό. Ο κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος έδειξαν ότι η συμπτωματολογία της δεν συνδέεται με το εμβόλιο.

Στο μεταξύ την ανακάλυψη ενός ψυχοδιεγερτικού παράγοντα ο οποίος αντιμετωπίζει και τη γρίπη ανακοίνωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ρώμης κ. Μάριο Κατσόλα. Μιλώντας σε ημερίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ο Ιταλός καθηγητής ανέφερε ότι η ερευνητική του ομάδα δημιούργησε ένα πολυδύναμο βακτηριακό λύμα.

Με αυτό ενεργοποιείται η φυσική άμυνα του οργανισμού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη αλλά και τη θεραπεία των βακτηριακών λοιμώξεων του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού. Αποτελείται από ένα μείγμα αντιγόνων που προέρχονται από απενεργοποιημένα παθογόνα βακτήρια, υπεύθυνα για τις λοιμώξεις της ανώτερης και κατώτερης αναπνευστικής οδού.

Η ουσία παράγεται από μηχανική λύση, με την οποία διατηρούνται οι αντιγονικές δομές των βακτηρίων που περιέχονται στο φάρμακο.

Τα ανέπαφα αντιγόνα του βακτηριακού λύματος αναγνωρίζονται εύκολα και συλλέγονται από τα ανώριμα δενδριτικά κύτταρα της βλέννης. Διεγείρουν, έτσι, την ωρίμανση των δενδριτικών κυττάρων που είναι σε θέση να προκαλέσουν γρήγορη και ισχυρή ανοσολογική απόκριση.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΠΟΥΛΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΑΖΟΝΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

Η Γερμανία σκοπεύει να πουλήσει σε άλλες χώρες τις δόσεις του εμβολίου της νέας γρίπης που παραμένουν στο… ράφι λόγω του μικρού αριθμού των ανθρώπων που έχουν προσέλθει για να εμβολιαστούν μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον υπ. Υγείας, Φ. Λέσλερ, από την ημέρα που ξεκίνησε ο εμβολιασμός στη Γερμανία, μόνο το 15% του νοσηλευτικού προσωπικού και το 5% των πολιτών έχουν εμβολιαστεί.

Για τον λόγο αυτόν οι αρχές των κρατών ζήτησαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες για να τους πουλήσει τα πλεονάζοντα εμβόλια. Προς πώληση θα προωθηθούν περίπου 2,2 εκατ. δόσεις του εμβολίου, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας υπενθυμίζοντας ότι κάποιες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ουκρανία, προσπαθούν να αυξήσουν τις προμήθειές τους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ