Δύο πολύ “γκρίζες” υποθέσεις στην Υγεία

Βενιζέλος Β.
 

Η 29η Απριλίου ήταν η ημέρα που είχε ορισθεί για να πραγματοποιηθεί ο διεθνής διαγωνισμός για τη διαχείριση των επικινδύνων νοσοκομειακών αποβλήτων, με την ευθύνη της, πολύπαθης και “ακέφαλης” ακόμη, Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), αλλά ουδεμία κίνηση έχει εκδηλωθεί μέχρι σήμερα!

Την ίδια στιγμή, αγνοείται η τύχη του έτερου μεγάλου διεθνούς διαγωνισμού στον χώρο της Υγείας, εκείνου για την προμήθεια 200 ασθενοφόρων για το Εθνικό Κέντρο ¶μεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ)…

Και στις δύο περιπτώσεις έχουν ενταθεί οι ψίθυροι για τον ρόλο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, καθώς πρόκειται για δύο διαγωνισμούς στους οποίους εμπλέκονται μεγάλες ελληνικές και ξένες εταιρείες, ενώ οι προϋπολογισμοί κόστους αγγίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τη μέρα που ο υφυπουργός Υγείας Γ. Παπαγεωργίου απαντούσε με αξιοσημείωτη ασάφεια σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μαν. Σκουλάκη σχετικά με την τύχη και την πορεία του διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια 200 ασσθενοφόρων για το ΕΚΑΒ.

Η υπόθεση βρίσκεται τυπικά στην ΕΠΥ, μετά την ακύρωση του πρώτου διαγωνισμού από τη διοίκηση του Κέντρου, η οποία ανακοίνωσε ως αιτία της ακύρωσης την υπέρβαση του προϋπολογισθέντος κόστους.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της “Α”, η πραγματική αιτία της ακύρωσης του διαγωνισμού ήταν η διαπίστωση ότι το υπουργείο Υγείας όδευε στην επιλογή της μεγάλης ξένης εταιρείας που κοστολογούσε στα 93.000 ευρώ το κάθε ασθενοφόρο!

Αυτή η εταιρεία υπερτιμολογούσε σε τέτοιο βαθμό τα ασθενοφόρα της που ήταν σε θέση να προσφέρει συνολική έκπτωση της τάξης των… 4 εκατ. ευρώ, μετά από συζήτηση μίας ώρας! Η υπόθεση κινδύνευε να οδηγηθεί σε σκάνδαλο και η παρέμβαση κρατικών στελεχών τα οποία αρνούνταν να συμπράξουν στο “έγκλημα” οδήγησαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να διατάξει την ακύρωση και την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.

Πού βρίσκεται η υπόθεση; Ούτε ο ίδιος ο υφυπουργός Υγείας έχει το κουράγιο να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή, καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της “Α”, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει εμπλακεί σε ένα δυσεπίλυτο σταυρόλεξο, στην προσπάθειά της να προκρίνει τα ασθενοφόρα συγκεκριμένης εταιρείας, αιτιολογώντας την επιλογή της στη βάση των… τεχνικών χαρακτηριστικών, ένα από τα οποία είναι η… τετρακίνηση!

Το ερώτημα της 29ης Απριλίου

Ενώ η Κομισιόν έχει παραπέμψει τη χώρα μας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο προκειμένου να επιβληθεί καταδίκη στην Ελλάδα για το χαοτικό και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον σύστημα διαχείρισης των επικινδύνων αποβλήτων, μεταξύ των οποίων  περιλαμβάνονται και τα νοσοκομειακά, η 29η Απριλίου παρήλθε χωρίς να πραγματοποιηθεί ο προγραμματισμένος διεθνής διαγωνισμός για το έργο…

Η ΕΠΥ έχει αποκλείσει από τις διαδικασίες του διαγωνισμού μεγάλη ελληνική εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια τη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων σχεδόν σε όλη τη χώρα. Ο αποκλεισμός της εταιρείας οφείλεται στο γεγονός ότι, σύμφωνα με την ΕΠΥ, αυτή δεν τηρεί τις προδιαγραφές που ορίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ η διαχείριση που υλοποιεί προκαλεί πλήθος ερωτημάτων.

Η επίμαχη εταιρεία προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης της ΕΠΥ για τον αποκλεισμό της, αλλά το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της.

Και ενώ όλα έδειχναν ότι ο διεθνής διαγωνισμός για τη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων θα προχωρήσει κανονικά και σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΠΥ, η 29η Απριλίου παρήλθε χωρίς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δώσει την οποιαδήποτε εξήγηση για την περίεργη… υπέρβαση!

Και ενώ ο διεθνής διαγωνισμός όφειλε να πραγματοποιηθεί στις 29 Απριλίου, ο γενικός γραμματέας Υγείας Αριστ. Καλογερόπουλος – Στράτης δηλώνει αρκούντως αινιγματικά στην “Α”: “Τι σημασία έχει η 29η Απριλίου; Οι υπογραφές έχουν μπει. Μπήκαν πριν από 3 – 4 ημέρες”… Οι υπογραφές;