Δύο σενάρια για την περικοπή των επιδομάτων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά

ΜΕΤΑΞΥ της «τυφλής» περικοπής όλων των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων κατά ενιαίο ποσοστό 10% και της αναλογικής μείωσής τους με βάση το ύψος τους αποφασίζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για μία από τις δυσκολότερες αποφάσεις που θα πάρει η κυβέρνηση, καθώς σε κάθε περίπτωση οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται. Ήδη, όπως είναι γνωστό, ο Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει το πάγωμα όλων των μισθών στο Δημόσιο προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις στις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Η μείωση των επιδομάτων, που συζητήθηκε χθες σε πολύωρη σύσκεψη, ολοκληρώνει την εικόνα της λιτότητας για το Δημόσιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο λύσεις που θα τεθούν σήμερα στο τραπέζι των υπουργών προβλέπουν:

1 Μείωση όλων των επιδομάτων, πλην των κοινωνικών, κατά 10%.

Η λύση αυτή πλήττει και τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους που μπορεί να παίρνουν μικρά επιδόματα.

2 Μείωση των επιδομάτων έως 500 ευρώ κατά 5%, μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ κατά 10% και από 1.000 ευρώ και άνω κατά 15%.

Το μειονέκτημα
Η δεύτερη λύση εμφανίζεται ως κοινωνικά δικαιότερη, πλην όμως δεν καταλήγει- σύμφωνα με τις πληροφορίες- στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η εξοικονόμηση 510 εκατ. ευρώ (η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης εξοικονόμηση 650 εκατ. ευρώ από την περικοπή των επιδομάτων, εκ των οποίων τα 510 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την κεντρική κυβέρνηση, την οποία αφορά η εισοδηματική πολιτική).

Η πρώτη λύση, παρ΄ ότι έχει το μειονέκτημα ότι πλήττει εξίσου τους χαμηλόμισθους και τους υψηλόμισθους, επιφέρει μεγαλύτερη εξοικονόμηση καθώς περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων. Η μόνη αύξηση που μπορούν να αναμένουν οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι η ωρίμαση, που όμως σε πολλές περιπτώσεις θα αντισταθμιστεί κατά πολύ από την περικοπή των επιδομάτων.