Δυσχερέστερο το κλείσιμο των σχολείων

Πεννυ Μπουλουτζα

Αυστηρότερους ελέγχους σε ό, τι αφορά το κλείσιμο των σχολείων λόγω της νέας γρίπης ζήτησε η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας από τις αρμόδιες αρχές, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο έκδοσης νέων –και ευκολότερων στην εφαρμογή τους– οδηγιών. Και αυτό, διότι έχουν παρατηρηθεί πολλές περιπτώσεις στις οποίες μαθητές, κατόπιν συνεννόησης, δηλώνουν άρρωστοι για να «κλείσει» η τάξη τους.

Χθες, πρώτη ημέρα της θητείας τους, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η υφυπουργός Φώφη Γεννηματά είχαν μια πρώτη συνάντηση με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης. Οπως δήλωσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, δόθηκε η κατεύθυνση της μεγαλύτερης εποπτείας και ελέγχου σχετικά με τα μέτρα για τα σχολεία. Προς το παρόν, η νέα ηγεσία ακολουθεί το ισχύον μοντέλο διαχείρισης της κρίσης της νέας γρίπης εντός του σχολικού περιβάλλοντος, ωστόσο δεν αποκλείεται να αλλάξουν τα κριτήρια για το κλείσιμο των σχολείων. Αλλωστε, έχει αποδειχθεί από τους δειγματολογικούς ελέγχους ότι το 50% των μαθητών που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης έχουν προσβληθεί από ρινοϊό. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκε να δοθεί περαιτέρω ενίσχυση στην κλινική επιτήρηση της νέας γρίπης, ενώ σε ό, τι αφορά τον εμβολιασμό, η υπουργός δήλωσε ότι αναμένονται οι τελικές αποφάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα ευρωπαϊκά όργανα. Σημειώνεται ότι συνολικά έχουν καταγραφεί 2.282 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα. Δύο νέα κρούσματα σε μαθητές διαφορετικών δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώθηκαν χθες.

Εν τω μεταξύ, σε συνεχείς συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου και εμπλεκόμενους φορείς βρίσκεται από το απόγευμα της Τετάρτης η νέα υπουργός. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών επιτροπών του υπουργείου, η αναγκαιότητα των οποίων θα επαναξιολογηθεί με γνώμονα την εξοικονόμηση πόρων. Επίσης, η υπουργός ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει ανοιχτή διαδικασία για την πλήρωση κυβερνητικών μετακλητών θέσεων. Ηδη χθες το απόγευμα στο υπουργικό γραφείο είχαν φτάσει παραιτήσεις διοικητών νοσοκομείων. Ερωτώμενη για τις παρεμβάσεις στο χώρο της Υγείας, η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα. Παρέπεμψε, ωστόσο, στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, που αναφέρει μεταξύ άλλων 3.000 προσλήψεις κατ’ έτος και αύξηση των κλινών Εντατικής Θεραπείας.

Eν τω μεταξύ, αναστάτωση επικρατεί στον ιατρικό κόσμο εξαιτίας Προεδρικού Διατάγματος που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ δύο ημέρες πριν από τις εκλογές και αφορά τις άδειες ίδρυσης μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κατηγορεί την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας για «ξεπούλημα της ΠΦΥ», καθώς δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρηματίες μη γιατρούς να κατέχουν έως και το 100% του μετοχικού κεφαλαίου των σχετικών μονάδων.