Δυσοίωνες εκτιμήσεις για ποσοστό ανεργίας 12% στο τέλος Μαρτίου

Στα επίπεδα του 12% αναμένεται να εκτιναχθεί η καταγεγραμμένη ανεργία στη χώρα μας ως το τέλος του Μαρτίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Εργασίας κ. Α. Λοβέρδου . Οπως είπε χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για την απασχόληση, το ποσοστό από 10,2% που ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο αναμένεται να ανέλθει σε 12%. Απαντώντας στις επικρίσεις των βουλευτών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων, ο κ. Λοβέρδος επιχείρησε να αντεπιτεθεί στην Αριστερά, η οποία ζητεί την κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας και τη διασφάλιση «πλήρους και σταθερής δουλειάς για όλους», λέγοντας ότι «κινείται εκτός κοινωνίας». Οπως τόνισε, οι ελαστικές μορφές εργασίας, τις οποίες προσδιόρισε στο 6%-6,5%, αποτελούν «εγγενή ανάγκη της αγοράς» καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι επιθυμούν να απασχολούνται υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης, κυρίως σε επιχειρήσεις εστίασης.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) επιπλέον 121.733 άτομα προσετέθησαν στην στρατιά των ανέργων το δ΄ τρίμηνο του 2009 σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2008. Ετσι, οι άνεργοι καταγράφονται σε 514.401 άτομα (ποσοστό 10,3%) ενώ πέρυσι ήταν 492.668 (ποσοστό 7,9%). Η ανεργία στους νέους, ηλικίας 15-29 ετών, φθάνει το 20,4% (26,2% στις γυναίκες) ενώ το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, αναζητώντας απασχόληση αλλά δεν τη βρίσκουν, ανέρχεται σε 25,8%.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι οι μακροχρόνια άνεργοι (όσοι αναζητούν εργασία από 12μήνου και άνω) αποτελούν το 43,3% του συνόλου των ανέργων.

Από τα επί μέρους στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι σχεδόν διπλάσιο από εκείνο των ανδρών (14% έναντι 7,7%) και ότι ηλικιακά το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15 ως 29 ετών (20,4%) ενώ για τις νέες γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 26,2%.

Ως προς το επίπεδο της εκπαίδευσης το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται σε όσους δεν έχουν λάβει ούτε τη στοιχειώδη εκπαίδευση (14,4%), στους απόφοιτους ανώτερης τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (12,1%) και σε όσους έχουν απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης (11,7%). Ωστόσο, η έρευνα παράλληλα κατέδειξε ότι η ανεργία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα (7,6%) και στους κατόχους διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου.

Σε επίπεδο περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στο Νότιο Αιγαίο με 13,2%, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 12,2% και στη Δυτική Μακεδονία με 12%. Στον αντίποδα το μικρότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στο Βόρειο Αιγαίο με 5,3% και στη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο με 8,7%.

Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα είναι ανώτερο από το αντίστοιχο των ελλήνων υπηκόων και ανέρχεται σε 11,7%.

Από το σύνολο των ανέργων το 87% αναζητεί μισθωτή εργασία με πλήρη απασχόληση, ενώ το ποσοστό μερικής απασχόλησης παραμένει χαμηλό και ανέρχεται στο 6,2% των απασχολουμένων.

Το ποσοστό των μισθωτών, το οποίο εκτιμάται σε 64,1%, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία ανέρχεται σε 80%.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην απασχόληση η ΕΣΥΕ έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα εξής στοιχεία: Το δ΄ τρίμηνο 2009 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008 παρατηρήθηκε αύξηση των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας κατά 6,6%, ενώ αντίθετα μείωση παρουσιάζεται στον δευτερογενή τομέα κατά 6,8% και στον τριτογενή τομέα κατά 1,4%.

Τέλος το δ΄ τρίμηνο 2009 βρήκαν εργασία 92.614 άτομα τα οποία ήταν άνεργα πριν από έναν χρόνο ενώ όσα ήταν πριν από έναν χρόνο απασχολούμενα και τώρα είναι άνεργα έφθασαν τα 129.302.