Δυσβάσταχτο το κόστος για τα Ταμεία

Στη διαπραγμάτευση με τις δύο εταιρείες που διαθέτουν το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου καταφεύγει το ΙΚΑ, για να μειώσει το δυσβάστακτο κόστος της απόφασης της κυβέρνησης να εντάξει τα δύο εμβόλια στο πρόγραμμα Εθνικών Εμβολιασμών που σημαίνει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν το κόστος εξ ολοκλήρου.

Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει την ορθότητα της πρότασης του ΚΚΕ για δωρεάν και με πλήρη κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αποτελεσματικών και εγκεκριμένων από την επιστημονική κοινότητα εμβολίων. Κι ενώ πολλοί στοιχίζονται γύρω από το αίτημα για τη χορήγηση των εμβολίων, εντούτοις κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι με τη δωρεάν χορήγηση από τα ασφαλιστικά ταμεία τελικά το κόστος φορτώνεται στις πλάτες των ασφαλισμένων. Μόνο από τον εμβολιασμό των κοριτσιών ηλικίας 12-15 ετών, το ΙΚΑ θα επιβαρυνθεί με 100 εκατ. ευρώ, που θα έπρεπε να τα καλύψει το κράτος.

Και τα δυο εμβόλια διατίθενται στην ίδια τιμή (λιανική τιμή 163,63 Χ 3 δόσεις = 490,89 ευρώ και νοσοκομειακή τιμή 96,74 Χ 3 = 290,22). Ηδη και οι δυο εταιρείες πρόσφεραν στο ΙΚΑ έκπτωση 1% από τη νοσοκομειακή τιμή. Το ΙΚΑ σε χτεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι θα χορηγήσει τα εμβόλια δωρεάν, όπως προβλέπουν οι σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης.