Δυτ. Μακεδονία, το εργαστήριο του νεοφιλελεύθερισμού

Η Δυτική Μακεδονία έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση ως εργαστήριο νεοφιλελεύθερων εφαρμογών.

Πρόκειται για περιοχή που πλήττεται από υψηλά ποσοστά ανεργίας, ο πληθυσμός βασανίζεται από φτώχεια και οι κοινωνικές δομές έχουν αποψιλωθεί από προσωπικό, με πιο ενδεικτικό παράδειγμα τα Νοσοκομεία.

Εκεί λοιπόν θεώρησε η κυβέρνηση πως μπορεί να θέσει σε πειραματική εφαρμογή το μοντέλο συγχωνεύσεων Νοσοκομείων, μοντέλο που πρώτος είχε αποπειραθεί  πριν δέκα χρόνια να εφαρμόσει στο Λασίθι ο τότε υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, αναθέτοντας μελέτη στον εκλιπόντα Λυκούργο Λιαρόπουλο.

Η απόπειρα Λοβέρδου απέτυχε παταγωδώς, όμως δέκα χρόνια αργότερα γίνεται απόπειρα το πείραμα να δοκιμαστεί εκ νέου με μελέτη που παρήγγειλε ο δήμαρχος Κοζάνης και έχει ήδη προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. Και πώς να μην υπάρξει αναστάτωση, όταν η μελέτη προβλέπει τη μετατροπή όλων των Νοσοκομείων της περιφέρειας σε Κέντρα Υγείας- Νοσοκομεία Ημέρας, τα οποία αποψιλώνει από προσωπικό και συστήνει την ανέγερση ενός Περιφερειακού Νοσοκομείου στην Κοζάνη, το οποίο θα στελεχωθεί από το μετακινούμενο προσωπικό και ιδιώτες!

Το προκλητικό είναι πως η μελέτη, παρότι εκπονήθηκε εν μέσω πανδημίας, δεν έλαβε καθόλου υπόψη της τις ανάγκες υγείας που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί με τη μελέτη Λιαρόπουλου, για την οποία είχε αποκαλυφθεί πως κανένας μελετητής δεν είχε επισκεφτεί το Λασίθι και είχε εκπονηθεί εξολοκλήρου στο γραφείο τους, στην Αθήνα.

Οι μελέτες αυτού του είδους είναι γνωστό πως ξεκινούν αντίστροφα: πρώτα γράφεται το συμπέρασμα και μετά ξεκινά η έρευνα ώστε να «τεκμηριώσει» το προειλημμένο συμπέρασμα. Στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας οι μελετητές ομολογούν πως κινήθηκαν με βάση τις επιλογές του υπουργείου Υγείας, δηλαδή συγχωνεύσεις και ΣΔΙΤ.

Οι πολίτες και οι φορείς της Δυτ. Μακεδονίας ήδη κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους. Οφείλουν να συμπαραταχθούν οι Ομοσπονδίες των υγειονομικών και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε η μελέτη για τα Νοσοκομεία της Δυτ. Μακεδονίας να έχει τύχη ανάλογη εκείνης του Λασιθίου: να βρεθεί στον σκουπιδοτενεκέ..