Εαν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη στη διαπραγμάτευση αρνούμαστε από το Νοέμβριο εκτέλεση εφημεριών πέραν των νομίμων ορίων

p> 

Η Γ.Σ. των νοσοκομειακών γιατρών του Ρεθύμνου συζήτησε τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα των εφημεριών , την πρόταση του Υπουργείου για τη σύναψη κλαδικής συμφωνίας και τις θέσεις που διατύπωσε το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ.

Οι γιατροί του Νοσοκομείου και των Κ.Υ. του Ρεθύμνου εκτιμούν ότι για πρώτη φορά εμφανίζεται μια τάση υπαναχώρησης από την αδιάλλακτη στάση του  Υπουργείου Υγείας , η οποία δεν είναι άσχετη με το αγωνιστικό κλίμα που επικράτησε όλη τη χρονιά  στα περισσότερα νοσοκομεία της επαρχίας και με τη καθολική προειδοποίηση από τις Γενικές Συνελεύσεις των Ενώσεων για την επικείμενη «κατάρρευση» του εφημεριακού συστήματος από τον Νοέμβριο σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο.  Θεωρούν επίσης ότι η τακτική της αξιοποίησης των ΠΔ και των ευρωπαϊκών οδηγιών για τα  ανώτατα εβδομαδιαία όρια εργασίας ως «μοχλό πίεσης» για την εργασιακή ανακούφιση και τη μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών, ήταν η πλέον ενδεδειγμένη.

Η Γ.Σ. των γιατρών του Ρεθύμνου συμφωνεί με την αντιπρόταση της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών που περιλαμβάνει τα εξής σημεία :

1. H χρονική διάρκεια της κλαδικής συμφωνίας να είναι ετήσια, από 1-1-2009 έως και 31-12-2009.

2.Τα αναγκαία κονδύλια προσλήψεις και μισθολόγιο  να εγγραφούν άμεσα στο τελικό σχέδιο  προϋπολογισμού  του 2009 .

3. Να υπάρξει δέσμευση 2000 προσλήψεων νοσοκομειακών γιατρών σε οργανικές θέσεις (νέες θέσεις ειδικευομένων, οργανικές θέσεις Επιμελητών Β΄και όχι «επικουρικών») στη χρονική διάρκεια ισχύος της σύμβασης, ώστε να προκύψει σημαντική μείωση του αριθμού των εφημεριών που αναγκάζονται να πραγματοποιούν σήμερα οι γιατροί σε υποστελεχωμένα τμήματα, ιδιαίτερα της επαρχίας . Η επιτάχυνση των κρίσεων μέσω της αποκέντρωσης  των Συμβουλίων Επιλογής ( ΣΚΕΙΟΠΝΙ)  και η κατανομή των προσλήψεων να προωθεί τον απώτερο  στόχο της  μίας εφημερίας την εβδομάδα για όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

4. Να καθιερωθεί ρεπό μετά από κάθε ενεργό εφημερία (και όχι μόνο μετά από κάθε εφημερία αργίας).

5. Οι μισθολογικές προσαυξήσεις να γίνουν στον βασικό μισθό και όχι στο νοσοκομειακό επίδομα όπως προτείνει το Υπουργείο. Η ΟΕΝΓΕ προτείνει ανά βαθμίδα τα παρακάτω ( ακαθάριστα ) ποσά :  

Ειδικευόμενος 350 Ευρώ

Επιμελητής Β΄ 500 Ευρώ

Επιμελητής Α΄ 600 Ευρώ

Διευθυντής      700 Ευρώ

6. Οι πρώτες 2 εφημερίες για τους ειδικευμένους και οι  4 για τους ειδικευόμενους φορολογούνται με φορολογικό συντελεστή 20% και οι πέραν αυτών είναι αφορολόγητες.

7.  Να καταργηθεί το πλαφόν του συνόλου των αποδοχών που προσδιορίζεται από τις συνολικές τακτικές αποδοχές του Αρεοπαγίτη με 29 χρόνια υπηρεσίας και που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε με τον νόμο 2606/98 περί Ειδικού Ιατρικού Μισθολογίου.

Η Γ.Σ. εισηγείται προς την ΟΕΝΓΕ τη θέση ότι δεν πρέπει να υπογραφεί κλαδική συμφωνία με το Υπουργείο αν αυτή δεν διασφαλίζει –πέρα από τη μισθολογική βελτίωση-  την ταυτόχρονη  ανακούφιση των γιατρών από τον φόρτο των εφημεριών . 

Είναι προφανές ότι ισχύει η απόφαση της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης σύμφωνα με την οποία : α. οι γιατροί απαιτούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους ( εφημερίες Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου) χωρίς την υποβολή οποιασδήποτε δήλωσης συναίνεσης και β. προειδοποιούν ότι εάν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη στη διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Υγείας, τότε από τον Νοέμβριο οι γιατροί θα αρνηθούν ρητά την εκτέλεση εφημεριών πέραν των νομίμων ορίων , καθιστώντας το Υπουργείο Υγείας αποκλειστικά υπεύθυνο για την αδυναμία του Νοσοκομείου και των Κ.Υ.  να εφημερεύσουν μετά τις 10/11 και για τα συνεπαγόμενα προβλήματα στην παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών επείγουσας περίθαλψης στους πολίτες του Νομού μας.

 

Ρέθυμνο 24/10/2008

 

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ