Εαρινό μπαράζ απεργιών

Νέο 24ωρο λουκέτο από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ για Ασφαλιστικό, οικονομικά μέτρα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης

Νέο απεργιακό κύκλο ανοίγουν τα εργατικά συνδικάτα κατά των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης και του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, ενώ η ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα χάσουν έως και τρεις μισθούς τον χρόνο.

Εντός του Απριλίου κατατίθεται στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με στόχο να ψηφιστεί τον Μάιο. Οι βασικοί άξονες του νέου Ασφαλιστικού έχουν οριστικοποιηθεί και μένει να ολοκληρωθεί, στις 17 του μήνα, η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης (στην ιστοσελίδα ΟpenGov).

Την οργάνωση νέων κινητοποιήσεων σε επιμέρους κλάδους και τουλάχιστον μιας νέας 24ωρης γενικής πανελλαδικής απεργίας στις 21 ή 22 Απριλίου στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα αποφασίζουν τις επόμενες ημέρες η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ενώ σε 48ωρη απεργία, στις 21 και 22 Απριλίου, προσανατολίζονται ομοσπονδίες και σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ (ΚΚΕ).

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν προγραμματίσει να συζητήσουν το θέμα της συνέχισης των κινητοποιήσεων στις συνεδριάσεις των οργανώσεων που θα γίνουν την ερχόμενη Παρασκευή. Την Παρασκευή συγκαλεί ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Ι. Παναγόπουλος, σε πρώτη συνεδρίαση τη νέα διοίκηση που εξελέγη στις 23 Μαρτίου, ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.

Πήραν την πρώτη γεύση
Ηδη οι δημόσιοι υπάλληλοι πήραν πασχαλιάτικα την πρώτη πικρή γεύση από τη μείωση των αποδοχών τους με το Δώρο Πάσχα, και έπεται συνέχεια. Σημειώνεται ότι οι περικοπές των επιδομάτων- από 7% έως 12%- αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς, τους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας. Των περικοπών εξαιρούνται μόνον οικογενειακά και προνομιακά επιδόματα, ειδικών συνθηκών κ.λπ., τα οποία εξακολουθούν να καταβάλλονται αλλά μέχρι το ύψος που ήταν στις 31/12/2009. Οι μειώσεις αφορούν τις μεικτές ακαθάριστες αποδοχές και θα πραγματοποιηθούν υποχρεωτικά στην επόμενη μισθοδοσία, στα τέλη Απριλίου, με παρακράτηση επιπλέον 150 ευρώ κάθε μήνα, για να καλυφθούν αναδρομικά από τον Ιανουάριο οι περικοπές. Πλαφόν 5.981 ευρώ
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών τίθεται πλαφόν 5.981 ευρώ (που είναι οι μεικτές αποδοχές των γενικών γραμματέων) για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, εκτός από τους δικαστικούς, για τους οποίους ισχύει ειδικό μισθολόγιο και οι περικοπές επιδομάτων θα είναι κατά πολύ υψηλότερες. Το αντίστοιχο ανώτατο όριο που ίσχυε από το 2008, ήταν τα 6.586 ευρώ.

Για τους γιατρούς του ΕΣΥ το πλαφόν μειώνεται σε 6.196,89 ευρώ, από 6.500,89 ευρώ.

Επειδή οι μειώσεις στις αποδοχές διενεργούνται από τον Μάρτιο και μετά, η διαφορά που προκύπτει για το διάστημα από την αρχή του έτους θα κρατηθεί το πολύ μέσα σε 8 μήνες αναλόγως του ποσού αυτής (αφορά τεις μικτές αποδοχές μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών κρατήσεων) και το αργότερο μέχρι τις 31/12/2010. Αν ο δημόσιος υπάλληλος έτυχε και πήρε σύνταξη στο διάστημα αυτό, η διαφορά λόγω της μείωσης των αποδοχών θα παρακρατηθεί από τη σύνταξή του ή σε περίπτωση μεταβίβασης (λόγω θανάτου) από τη σύνταξη των μελών της οικογένειάς του.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

έχουν προγραμματίσει οι συνδικαλιστικές ηγεσίες να συζητήσουν το θέμα της συνέχισης των κινητοποιήσεων

Πού πέφτει ψαλίδι

n ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ αναδρομικά κατά 12% όλα τα επιδόματα, αποζημιώσεις και αμοιβές των εργαζόμενων στο Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τους ΟΤΑ και τα Σώματα Ασφαλείας.

n Μειώνονται τα επιδόματα των πρώην «ειδικών λογαριασμών», υπηρεσίας αλλοδαπής, έξοδα κίνησης υπαλλήλων ΟΤΑ, η μηνιαία αποζημίωση για οδοιπορικά όσων διατίθενται στα γραφεία βουλευτών, το επίδομα πληροφορικής, το επίδομα θέσης ευθύνης, το επίδομα προβληματικών και παραμεθόριων περιοχών, το νοσοκομειακό και τροφής, η προσωπική διαφορά 176 ευρώ, και τα επιδόματα ειδικών μισθολογίων Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών και Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης.

n Εξαιρείται η αποζημίωση από υπερωριακή εργασία.

n Μειώνονται 30% τα επιδόματα εορτών Πάσχα, Χριστουγέννων και άδειας.

n Οι περικοπές σε αποδοχές (12%) και επιδόματα εορτών και αδείας (30%)

ισχύουν και για όσους απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (αορίστου και ορισμένου χρόνου συμπεριλαμβανομένων και δικηγόρων με σύμβαση έμμισθης εντολής) του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, Σωμάτων Ασφαλείας, με εξαίρεση όσους έχουν σύμβαση μίσθωσης έργου.

n Δεν μειώνονται τα οικογενειακά επιδόματα, επιδόματα χρονοεξέλιξης, ανθυγιεινό ή επικίνδυνο, μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.

n Αν στους εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου δεν καταβάλλονται χωριστά επιδόματα ή πρόσθετες αμοιβές, μειώνεται 7% ο ενιαίος μηνιαίος μισθός.

n Μειώνονται σε ποσοστό 20% τα επιδόματα των δικαστικών.

n Εκτός των αποδοχών, οι περικοπές επεκτείνονται και σε διαιτητικές αποφάσεις ή ατομικές συμβάσεις εργασίας ή συμφωνία.