ECDC: Κόντρα στο ρεύμα της Ευρώπης η Ελλάδα – Αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού και θανάτων έως το τέλος του μήνα

Πτωτικές τάσεις σε κρούσματα CoViD, νοσηλείες και θανάτους στην Ευρώπη, καταγράφονται στο εβδομαδιαίο δελτίο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν σταθεροποίηση των κρίσιμων δεικτών έως το τέλος του μήνα, με εξαίρεση μικρό αριθμό χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του δελτίου, στο τέλος της εβδομάδας που έληξε την περασμένη Κυριακή, συνεχίστηκαν στην Ευρώπη οι πτωτικές τάσεις σε κρούσματα (και σε άτομα 65 ετών και άνω) και σε θανάτους. Οι εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ παρέμειναν σταθερές ή μειώθηκαν σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο εμβολιασμός με τη δεύτερη αναμνηστική δόση (τέταρτη) παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στις περισσότερες χώρες και σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Το ίδιο διάστημα, παρατηρήθηκε αυξημένη παρουσία της παραλλαγής BQ.1 του κορωνοϊού.

Τα κρούσματα στις ηλικίες 65 ετών και άνω μειώθηκαν κατά 23% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σχεδόν στο σύνολο των χωρών. Η μείωση των κρουσμάτων στο σύνολο των ηλικιών έφτασε στο 21%. Η συνολική θνητότητα ασθενών με CoViD παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, υποχωρώντας στο 7% του μέγιστου ορίου που είχε καταγραφεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πρόβλεψη

Οι προβλέψεις, βάσει των μαθηματικών μοντέλων, έως τις 27 Νοεμβρίου, δείχνουν σταθεροποιητικές τάσεις στα κρούσματα (δεδομένα από 30 χώρες), φτάνοντας σε μέσο εβδομαδιαίο όρο τα 168 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Υποχώρηση αναμένεται στους θανάτους (δεδομένα από 30 χώρες), οι οποίοι θα φτάσουν τους 5,9 ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Σε επίπεδο χώρας, προβλέπονται τα εξής:

Αυξητικές τάσεις στα κρούσματα σε 7 από τις 30 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΠΧ) που παρέχουν δεδομένα (Φινλανδία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Νορβηγία, Πορτογαλία και Σλοβακία).

Αυξητικές τάσεις στους θανάτους σε 2 από τις 30 χώρες που παρέχουν δεδομένα (Ελλάδα και Πορτογαλία).

Οι ειδικοί του ECDC επισημαίνουν πως οι προβλέψεις στον αριθμό των νέων κρουσμάτων γίνονται όλο και πιο δύσκολες, λόγω των συνεχών αλλαγών στα κριτήρια υποβολής σε διαγνωστικά τεστ.

ΠΗΓΗ: Iatronet / Δημ.Κ.