Εχασε ολοκληρωτικά το μάτι του από το μικρόβιο

Ο ασθενής είναι ένας από τους 13 που προσβλήθηκαν από ψευδομονάδα ύστερα από την επέμβαση για καταρράκτη

ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

 
Εχασε τον οφθαλμό του ο ένας από τους 13 ασθενείς που προσβλήθηκαν από ψευδομονάδα, κατά τη διάρκεια επέμβασης για την αντιμετώπιση του καταρράκτη την περασμένη εβδομάδα στην ιδιωτική κλινική των Σερρών Ιασώ. Η κατάσταση της υγείας των υπολοίπων βαίνει προς το καλύτερο, σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς. Ωστόσο διατηρούν τις επιφυλάξεις τους σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση της όρασής τους. Στο μεταξύ, ο ένας από τους τέσσερις οφθαλμιάτρους, που απασχολούνται στην ιδιωτική κλινική, αναμένεται να τεθεί σε αργία, καθώς διαπιστώθηκε ότι εργάζεται παράλληλα και σε νοσοκομείο του ΕΣΥ (στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης).

Σύμφωνα με τον καθηγητή της Οφθαλμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πρόεδρο της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Β. Ελλάδος κ. Π. Οικονομίδη , η κατάσταση της υγείας των δώδεκα ασθενών παρουσιάζει βελτίωση, καθώς ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή που τους χορηγείται. Ο ασθενής που έχασε τον οφθαλμό του, είναι μεγάλος σε ηλικία και πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια. «Η αντιμετώπιση μιας τόσο σοβαρής πάθησης, όπως η ενδοφθαλμίτιδα, είναι δύσκολη υπόθεση ιδίως σε όσους έχουν βεβαρημένη υγεία» σημειώνει ο κ. Οικονομίδης.

Ο οφθαλμίατρος και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) κ. Δ. Βαρνάβας προσθέτει ότι ενδοφθαλμίτιδα μπορεί να προκληθεί αν εισέλθει μικρόβιο στον πρόσθιο θάλαμο του φακού. «Η φλεγμονή εξελίσσεται γρήγορα, διότι η κοιλότητα του ματιού είναι κλειστή. Επίσηςεπηρεάζει το σύνολο του οφθαλμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις αφαιρείται ο οφθαλμός προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος επέκτασης στις μήνιγγες του εγκεφάλου» εξηγεί. Στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ με το ερώτημα της αργίας παραπέμφθηκε γιατρός της ιδιωτικής κλινικής των Σερρών Ιασώ, ο οποίος εργαζόταν παράλληλα και στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Οι επιθεωρητές Υγείας (ΣΕΥΥΠ) ερευνούν επίσης τις ευθύνες των υπολοίπων τριών γιατρών του ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα με την έρευνα του ΣΕΥΥΠ ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Αρ. Μπουσουλέγκας αποστέλλει σήμερα το πρωί επταμελές κλιμάκιο, για εργαστηριακό και κλινικό έλεγχό της ιδιωτικής κλινικής, με επικεφαλής τον λοιμωξιολόγο, καθηγητή κ. Π. Νικολαΐδη.