Έχετε φτάσει πια στο χείλος του γκρεμού…

Έκθεση – σοκ και συστάσεις της Κομισιόν για την οικονομία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Έλενα Λάσκαρη

Έκθεση- καταπέλτη για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας δημοσιοποίησε χθες η Κομισιόν ζητώντας ουσιαστικά τη λήψη άμεσων μέτρων. Εκτιμά ότι το έλλειμμα θα παραμείνει πάνω από 12% έως και το 2011 και διατυπώνει προβλέψειςσοκ για διετή ύφεση, έκρηξη δημόσιου χρέους στο 135,4% του ΑΕΠ και ανεργία στο 11% του εργατικού δυναμικού.

Με φόντο τις δραματικές προβλέψεις και την απαίτηση των Βρυξελλών για λήψη δραστικών μέτρων, ο κοινοτικός επίτροπος Χ. Αλμούνια έβγαλε χθες κόκκινη κάρτα στην προηγούμενη κυβέρνηση σημειώνοντας ότι δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και προανήγγειλε κλιμάκωση της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας. «Με τις πληροφορίες που έχουμε στην κατοχή μας αλλά και μετά την αναπροσαρμογή των στοιχείων για το έλλειμμα, καθίσταται σαφές ότι δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών από την προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδας» δήλωσε χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας ένα ακόμα βήμα στη διαδικασία που ακολουθείται για τις χώρες με υπερβολικό έλλειμμα.

Εντός της επόμενης εβδομάδας η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει την υπαγωγή της χώρας μας σε καθεστώς επιτήρησης με βάση την παράγραφο 8 του άρθρου 104 της Συνθήκης (σήμερα η επιτήρηση βασίζεται στην παράγραφο 7), γεγονός που δίνει και τυπικά τη δυνατότητα στην Κομισιόν να απευθύνει δημοσίως συστάσεις στην Ελλάδα. ¶λλωστε ήδη μέσω της έκθεσης ζητεί διαρθρωτικές αλλαγές κυρίως στην αγορά υπηρεσιών (π.χ. απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων) και σφιχτή εισοδηματική πολιτική. «Η προώθηση της παραγωγικότητας σε συνδυασμό με τις κατάλληλες μισθολογικές εξελίξεις θα συμβάλλουν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας» υπογραμμίζει η Κομισιόν και προσθέτει ότι «ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στην Ελλάδα πιο γρήγορα απ΄ ό,τι στην ευρωζώνη, αντικατοπτρίζοντας την κακή λειτουργία των εγχώριων αγορών και κυρίως των υπηρεσιών». Οι προβλέψεις της Κομισιόν για μέσο πληθωρισμό 1,2% φέτος και 1,4% το 2010 υποδεικνύουν και το εύρος των αυξήσεων της εισοδηματικής πολιτικής, καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό και προσανατολίζεται σε αυξήσεις 1,5% για το επόμενο έτος. Βόμβα το χρέος
Η επαναφορά του δημόσιου χρέους σε έντονα ανοδική τροχιά (από 99,2% το 2008 θα αυξηθεί σε 112,6% φέτος) απειλεί να τινάξει στον αέρα τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και η Κομισιόν προειδοποιεί ότι σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της ύφεσης, είναι πιθανόν κάθε επιπλέον έκδοση ομολόγων να είναι πιο ακριβή, γεγονός που «θα αυξήσει το κόστος αναχρηματοδότησης του υπάρχοντος δημόσιου χρέους», βάζοντας τα δημόσια οικονομικά σε φαύλο κύκλο. Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει αλυσιδωτές επιδράσεις. «Σε περιβάλλον αυστηρότερων πιστωτικών όρων, η εξωτερική χρηματοδότηση ενδέχεται να αποδειχθεί λιγότερο σημαντική και συνεπώς η εξυπηρέτηση του ταχύτατα αυξανόμενου εξωτερικού χρέους της Ελλάδας ίσως συρρικνώσει τις εγχώριες δαπάνες» εκτιμά η Κομισιόν προσθέτοντας πως «οι αρνητικές προοπτικές και οι πιο αυστηροί όροι δανεισμού αναμένεται να μειώσουν τις προσδοκίες για κέρδος και να αποθαρρύνουν τις επενδύσεις». Ύφεση και χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες έχουν άμεσες επιπτώσεις στην απασχόληση, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να απειλείται με έκρηξη ανεργίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η ανεργία θα εκτιναχθεί από το 7,7% του εργατικού δυναμικού πέρυσι σε 9% φέτος και 11% το 2011.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΣΤΗ Ν.Δ.

από την Κομισιόν, η οποία την κατηγορεί ότι δεν έλαβε μέτρα και προανήγγειλε κλιμάκωση της επιτήρησης της οικονομίας

Φως στο τούνελ από το 2011

ΕΝΑΝ χρόνο αργότερα από την ευρωζώνη θα εξέλθει από το τούνελ της ύφεσης η ελληνική οικονομία, η οποία έπειτα από συρρίκνωση 1,1% φέτος και 0,3% το επόμενο έτος θα ανακάμψει οριακά κατά 0,7% το 2011. Η Κομισιόν προβλέπει πως εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί στο οικονομικό περιβάλλον, τα νοικοκυριά θα αυξήσουν την αποταμίευσή τους πιέζοντας περισσότερο την κατανάλωση, ενώ η πιστωτική επέκταση θα παραμείνει υποτονική εξαιτίας των αυστηρών πιστωτικών κριτηρίων από τις τράπεζες και τη σημαντική υπερχρέωση των νοικοκυριών. Η ευρωζώνη θα εμφανίσει το 2010 ρυθμό ανάπτυξης 0,7% έπειτα από βαθιά ύφεση με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4% φέτος.