«Εχω 5 χειρουργεία, τα θες; Απάντησε σήμερα»

Λίστα με 200 ονόματα γιατρών που έπαιρναν μίζες για προώθηση ιατροτεχνολογικού υλικού βρέθηκε σε βαλίτσα από την ΥπΕΕ

Του Τασου Tελλογλου

H σύζυγος του γιατρού στέλνει μέσω SMS στον εκπρόσωπο της εταιρείας ορθοπεδικών υλικών Depui Hellas, το εξής «εύγλωττο» μήνυμα. «Εχω 5 χειρουργεία, τα θες; Απάντησέ μου σήμερα…».

Βρισκόμαστε στο 2005, και οι γιατροί πιέζουν τις προμηθεύτριες εταιρείες υλικών για τα «ποσοστά» τους, ενώ πριν συνέβαινε το αντίθετο… Λίγες ημέρες αργότερα η σύζυγος στέλνει στον αντιπρόσωπο της ίδιας εταιρείας νέο μήνυμα, λέγοντάς του ότι την «ξέχασε». Αυτά και άλλα πολλά, εξίσου ενδιαφέροντα στοιχεία, συγκεντρώνονται στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ) αναφορικά με τη μεγαλύτερη υπόθεση παράνομων πληρωμών (μιζών) για την προώθηση ιατροτεχνολογικού υλικού, που αποκαλύφθηκε ποτέ. Σημειώνεται ότι η ΥπΕΕ είχε από πέρυσι τον Μάρτιο προχωρήσει σε κατάσχεση του σπιτιού της αντιπροσώπου της εταιρείας, της Δ. Φ.

Εκεί, μέσα σε μία βαλίτσα βρέθηκαν σημειώσεις με 200 ονόματα γιατρών και ποσά που δόθηκαν, αλλά η δυσκολία της έρευνας συνίσταται στο ότι ένα τμήμα -το συντριπτικά μεγαλύτερο- των χρημάτων είχε δοθεί «χέρι με χέρι», έτσι δύσκολα αποδεικνύεται το αδίκημα της δωροδοκίας.

Ετσι, η ΥπΕΕ «επέλεξε» τραπεζικούς λογαριασμούς 35 γιατρών τους οποίους «άνοιξε», και σε 13 από αυτούς διαπιστώθηκε να «μπαίνουν» μεγάλα ποσά, σε ημερομηνίες διαφορετικές από τις ημερομηνίες πληρωμής των γιατρών από το δημόσιο νοσοκομείο της χώρας όπου εργάζονται. Τώρα, θα πρέπει οι γιατροί αυτοί να εξηγήσουν πειστικά το «πόθεν» αυτών των χρημάτων, εξηγώντας παράλληλα γιατί σε αρκετές περιπτώσεις, τα ποσά που πιστώνονταν στους λογαριασμούς τους συμπίπτουν ως προς το ύψος τους με τα ποσά που βρέθηκαν στη λίστα της Δ. Φ.

Ενας συνάδελφος της Δ. Φ., αντιπρόσωπος άλλης προμηθεύτριας εταιρείας υπολογίζει ότι το 2005 μόνο στο ΚΑΤ, «κατέβαλε» μηνιαίως 300.000 ευρώ σε «παράνομες πληρωμές χειρουργών για την προώθηση ορθοπεδικών προϊόντων». Εκείνη την περίοδο «πρέπει όλοι μαζί να μιζάραμε σε γιατρούς του νοσοκομείου αυτού 800.000 έως ένα εκατομμύριο ευρώ», συμπλήρωσε.

Πάθος με τον τζόγο

Ηταν η χρονική περίοδος που η Depui, θυγατρική της Johnso& Johnson, πλήρωνε «ό, τι εκινείτο από ορθοπεδικούς για να διατηρήσει το μερίδιό της στην αγορά…», τον Ζ. στο ΚΑΤ, τον Χ. και τον Π. σε νοσοκομεία της κεντρικής Ελλάδας. Ο ορθοπεδικός Κ. από νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης φιλοξενήθηκε οικογενειακά στο Λας Βέγκας καθώς στους προμηθευτές ήταν γνωστό το πάθος του με τον τζόγο!

Στο τεράστιο υλικό που ερευνά η ΥπΕΕ, προστέθηκε πριν από δέκα ημέρες και ένας μεγάλος όγκος εγγράφων που εστάλη από τoν εφέτη κ. Ζαΐρη στην υπηρεσία, με βάση την αποστολή στοιχείων από τις εισαγγελικές αρχές της Μεγάλης Βρετανίας. Αν ληφθεί υπόψη ότι αυτή δεν είναι η μοναδική σκοτεινή υπόθεση προμηθειών του ΕΣΥ, το πιθανότερο είναι ότι η αποστολή αυτών των νέων στοιχείων θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο την έρευνα των ελληνικών αρχών. Πάντως, οι αμερικανικές αρχές είχαν διαβιβάσει στις ελληνικές δικαστικές αρχές τα στοιχεία που είχαν αντλήσει από έρευνα εις βάρος της Depui τον Φεβρουάριο του 2009, και άτομα με γνώση των ερευνών, εκτιμούν ότι όπως και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις, η «προστιθέμενη αξία» της ελληνικής έρευνας, για τη διαλεύκανση του σκανδάλου, είναι ακόμα μικρή.