Εχουν εγκαταλειφθεί κρίσιμες μονάδες επεξεργασίας αίματος

«Καμπανάκι» από τους εργαζόμενους για πρόβλημα στελέχωσης

 

Υπολειτουργεί το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας «Ηλίας Πολίτης». Από τον περασμένο μήνα παραμένει κλειστό μετά το μεσημέρι, εξαιτίας προβλημάτων στελέχωσης που αντιμετωπίζει. Οι εργαζόμενοι στο κέντρο, έχουν έξι μήνες να πληρωθούν τις υπερωρίες τους.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Κέντρο, κάνοντας λόγο για εγκατάλειψη κρίσιμων μονάδων επεξεργασίας αίματος, οι οποίες κόστισαν εκατομμύρια ευρώ.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου τονίζουν ότι ο προϋπολογισμός του Κέντρου ήταν φέτος μειωμένος κατά 55%. Η υποχρηματοδότηση -σημειώνουν- οδήγησε σε δραματική μείωση του προσωπικού, ενώ οι συνθήκες εργασίας διαρκώς υποβαθμίζονται. Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι η λειτουργία του Κέντρου καθίσταται σχεδόν αδύνατη και επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία.

Αναφερόμενοι λεπτομερώς στις ελλείψεις, επισημαίνουν ότι έχει «βαλτώσει» το πρόγραμμα συλλογής και επεξεργασίας του πλάσματος που συλλέγεται από Ελληνες δότες.

Το πλάσμα συσσωρεύεται επικίνδυνα, ενώ έχει σταματήσει η παραγωγή λευκωματίνης από πλάσμα που διανέμεται δωρεάν στα νοσοκομεία της χώρας.

Η κατάσταση αυτή -σημειώνουν- παρέχει πρόσφορο έδαφος στις φαρμακευτικές εταιρείες για να θησαυρίσουν. Την ίδια ώρα, το εργοστάσιο κλασματοποίησης παραμένει στην αδράνεια, με αποτέλεσμα εγκαταστάσεις και μηχανήματα εκατομμυρίων να αχρηστεύονται.

Οι εργαζόμενοι συμπληρώνουν έξι μήνες απλήρωτοι για την υπερωριακή και εφημεριακή τους απασχόληση, καθώς από το υπουργείο Υγείας θεωρήθηκε, εκ παραδρομής, ότι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας λειτουργεί πενθήμερο πρωινό ωράριο.

Από το τέλος Μαϊου, το Κέντρο παραμένει, για πρώτη φορά, κλειστό μετά το μεσημέρι και τα Σαββατοκύριακα.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί σημαντικά προβλήματα στη διακίνηση του εθνικού αποθέματος αίματος και του μοριακού ελέγχου των μονάδων του Κρατικού της Νίκαιας που εξυπηρετείται από το Κέντρο.

Το Κέντρο παρέμεινε, για ένα διάστημα, χωρίς διοίκηση, καθώς ο πρόεδρός του έκανε επίσχεση εργασίας και τελούσε υπό παραίτηση, διεκδικώντας δικαστικά τις αμοιβές του! Χωρίς αμοιβή παρέμειναν επί ένα τετράμηνο και οι συμβασιούχοι που προσλήφθηκαν, ενώ όλο το υπόλοιπο της θητείας τους βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας.