Ecofin: Ζητούν νέα μέτρα, δείχνουν και ΔΝΤ

Σάκος του μποξ έγινε η Ελλάδα, όχι μόνο στην ευρωζώνη αλλά και στο Ecofin, που συνεδρίασε χθες για να εγκρίνει και τυπικά τη μετάβαση της χώρας στη στενή επιτήρηση (άρθρο 126.9), στο πλαίσιο της οποίας υιοθετήθηκαν τα μέτρα αυστηρής λιτότητας που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 Το κλίμα ήταν τόσο βαρύ για τη χώρα στο Ecofin ώστε ακόμη και χώρες που δεν αποτελούν μέλη της ευρωζώνης, όπως η Σουηδία, εκτιμούν ότι το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας είναι λίγο-πολύ αποτυχημένο και συνιστά στην κυβέρνηση να απευθυνθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο… Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου διατηρεί τη στωικότητά του ενώπιον αυτών των επιθέσεων, δεσμεύεται συνεχώς για λήψη πρόσθετων μέτρων και -για πρώτη φορά- δεν αποκλείει την κατάργηση του 14ου μισθού…

Οπως και στη σύνοδο των υπουργών της ευρωζώνης, η πίεση ήταν ασφυκτική για την Ελλάδα και στο Ecofin. Αυτή τη φορά βρήκαν την ευκαιρία να σηκώσουν φωνή και χώρες εκτός της ευρωζώνης (βλέπε Σουηδία και Μ. Βρετανία) λες και η Ελλάδα τους έχει ζητήσει δανεικά. Ο Σουηδός υπουργός Αντρέ Μποργκ υποστήριξε ότι «το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας είναι ανεπαρκές» και ζήτησε «να ληφθούν συγκεκριμένα επιπρόσθετα μέτρα για να επανακτήσει την αξιοπιστία της η χώρα στις αγορές», επιμένοντας στην ανάγκη μείωσης των μισθών. Τόσο η Σουηδία όσο και η Μ. Βρετανία έδειξαν στην Ελλάδα το δρόμο του ΔΝΤ… Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ μίλησε για τους κινδύνους απόκλισης από τους στόχους του φιλόδοξου προγράμματος σταθερότητας και αναφέρθηκε στη συμφωνία που επιτεύχθηκε προχθές σε επίπεδο ευρωζώνης, η οποία προβλέπει τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων εάν μέχρι τις 16 Μαρτίου διαπιστωθεί ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί μείωση κατά 4% του ΑΕΠ του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ζήτησε μείωση του ελλείμματος κατά 5,25% του ΑΕΠ το 2010, θέτοντας υψηλότερα τον πήχυ για την Ελλάδα. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται ότι το έχει αποδεχτεί…

Πίσω από όλες αυτές τις πιέσεις στην ευρωζώνη και το Ecofin βρίσκεται η Γερμανία. Η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει εσωτερικά πρόβληματα στο θέμα της Ελλάδας και έβγαλε μπροστά τον Ζ.Κ.Τρισέ, τον επίτροπο Ολι Ρεν και μια ομάδα χωρών να ζητήσουν από την κυβέρνηση να πάρει αμέσως επιπρόσθετα μέτρα. Ενώπιον των αντιδράσεων ορισμένων χωρών με επικεφαλής τη Γαλλία, την Ιταλία και φυσικά την Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά και των επιφυλάξεων του Γ. Παπακωνσταντίνου, δόθηκε τελικά προθεσμία περίπου ενός μηνός στην Αθήνα (μέχρι τις 16 Μαρτίου) για τη λήψη, αν υπάρξει απόκλιση, επιπρόσθετων μέτρων, τα οποία περιλαμβάνουν αύξηση του ΦΠΑ, αύξηση της φορολόγησης στην ενέργεια, στα είδη πολυτελείας και στα αυτοκίνητα. Η Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να προτείνει και άλλα μέτρα…

Από την άλλη πλευρά, ο περίφημος μηχανισμός για τη διαφύλαξη της οικονομικής σταθερότητας της ευρωζώνης, που αφορά κυρίως την Ελλάδα, ακόμη ….εξειδικεύεται. Ο πρόεδρος των 16 Ζ.-Κ. Γιουνκέρ αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών των υπουργών της ευρωζώνης 16 στον εν λόγω μηχανισμό, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το σχέδιο βρίσκεται υπό ολοκλήρωση. Ο Ολι Ρεν, όμως, δήλωσε μετά το Ecofin ότι θα υποβάλει προτάσεις για το εν λόγω σχέδιο, που θα προβλέπει συντονισμένη οικονομική ενίσχυση προς την Ελλάδα, δηλαδή ούτε καν έχει αρχίσει η διαδικασία. Αλλωστε, η Γερμανία αποσαφήνισε χθες στο Ecofin ότι δεν επιθυμεί καμία παρέμβαση της ευρωζώνης υπέρ της Ελλάδας αν δεν απαιτηθεί από τις αγορές… Τι περιμένει περισσότερο από τη σημερινή κατάσταση;

 Παπακωνσταντίνου: Βαρύ κλίμα Ο Γ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε τους εταίρους ότι η μείωση του ελλείμματος θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας, δεσμεύτηκε για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση στις 16 Μαρτίου και επανέλαβε ότι χρειάζεται εξειδίκευση του κοινοτικού σχεδίου αρωγής προς την Ελλάδα.

Ο υπουργός δεν απέκλεισε να περιληφθεί στα επιπρόσθετα μέτρα η κατάργηση του 14ου μισθού. Σε σχετική ερώτηση είπε ότι «δεν υπάρχουν αποφάσεις για τέτοια μέτρα». Θα γίνει συζήτηση, είπε, με την Επιτροπή, αλλά «είναι μία κατεύθυνση όπου δεν έχουμε πρόθεση να πάμε»… Σε συμπληρωματική ερώτηση, αν μπορεί να διαβεβαιώσει με κατηγορηματικό τρόπο τούς Ελληνες πολίτες ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πάρει τέτοιο μέτρο, περιορίστηκε στην απάντηση: «Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει με κάθε τρόπο τα εισοδήματα των εργαζομένων». Με άλλα λόγια, δεν είπε «όχι».

Σχετικά με τις αντιδράσεις της Σουηδίας, τις απέδωσε στο έλλειμμα πληροφόρησης. Και για τις απαιτήσεις τού Ζ.-Κ. Τρισέ είπε ότι παίζει το θεσμικό ρόλο του και μεταφέρει τους φόβους ορισμένων εταίρων, των οποίων η κοινή γνώμη είναι αντίθετη με τη στήριξη της Ελλάδας. Φωτογράφισε, λοιπόν, τη Γερμανία… Ο υπουργός απέφυγε, επίσης, να δώσει λεπτομέρειες για την αύξηση της φορολόγησης στα αυτοκίνητα. *

Οι συστάσεις του Ecofin για μέτρα

Οι συστάσεις του Ecofin προς την κυβέρνηση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να εναρμονιστεί η ελληνική οικονομική πολιτική με την ευρωπαϊκή και να μην απειλείται η σταθερότητα της ευρωζώνης (άρθρο 121.4 της Συνθήκης της Λισαβόνας), προβλέπουν τα εξής:

Μισθοί

* Μείωση μισθών στον δημόσιο τομέα.

* Θέσπιση κοινών κανόνων για τους μισθούς δημοσίων υπάλληλων και ΔΕΚΟ.

* Ενίσχυση ευελιξίας στο σύστημα συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Συντάξεις

* Ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

* Εξίσωση ορίων συνταξιοδότησης μεταξύ γυναικών και ανδρών στον δημόσιο τομέα και εισαγωγή επιπλέον παραμέτρων, που να προσαρμόζουν το ύψος της σύνταξης και του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στις αλλαγές των δημογραφικών και οικονομικών παραγόντων.

* Διασφάλιση ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αποσκοπούν στην αύξηση της απασχόληση, προκειμένου να επεκταθεί η βάση εισφορών.

* Αλλαγή του συστήματος καθορισμού ύψους σύνταξης, με ενίσχυση της σχέσης μεταξύ πληρωμένων συνταξιοδοτικών εισφορών και συντάξεων και τιμαριθμοποίηση των συντάξεων.

* Αύξηση του μέσου όρου ηλικίας εξόδου από την εργασία μέσω θέσπισης αυστηρότερων κριτηρίων για πρόωρη συνταξιοδότηση.

* Απλούστευση του κατακερματισμένου συνταξιοδοτικού συστήματος. Υιοθέτηση εντός τους 2010 των απαραίτητων νομοθετικών πράξεων.

Αγορά προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον

* Απλοποίηση διαδικασιών για έναρξη, παροχή άδειας και λειτουργία επιχειρήσεων. Απλοποίηση του ρυθμιστικού συστήματος.

* Υιοθέτηση και εφαρμογή σαφούς πλαισίου για την πολιτική στον ανταγωνισμό. Ενίσχυση της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

* Αμεση εφαρμογή των κανόνων της Οδηγίας σχετικά με τις Υπηρεσίες.

* Ανάληψη αποτελεσματικής δράσης για αύξηση του ανταγωνισμού στα κλειστά επαγγέλματα.

* Περαιτέρω απελευθέρωση στον τομέα των μεταφορών και της ενέργειας.

Δημόσια Διοίκηση

Η Ελλάδα οφείλει να αναπτύξει, να εγκρίνει και να εφαρμόσει τις απαιτούμενες στρατηγικές μεταρρυθμίσεις ώστε να πετύχει την ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Θα βασίζεται σε εξέταση της λειτουργικότητας της δημόσιας διοίκησης από ανεξάρτητο φορέα.

* Συγκέντρωση (μείωση) του αριθμού των δήμων και των τοπικών συμβουλίων (κοινοτήτων).

* Λήψη μέτρων ώστε οι δημόσιες συμβάσεις να εκτελούνται με διαφανή, αποδοτικό και ανταγωνιστικό τρόπο.

Περίθαλψη

* Αναδιάρθρωση της υπάρχουσας κατακερματισμένης δομής του συστήματος υγείας και της διοικητικής δομής του.

* Ενίσχυση της ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών των βασικών υπηρεσιών υγείας.

* Εκσυγχρονισμός του τρόπου διοίκησης νοσοκομείων.

Ενίσχυση παραγωγικότητας και απασχόλησης

* Αμεση λήψη μέτρων για καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

* Επανεξέταση των κανονισμών για την αγορά εργασίας, περιλαμβανομένης της νομοθεσίας που προστατεύει την αγορά εργασίας, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης.

* Υποστήριξη της ζήτησης στην απασχόληση μέσω στοχευμένων μειώσεων στο κόστος εργασίας.

* Εισαγωγή μεταρρυθμίσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και να υπάρξει καλύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες της αγοράς.

* Λήψη μέτρων για να βελτιωθεί η απορροφητικότητα κοινοτικών πόρων.

«Ναι μπορούν»

! Την πεποίθησή της ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σε θέση να διαχειριστεί την ελληνική οικονομική κρίση εξέφρασε χθες η Ουάσιγκτον.

Οπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ενημερωθεί από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ και τους ανώτατους οικονομικούς συμβούλους του για το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και παρακολουθεί στενά την κατάσταση.