Economist

Η πανδημία προκάλεσε άνευ προηγουμένου περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών σε όλον τον κόσμο. Ωστόσο ορισμένες χώρες πέρασαν «κάτω» από τον πήχη που ορίζουν  τα βασικά κριτήρια για μια πλήρη αστική δημοκρατία.

Έτσι, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του Economist Intelligence Unit, η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στις «ελαττωματικές δημοκρατίες».

Η κατάταξη βασίζεται σε πέντε κατηγορίες: εκλογική διαδικασία και πλουραλισμός, λειτουργία της κυβέρνησης, πολιτική συμμετοχή, πολιτικός πολιτισμός και πολιτικές ελευθερίες. Με βάση το σκορ σε πλειάδα επιμέρους δεικτών σε αυτές τις κατηγορίες, τα κράτη κατατάσσονται σε τέσσερις τύπους: πλήρεις δημοκρατίες, ελαττωματικές δημοκρατίες, υβριδικά καθεστώτα και απολυταρχικά καθεστώτα.

Για τη χώρα μας η επιμέρους βαθμολογία για το 2020 είναι 9.58 στην εκλογική διαδικασία και τον πλουραλισμό, 5.21 στη λειτουργία της κυβέρνησης, 6.11 στην πολιτική συμμετοχή, 7.50 στον πολιτικό πολιτισμό και 8.53 στις πολιτικές ελευθερίες.

Έτσι, το περίφημο «επιτελικό κράτος» με την υπερσυγκέντρωση εξουσιών γύρω από τον πρωθυπουργό, αποδεικνύεται πληγή για τη δημοκρατία, λαμβάνοντας βαθμολογία ανάλογη αυτής των αποκαλούμενων «υβριδικών κρατών», δηλαδή εκείνων που φλερτάρουν ανοιχτά με τον αυταρχισμό και την απολυταρχία.