ΕΔΕ μόνο στα χαρτιά…

Έρευνα για το “θεαθήναι” διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη σε ΕΔΕ που διενεργήθηκε για τις συνθήκες του θανάσιμου τραυματισμού ατόμου με αναπηρία, το οποίο φιλοξενείτο στο Κέντρο Αποθεραπείας, Φροντίδας και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) Ρόδου.

Σε έγγραφό του, που κοινοποιείται και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, ο Συνήγορος παρατηρεί ότι δεν αναζητήθηκαν καν τα αίτια που οδήγησαν στο συγκεκριμένο περιστατικό.

Η υπόθεση αφορά τον θάνατο ενός ασθενή στο ΚΑΦΚΑ, που βρέθηκε τον Ιούλιο 2008 νεκρός με τραύματα στο κεφάλι στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος κάτω από το παράθυρο του δωματίου του που ήταν σε όροφο. Στο θέμα παρενέβη ο Συνήγορος του Πολίτη ύστερα από αναφορά της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Ο ΣτΠ διαπίστωσε ότι δεν εξετάσθηκε αν η θανατηφόρος πτώση οφειλόταν σε ατύχημα ή αυτοκτονία, ενώ δεν αναζητήθηκαν οι παράγοντες γύρω από το περιστατικό προκειμένου να μην επαναληφθεί. Διαπίστωσε επίσης ότι δεν υπήρχε καμία συστηματική καταγραφή για την κατάσταση του ασθενή για εννέα ολόκληρα χρόνια, από το 1999 και μέχρι την ημέρα του θανάτου του.

“Η μη τήρηση ιατρικού αρχείου σε ένα προνοιακό ίδρυμα κρίνουμε ότι συνιστά μείζονος σημασίας παράλειψη, αφενός γιατί παραβιάζει το άρθρο 14 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν. 3418/2005) και αφετέρου γιατί πρακτικά αποκλείει κάθε λογοδοσία των υπευθύνων” επεσήμανε ο ΣτΠ, στο έγγραφό του.