Εδεσαν τα… χέρια του χειρουργού

Απίθανα γραφειοκρατικά εμπόδια βάζουν φραγμό στο επιστημονικό έργο ενός σημαντικού χειρουργού που προσφέρει μάλιστα τις υπηρεσίες του στο ακριτικό Διδυμότειχο.

Εδώ και ενάμιση μήνα το ΔΣ του νοσοκομείου Διδυμοτείχου απαγορεύει στον χειρουργό Απόστολο Τέντε να διενεργεί μια εξειδικευμένη επέμβαση καθαρισμού γενικευμένου καρκίνου της κοιλιάς, για την οποία εκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ.

Η απόφαση στηρίχθηκε σε διαμαρτυρίες νοσηλευτών που εξέφρασαν φόβους για την υγεία τους, καθώς ταυτόχρονα με την επέμβαση γίνεται και χημειοθεραπεία στον ασθενή και οι νοσηλευτές υποστηρίζουν ότι δεν έχουν την κατάλληλη επάρκεια.

 «Εμείς στηριχθήκαμε σε έγγραφες διαμαρτυρίες εργαζομένων και ζητάμε από το υπουργείο Υγείας να μας πει ποια μέτρα ασφάλειας πρέπει να τηρούνται, ώστε να γίνονται αυτού του είδους οι επεμβάσεις. Μέχρι τότε αναστέλλεται η διενέργειά τους από τον συγκεκριμένο χειρουργό», δήλωσε στο «Εθνος» ο διοικητής του νοσοκομείου Διδυμοτείχου, Δημήτρης Κονιστής.

Το παράδοξο στην υπόθεση είναι πως οι επεμβάσεις αυτές γίνονται εδώ και 4 χρόνια στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου και μόλις τελευταία υπήρξαν διαμαρτυρίες, ενώ η απαγόρευση στον γιατρό ισχύει από τις αρχές Απριλίου.

Ο χειρουργός-ογκολόγος, επιμελητής Β, Απόστολος Τέντες, είναι ένας από τους δύο (ο άλλος χειρουργεί στο Μεσολόγγι) επιστήμονες με εξειδίκευση στις ΗΠΑ στην «κυτταρομειωτική χειρουργική και υπέρθερμη ενδοπεριτοναϊκή χημειοθεραπεία».

«Εγώ ασχολούμαι με ασθενείς από όλη την Ελλάδα που βρίσκονται στο τελικό στάδιο γενικευμένου καρκίνου της κοιλίας. Η δουλειά μου είναι εξαιρετικά δύσκολη και λεπτή, καθώς μαζί με τη χειρουργική επέμβαση μέσα στο χειρουργείο γίνεται και χημειοθεραπεία. Εξήγησα στους νοσηλευτές από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την ασφάλεια και την υγεία τους και μάλιστα τους έφερα και διεθνή βιβλιογραφία, που το αποδείκνυε. Κάποιοι δεν πείστηκαν, βρέθηκαν όμως εθελοντές που δέχτηκαν να χειρουργούν μαζί μου», μας είπε έντονα ενοχλημένος ο κ. Τέντες και συμπλήρωσε: «σε καμία περίπτωση δεν θέλω να βλάψω την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου. Αλλά δεν θέλω να ασχοληθώ με τίποτε άλλο, παρά με αυτό για το οποίο έχω εξειδικευτεί και αφορά τη ζωή πολλών συμπολιτών μου».

Απόφαση
Η απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου έγινε αποδεχτεί από την 4η ΔΥΠΕ, ενώ ο κ. Τέντες κατέθεσε αίτηση θεραπείας για να εξεταστεί το θέμα του υπηρεσιακά και αναμένει την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου (ΚΕΣΥ) του υπουργείου Υγείας.

Δεν κρύβει ωστόσο την απογοήτευση και την πικρία του και παρότι υπηρετεί 23 χρόνια στο νοσοκομείου Διδυμοτείχου -με ένα διάλειμμα για την εξειδίκευση στις ΗΠΑ- δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί και να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα.

Παρά τις αντιδράσεις βρήκε έναν απρόσμενο σύμμαχο. Το δημοτικό συμβούλιο Διδυμοτείχου εξέδωσε ένα ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο ζητείται η ανάκληση της απόφασης του ΔΣ του νοσοκομείου. Η πρόταση για την έκδοση ψηφίσματος κατατέθηκε από την αντιπολίτευση, αλλά βρήκε σύμφωνες όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου.

«Είναι τιμή μας που ένας λαμπρός επιστήμονας όπως ο Απόστολος Τέντες επέλεξε την ακριτική πόλη μας για να ασκήσει το λειτούργημά μας. Για μας κοσμεί την ιατρική και τον τόπο μας και δεν θέλουμε με τίποτα να τον χάσουμε. Είμαστε στο πλευρό του και θα τον στηρίζουμε σε ό,τι κι αν κάνει», δήλωσε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Χρήστος Τοκαμάνης.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν κινητοποιηθεί οι πολίτες του βόρειου Εβρου, οι οποίοι πήραν την πρωτοβουλία και συγκεντρώνουν υπογραφές, χαρακτηρίζοντας «άδικη κι απαράδεκτη» την απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου, για την οποία τονίζουν ότι «υποβαθμίζει προκλητικά την επιστημονική ποιότητα του νοσοκομείου».

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ