Εφ’ όλης της ύλης τοποθέτηση του Ανδρέα Ξανθού από τα νοσοκομεία της Λάρισας

Από Βασίλη Βενιζέλο


Το «Κουτλιμπάνειο» Γενικό Νοσοκομείο επισκέφθηκε σήμερα το πρωί, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Λάρισα. Ύστερα από τη σύσκεψη που είχε με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Νέστορα Αντωνίου και τη διοίκηση του νοσοκομείου, ο υπουργός Υγείας πήρε μέρος σε ανοιχτή συζήτηση με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι επεσήμαναν την ανάγκη αποσύνδεσης του «Κουτλιμπανείου» νοσοκομείου από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και ανέδειξαν το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ανέφεραν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στην ευρύτερη περιοχή ( με τις ιδιωτικές κλίνες να είναι διπλάσιες των δημοσίων) , μίλησαν για τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στα ΠΕΔΥ του νομού και τη μαζική μετανάστευση ειδικευομένων γιατρών στο εξωτερικό.Ο Α. Ξανθός απαντώντας στα ζητήματα που έθεσαν οι εργαζόμενοι ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πολλές φορές όταν υπάρχει πανεπιστημιακό νοσοκομείο, δημιουργείται μια τάση «δορυφοροποίησης» των άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων . Το γνωρίζουμε το πρόβλημα και γι’ αυτό ζητήσαμε από την Υγειονομική Περιφέρεια να το εξετάσει. Η εισήγηση της ΥΠΕ ήταν να υπάρξει αποσύνδεση των νοσοκομείων. Και αυτό θα γίνει. Στη Λάρισα, στο Ηράκλειο αλλά και σε άλλες περιοχές που υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα. Το ζήτημα θα λυθεί συνολικά με νομοθετική ρύθμιση εντός του 2016».


 


Αναφορικά με τα προβλήματα υποστελέχωσης ο κ. Ξανθός τόνισε: «Η εικόνα που παρουσιάστηκε είναι απολύτως πραγματική, δεν αμφισβητούμε τα δεδομένα που μας παρουσιάζονται, ξέρουμε πολύ καλά τον αγώνα που δίνουν όλοι όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία. Το ανθρώπινο δυναμικό κάνει τη διαφορά και όχι τα κτήρια και τα μηχανήματα , αυτή είναι η αλήθεια. Αυτοί βάζουν πλάτη και αυτό δεν είναι δήλωση κολακείας».


 


Σε σχέση με την προσπάθεια που έχει καταβληθεί έως τώρα, επεσήμανε: « Ήταν μια δύσκολη χρονιά, περάσαμε από πολλαπλές δυσκολίες αλλά ο κύκλος αστάθειας και αβεβαιότητας έκλεισε. Τώρα μας δίνεται η δυνατότητα να ξεφύγουμε από το σπιράλ της κρίσης και από την ανακύκλωση των προβλημάτων. Ίσως και εμείς δημιουργήσαμε παραπάνω προσδοκίες απ’ ότι έπρεπε. Οι συσχετισμοί όμως στην Ευρώπη δεν επέτρεψαν μια σοβαρή ανακούφιση στην καθημερινότητα των ανθρώπων , υπήρξε ένας επώδυνος συμβιβασμός , οι επιβαρύνσεις παρέμειναν και μαζί τους η δυσφορία της κοινωνίας. Αυτό που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση είναι να προχωρήσει σε αντισταθμιστικές παρεμβάσεις σε κρίσιμους τομείς. Ένας τέτοιος τομέας είναι η δημόσια περίθαλψη. Με τη δική σας προσφορά, πέρυσι αποφύγαμε τον κίνδυνο της λειτουργικής κατάρρευσης. Φέτος με τις παρεμβάσεις που προωθούμε θα πετύχουμε την ευστάθεια και την αναβάθμιση του συστήματος».


 


Επίσκεψη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας


Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας, επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας όπου πραγματοποίησε σύσκεψη με το νέο διοικητή του Νοσοκομείου, Π. Νάνο και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κων/νο Αγοραστό. Ακολούθως, συναντήθηκε στο αμφιθέατρο με το προσωπικό του νοσοκομείου, μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τους συλλόγους των εργαζομένων, εκπροσώπους ιατρικών και φαρμακευτικών συλλόγων της Θεσσαλίας, γιατρούς ΠΕΔΥ και Κέντρων Υγείας της ευρύτερης περιοχής, εκπροσώπους σωματείων του ΕΚΑΒ κ.α. Στη συζήτηση συμμετείχαν, επίσης, βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.


 


Οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων επεσήμαναν τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στις δομές υγείας, τις αντίξοες συνθήκες εργασίας των γιατρών, τα προβλήματα στις εφημερίες λόγω της υποστελέχωσης και το ζήτημα με τις ελλείψεις αναγκαίων υλικών εξαιτίας του δυσκίνητου συστήματος προμηθειών.


 


Τόνισαν επίσης την ανάγκη για ταχύτερη απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ και χαρακτήρισαν θετική την απομάκρυνση των εργολαβικών συνεργείων καθαριότητας από τα νοσοκομεία.


 


Επιπλέον, έθεσαν το πρόβλημα της γναθοχειρουργικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, που είναι η μοναδική στην Κεντρική Ελλάδα και από το 2012 συγχωνεύθηκε με την κλινική ΩΡΛ. Τόνισαν, ακόμα, την ανάγκη για δημιουργία ΜΕΘ Παίδων που δεν υπάρχει στην Κεντρική Ελλάδα, ενώ έθεσαν και το θέμα με τον απαρχαιωμένο ιατρικό εξοπλισμό στη μονάδα τεχνητού νεφρού.


 


Ζήτησαν ακόμα από τον Α. Ξανθό, να παραταθεί η θητεία του επικουρικού προσωπικού που λήγει το επόμενο διάστημα και να επεκταθεί το καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο δημόσιο σύστημα υγείας για να μην υπάρχουν γιατροί πολλών ταχυτήτων.


 


Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι θα εξεταστούν όλα τα θέματα που τέθηκαν και σημείωσε « Φέτος μετά από μια 6ετία περικοπών, αυξήσαμε τους προϋπολογισμούς στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας. Η περίοδος της εγκατάλειψης και της απαξίωσης έχει τελειώσει. Προωθούμε για πρώτη φορά μια μετά από 6 χρόνια προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Οι ελλείψεις είναι μεγάλες και μπορεί να φαίνονται σαν σταγόνα στον ωκεανό, είναι όμως μια τονωτική ένεση». Σημείωσε ακόμα ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία για τις προσλήψεις στις ΜΕΘ, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, για πρώτη φορά με κριτήρια ΑΣΕΠ.


 


Αναφερόμενος στη νέα διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ είπε: «Είναι ότι καλύτερο διαθέτει αυτή τη στιγμή η χώρα μας σε επιστημονικό προσωπικό εξειδικευμένο στη δημόσια υγεία και στη διαχείριση κρίσεων και με τη συμβολή της θα ενισχυθούν πολύ κρίσιμα τμήματα των νοσοκομείων, ενώ παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα να ανοίξουν κλίνες στις ΜΕΘ, ειδικά στο λεκανοπέδιο, όπου το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό».


 


Σχετικά με τη μετανάστευση γιατρών σημείωσε ότι: «Είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία. Είναι μια κραυγή αγωνίας που έρχεται κυρίως από νοσοκομεία της περιφέρειας. Ένα πρόβλημα που διογκώθηκε σε μια περίοδο που το σήμα που είχε δοθεί είναι ότι πάμε σε διάλυση της δημόσιας περίθαλψης. Τώρα, όμως υπάρχει ένα άλλο πολιτικό σχέδιο που λέει ότι κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε κατά προτεραιότητα το ΕΣΥ με σεβασμό στο ανθρώπινο δυναμικό και με απόλυτη προσήλωση στην κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού».


 


Για το θέμα των προμηθειών στα νοσοκομεία ο Α. Ξανθός τόνισε: «Ξέρουμε καλά τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του συστήματος και δεν έχουμε κανένα λόγο να προστατεύουμε αυτούς τους θύλακες ανομίας. Εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, ούτε πήγαμε στο υπουργείο Υγείας για να κάνουμε πολιτική καριέρα. Είμαστε συνάδελφοί σας, ξέρουμε τις δυσκολίες και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία και τη σταθεροποίηση του ΕΣΥ. Χρειάζεται, όμως και αναδιοργάνωση σε όλα τα επίπεδα γι΄ αυτό και ετοιμάζουμε μια σημαντική νομοθετική παρέμβαση στο χώρο των προμηθειών και μια μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ειδικά αυτή την περίοδο, όμως, χρειάζεται να περιφρουρήσουμε το δημόσιο χρήμα. Χρειάζεται επιστημονικά τεκμηριωμένη διαχείριση των φαρμάκων, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σωστή και ορθολογική χρήση των καινοτόμων και ακριβών φαρμάκων που εκτινάσσουν το κόστος. Προωθούμε μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των διαγνωστικών- θεραπευτικών πρωτοκόλλων, αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου».


 


Σε ότι έχει να κάνει με τη διαδικασία διορισμού των νέων διοικήσεων των νοσοκομείων της χώρας, ο υπουργός Υγείας είπε ότι: «Είναι η πρώτη σοβαρά αξιοκρατική διαδικασία που έχει γίνει στο σύστημα Υγείας και αν βασιζόταν στην «κομματοκρατία» δεν θα καθυστερούσε η ολοκλήρωσή της. Μπορείτε να το διαπιστώσετε από τα βιογραφικά των ανθρώπων που διορίζουμε».


 


Ο Α. Ξανθός χαρακτήρισε, τέλος, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας «μεγάλη πρόκληση» και σημείωσε: «Πρέπει να γίνει μια μεγάλη στροφή, που θα είναι επικεντρωμένη στον οικογενειακό γιατρό με στόχο να υπάρχει ολιστική φροντίδα και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. Αυτό απαιτεί μια μεγάλη επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό και επειδή στην παρούσα φάση δεν έχουμε όλους τους αναγκαίους πόρους, θα πρέπει να γίνει σταδιακά. Παράλληλα όμως πρέπει να στηρίζουμε τις σημερινές δομές που είναι προβληματικές λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και αυτό ακριβώς κάνουμε προωθώντας προσλήψεις επικουρικών γιατρών, διευρύνοντας το ωράριο λειτουργίας των δομών, κάνοντας συγκεντροποίηση των εργαστηριακών εξετάσεων και εξοικονομώντας πόρους από τα ιδιόκτητα κτίρια».