Εφιαλτικά σενάρια για νέα αυστηρά lockdown σε Σανγκάη και Πεκίνο

Κέντρο αισθητικής στην οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας Σανγκάη και γνωστό μπαρ στην επίσημη Πεκίνο είναι, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, οι εστίες της νέας έξαρσης της Covid-19, λίγες μέρες αφότου ήρθησαν οι αυστηροί περιορισμοί για την αντιμετώπιση του τελευταίου κύματος της πανδημίας στις δύο γιγαντουπόλεις.

Στη Σανγκάη, το οικονομικό κέντρο της Κίνας, ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει όλο το Σαββατοκύριακο, ένας νέος γύρος διαγνωστικών τεστ PCR για σχεδόν το σύνολο των 25 εκατ. κατοίκων της και συγκεκριμένα για αυτούς που διαμένουν σε 15 από τις 16 περιοχές της μητρόπολης, ενώ σε πέντε εξ αυτών οι κάτοικοι απαγορεύεται να βγουν εκτός σπιτιού το διάστημα αυτό.

Οι νέοι διαγνωστικοί έλεγχοι γίνονται μόλις 10 ημέρες αφού η πόλη προχώρησε σε άρση του διάρκειας δύο μηνών lockdown, το οποίο είχε στόχο να εξαλειφθεί η εξάπλωση της COVID-19 στην κοινότητα. Σήμερα, οι αρχές στη Σανγκάη ανακοίνωσαν ότι χθες καταγράφηκαν επτά νέα κρούσματα τοπικής μετάδοσης με συμπτώματα, εκ των οποίων τα έξι σε περιοχές εκτός της ζώνης που βρίσκεται σε καραντίνα.

Η πόλη κατέγραψε επίσης εννέα κρούσματα τοπικής μετάδοσης χωρίς συμπτώματα, συγκριτικά με έξι μία ημέρα νωρίτερα.

Έκρηξη κρουσμάτων στο Πεκίνο

Σε μια εξέλιξη που αποτυπώνει τη δυσκολία της εφαρμογής της κινεζικής πολιτικής για μηδενικά κρούσματα COVID  – η οποία, σύμφωνα με τις αρχές, είναι απαραίτητη για την προστασία των ηλικιωμένων και του υγειονομικού συστήματος – η κινεζική πρωτεύουσα κατέγραψε χθες κατακόρυφη αύξηση στα κρούσματα.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε 36 νέα κρούσματα τοπικής μετάδοσης με συμπτώματα, συγκριτικά με επτά μία ημέρα νωρίτερα, και 25 νέες μολύνσεις μετάδοσης στην κοινότητα χωρίς συμπτώματα, από μόλις ένα κρούσμα μία ημέρα νωρίτερα.

Η κινεζική πρωτεύουσα ξεκίνησε και πάλι την Πέμπτη να αυστηροποιεί κάποιους περιορισμούς για την COVID, με τουλάχιστον δύο περιοχές –συμπεριλαμβανομένης της πολυπληθέστερης, της Τσαογιάνγκ– να κλείνουν ορισμένους χώρους διασκέδασης, ύστερα από έξαρση σε μια συνοικία γνωστή για τη νυχτερινή ζωή και την εμπορική της κίνηση.

Τα κρούσματα συνδέονται με γνωστό μπαρ της πόλης. Οι μολύνσεις έχουν έκτοτε αυξηθεί, με το Πεκίνο να δηλώνει σήμερα ότι και τα 61 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν χθες στην πόλη, είτε είχαν επισκεφθεί το συγκεκριμένο μπαρ είτε συνδέονται με αυτό. Έως τώρα έχουν αναφερθεί συνολικά 69 κρούσματα που συνδέονται με το εν λόγω μπαρ, που εντοπίστηκαν σε 14 από τις 16 περιοχές του Πεκίνου, προκαλώντας και πάλι ανησυχίες στην πόλη των 22 εκατ. κατοίκων.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, το Πεκίνο προχώρησε σε χαλάρωση των περιορισμών για την COVID, που επιβλήθηκαν για να αντιμετωπιστεί μια μεγάλη έξαρση που σημειώθηκε τον Απρίλιο.

Με την επανεμφάνιση της COVID, το δημοφιλές θεματικό πάρκο Universal Beijing Resort αναθεώρησε αργά χθες τα σχέδιά του να επαναλειτουργήσει, λέγοντας ότι θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεοτέρας. Τρεις από τους εργαζόμενούς του είχαν επισκεφθεί το συγκεκριμένο μπαρ, σύμφωνα με τις αρχές του Πεκίνου.

Συνολικά, η ηπειρωτική Κίνα ανακοίνωσε 210 νέα κρούσματα κορονοϊού για τις 10 Ιουνίου, εκ των οποίων τα 79 ήταν με συμπτώματα και τα 131 ασυμπτωματικά, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας. Μία ημέρα νωρίτερα, είχαν καταγραφεί 151 νέα κρούσματα –45 με συμπτώματα και 106 ασυμπτωματικά, τα οποία η Κίνα μετρά ξεχωριστά.

Δεν έχουν καταγραφεί άλλοι θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών λόγω επιπλοκών της Covid στη χώρα να παραμένει στους 5.226. Έως χθες, η ηπειρωτική Κίνα είχε επιβεβαιώσει 224.659 κρούσματα με συμπτώματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ