Εφιαλτικά στοιχεία στην εργασία

20.000 απολύσεις από Νοέμβριο έως και Μάιο. 2.600 εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα με πρόσχημα την κρίση. 3.500 – 4.000 άτομα εξαναγκάστηκαν σε 4ήμερη απασχόληση

Εφιαλτικό είναι το τοπίο που διαμορφώνεται στην ελληνική αγορά εργασίας, καθώς η οικονομική κρίση «φέρνει» απολύσεις αλλά και έξαρση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που συλλέγει το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με τα οποία μέσα σε επτά μήνες (από τον Νοέμβριο μέχρι τα τέλη Μαϊου) έγιναν 20.000 απολύσεις με πρόσχημα την οικονομική κρίση.

Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι εργοδότες που πιέζουν τους εργαζόμενους να δεχτούν περικοπή των δικαιωμάτων τους για να μη χάσουν τη δουλειά τους. Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση τα τελευταία στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας, περίπου 2.600 εργαζόμενοι είναι σε διαθεσιμότητα με πρόσχημα την οικονομική κρίση.

Στο μεταξύ, η νέα… μόδα στην ελληνική αγορά εργασίας φαίνεται πως είναι η εβδομάδα των τεσσάρων εργάσιμων ημερών, παρά τις έντονες αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος. Στα τέλη Μαϊου, 3.500 έως και 4.000 άτομα είχαν αναγκαστεί να πουν «ναι» στην τετραήμερη εργασία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μισθούς και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Μιλώντας στο «Εθνος» ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης τονίζει χαρακτηριστικά πως «από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί παρατηρείται έξαρση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης με πρόσχημα την οικονομική κρίση και τα αυξημένα κόστη λειτουργίας των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, καταγράφεται αύξηση των διαθεσιμοτήτων και των εργαζομένων που δουλεύουν μόνο τέσσερις μέρες την εβδομάδα με μείωση των αποδοχών τους. Ωστόσο, θέλω να επισημάνω πως με ανάλογες μεθόδους δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα».

Καταλήγει σημειώνοντας πως «σε περίπτωση που επαληθευτούν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% το 2009, τότε στο τέλος του χρόνου θα έχουμε 570.000 ανέργους. Αυτό σημαίνει αύξηση του αριθμού των ανέργων κατά 120.000 άτομα».

Οι επιπτώσεις

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, οι επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας είναι εντονότερες στη Βόρεια Ελλάδα (κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία), στη Δυτική Ελλάδα αλλά και στην Αττική. Οσον αφορά τους κλάδους, από τα στοιχεία προκύπτει πως κυρίως έχουν πληγεί η βιομηχανία, η κλωστοϋφαντουργία και γενικότερα ο τομέας παροχής υπηρεσιών (π.χ. χρηματοπιστωτικός τομέας).

Πάντως θεωρείται δεδομένο πως η κρίση με τη μέθοδο του «ντόμινο» περνάει από τον ένα κλάδο στον άλλο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά εργασίας. Μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος θα έχουμε τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για την τουριστική δραστηριότητα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ