Εφιάλτης για χιλιάδες καρκινοπαθείς

 

 

Σε Γολγοθά έχει μετατραπεί η φαρμακευτική αγωγή για χιλιάδες ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας.

Καρκινοπαθείς, άτομα με ρευματικές και άλλες σοβαρές παθήσεις είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν στην ουρά μία φορά τον μήνα, προκειμένου να πάρουν τα φάρμακά τους. Με απόφαση του υπουργείου Υγείας, 89 ακριβά φάρμακα χορηγούνται μόνον από δημόσια νοσοκομεία, ενώ παλαιότερα τα χορηγούσαν και τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Η απόφαση στοχεύει στην εξοικονόμηση πόρων, αλλά τα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι επαρκώς στελεχωμένα να καλύψουν την τεράστια ζήτηση. Το πρόβλημα θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα, καθώς το προσωπικό παίρνει τη θερινή του άδεια.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες φαρμακοποιούς. Συζητεί το ενδεχόμενο επαναχορήγησης των ακριβών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία, με το νέο, μειωμένο ποσοστό κέρδους που όρισε το υπουργείο Εργασίας (νοσοκομειακή τιμή προσαυξημένη κατά 18%).
Για να ισχύσει η εν λόγω απόφαση και να δοθούν εκ νέου τα φάρμακα από τα ιδιωτικά φαρμακεία, πρέπει να υπάρξει επιπλέον ρύθμιση από το υπουργείο Υγείας, η οποία αναμένεται έως το τέλος του μήνα. Εντονο είναι το παρασκήνιο και μεταξύ των φαρμακοποιών, με τον πρόεδρο του Συλλόγου της Αττικής κ. Κώστα Λουράντο να συμφωνεί με τη μείωση και τους προέδρους άλλων συλλόγων να διαφωνούν.
Οσο διαρκεί η εκκρεμότητα, οι ασθενείς υφίστανται αφάνταστη ταλαιπωρία: «Δεν μπορείτε να φανταστείτε τα κλάματα που ακούω από ασθενείς καθημερινά», τονίζει στο «Εθνος» η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών κ. Περσεφόνη Μήττα, για να εξηγήσει:«Φτάσαμε πλέον σε σημείο να παρακαλούμε για το αυτονόητο. Τη θεραπεία μας. Δεν είμαστε αρνητικοί στους ελέγχους και στον περιορισμό της δαπάνης. Να οριστούν επιτροπές ογκολόγων, οι οποίες θα κάνουν ελέγχους. Αυτό, όμως, απέχει σημαντικά από όσα αντιμετωπίζουμε σήμερα».
Σύμφωνα με την κ. Μήττα, οι καρκινοπαθείς υφίστανται ακόμη και αλλαγές θεραπείας, καθώς τα φάρμακά τους θεωρούνται ακριβά: «Υπήρξε περίπτωση ασθενούς, η οποία είχε αρχίσει μία θεραπεία, έλαβε δύο δόσεις και στη συνέχεια τής ζητήθηκε να την αλλάξει, λόγω κόστους».
Για εκκρεμότητα κάνει λόγο η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), κ. Ειρήνη Τσικαλάκη: Τα νοσοκομειακά φαρμακεία -εξηγεί- έχουν ελλείψεις προσωπικού και δυσκολεύονται να καλύψουν τη ζήτηση.
Το πρόβλημα είναι γνωστό και στο υπουργείο Υγείας και με πρόσφατη εγκύκλιο ζητείται από τους διοικητές των νοσοκομείων «να συνδράμουν τα φαρμακευτικά τμήματα». Σύμφωνα με την κ. Τσικαλάκη, εκκρεμεί η πρόσληψη επικουρικών φαρμακοποιών και οι ελλείψεις έχουν επίπτωση στην εξυπηρέτηση των ασθενών.

 

Δημήτρης Καραγιώργος
dkarag@pegasus.gr