Εφημέρευαν μόνο τέσσερις γιατροί

  
ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ
rizogianni@pelop.gr 
 
Ενας διευθυντής και 3 επιμελητές εφημέρευαν από χθες το πρωί μέχρι σήμερα το πρωί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του «Αγ. Ανδρέα» αντιμετωπίζοντας, μέχρι τις 6 το απόγευμα, 75 ασθενείς. Κι αυτό διότι από τη Δευτέρα οι ειδικευόμενοι γιατροί ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας.
«Η κατάσταση που επικρατεί είναι στην κυριολεξία χαώδης» περιγράφει ο διευθυντής της Χειρουργικής Φώτης Καρβελάς που μαζί με έναν επιμελητή της Χειρουργικής και 2 επιμελητές της Παθολογικής κλήθηκαν να σηκώσουν το βάρος της χθεσινής εφημερίας του νοσοκομείου.
Για να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα που προέκυψε από την επίσχεση εργασίας των ειδικευόμενων, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπό κανονικές συνθήκες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου θα εφημέρευαν επιπλέον 9 ειδικευόμενοι γιατροί.
«Το εξοργιστικό είναι ότι η διοίκηση του νοσοκομείου που γνωρίζει την κατάσταση δεν μπήκε καν στον κόπο να επισκεφτεί το Τμήμα για να δει τι γίνεται και φυσικά να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα. Αυτά είναι απαράδεκτα. Οι δύο παθολόγοι αντιμετώπισαν μέχρι το απόγευμα 50 περιστατικά και εμείς οι χειρουργοί 25. Και οι 4 παραμείναμε στα επείγοντα μέχρι σήμερα το πρωί» αναφέρει ο κ. Καρβελάς μεταφέροντας την αγανάκτηση των συναδέλφων του. 
Αντίθετα, σε επικοινωνία που είχαμε με τον διοικητή του νοσοκομείου Δημήτρη Κοσμόπουλο, μας ανέφερε ότι ελήφθησαν μέτρα και ότι «επιστρατέυτηκαν» διευθυντές και επιμελητές για να ενισχύσουν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Μάλιστα χθες το μεσημέρι συγκάλεσε έκτακτο ΔΣ προκειμένου να εξετάσουν τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης, μιας και η επίσχεση εργασίας των ειδικευόμενων θα συνεχιστεί επ’ αόριστον.
«Το πρόβλημα όπως γνωρίζετε είναι πανελλαδικό κι αφορά όλα τα νοσοκομεία της χώρας μας. Από την πλευρά μας κάνουμε ότι μπορούμε για να καλύψουμε το πρόβλημα που έχει προκύψει στο νοσοκομείο μας» ανέφερε στην «Π» ο διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Κοσμόπουλος.
Υπενθυμίζουμε ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί θα απέχουν από τα καθήκοντά τους έως ότου καταβληθούν στο σύνολό τους οι οφειλόμενες αποδοχές για τις δεδουλευμένες εφημερίες των μηνών Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.
«Οι ειδικευόμενοι ιατροί δεν έχουν άλλη πηγή εσόδων πέραν του βασικού μισθού και των εφημεριών, οι οποίες αποτελούν περίπου το μισό των εσόδων τους. Αποτελούν, λοιπόν, μοναδικό εργασιακό κλάδο του οποίου έχει γίνει περικοπή των μηνιαίων απολαβών κατά το ήμισυ. Σε αυτό προστίθενται φυσικά οι μειώσεις σε ωρομίσθιο, επιδόματα και βασικό μισθό, προβλήματα που βιώνουν οι περισσότεροι Έλληνες την περίοδο αυτή» εξηγούν οι ίδιοι υπενθυμίζοντας προς τους πολίτες ότι
«οι ειδικευόμενοι ιατροί αποτελούν ταυτόχρονα τα γρανάζια, τη μηχανή, και τα καύσιμα στη λειτουργία των νοσοκομείων, καθώς και την κόλλα που κλείνει κάθε τρύπα σε όλον αυτόν τον δυναμικό οργανισμό».
Είναι γνωστό σε όλους και η καθημερινότητα το επιβεβαιώνει ότι το σύστημα των δημόσιων νοσοκομείων στηρίζεται στις πλάτες των ειδικευόμενων γιατρών που κάνουν χρέη γραμματειακά, νοσηλευτικά, τραυματιοφορέα, προσώπου ασφάλειας κ.ά.