Εφημερεύοντες στα όρια νευρικής κρίσης

Της Ζωγιας Kουταλιανου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Το αποκαλούν σύνδρομο «burn out» και τα συμπτώματά του είναι ταχυπαλμίες, υπερκόπωση, στενώσεις αρτηριών ή ακόμη και εμφράγματα. Ποιους πλήττει; Μεταξύ άλλων και τους νοσοκομειακούς γιατρούς, που αναγκάζονται στις εφημερίες να εκτελούν χρέη καθαρίστριας, τραυματιοφορέων ή άλλων ειδικοτήτων εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού!

Πολλοί δεν αντέχουν και παραιτούνται εγκαταλείποντας το πνέον τα λοίσθια ΕΣΥ και οξύνοντας έτσι τις ήδη σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, οι οποίες για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι της τάξης του 20%.

«Υπήρξε περίπτωση γιατρού που έκανε ο ίδιος εισαγωγή του εαυτού του κατά τη διάρκεια εφημερίας, λόγω ταχυπαλμίας», λέει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), κ. Χρ. Παπαστεργίου, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση δημιουργεί «αυξημένες πιθανότητες να γίνουν λάθη». Το περιστατικό στο νοσοκομείο της Κατερίνης όπου χειρουργός εξαιτίας της εξάντλησης τοποθέτησε γύψο στο υγιές πόδι ενός κοριτσιού αντί για εκείνο που είχε υποστεί κάταγμα, επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του συνδικαλιστή. «Το καλό σενάριο είναι οι 32 ώρες και μια – δυο ώρες ύπνου. Το σύνηθες είναι έως και 56 ώρες και καθόλου ύπνος.

Η ιστορία με τον βοηθό χειρουργού που κοιμήθηκε πάνω στα άγκιστρα είναι γνωστή στον χώρο μας», προσθέτει ένας ειδικευόμενος χειρουργός, ενώ ένας ειδικευόμενος γαστρεντερολόγος τονίζει: «Απουσιάζουμε αρκετές ημέρες απ’ το σπίτι, σαν τους ναυτικούς κι εμείς».

Μολονότι η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει σαρανταοκτάωρη εργασία την εβδομάδα για τους ειδικούς γιατρούς και πενηνταοκτάωρο για τους ειδικευόμενους, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης ξεπερνούν κατά πολύ τα ενδεικνυόμενα ωράρια εργασίας, αφού συχνά κάνουν δύο και τρεις εφημερίες την εβδομάδα, τη στιγμή που θα έπρεπε να κάνουν μόνο μία.

Οι νύχτες στις εφημερίες είναι νύχτες αγωνίας και ταλαιπωρίας και για τους ασθενείς, αλλά και τους συνοδούς τους. Αναγκάζονται να περιμένουν έως και πέντε ώρες καθώς υπολογίζεται ότι σε μια εφημερία προσέρχονται από οκτακόσια έως και χίλια πεντακόσια άτομα. Ετσι, τα επεισόδια είναι συχνά. Σε εφημερία του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης μαινόμενος συνοδός γρονθοκόπησε γυναίκα γιατρό και μια νοσοκόμα, γιατί καθυστερούσαν να εξετάσουν συγγενικό του πρόσωπο που υπέφερε.

Ωρα 11.30 το βράδυ, στα επείγοντα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Εξω από το παθολογικό ο κόσμος έχει αγανακτήσει. Απευθύνονται δήθεν ο ένας στον άλλον, αλλά αρκετά δυνατά ώστε να τους ακούσουν οι υπεύθυνοι. «Και τώρα που ήρθατε τι νομίζετε, πώς θα εξυπηρετηθείτε; Μέχρι το πρωί θα περιμένετε! Εμείς δυόμισι ώρες είμαστε εδώ κι ακόμη προηγούνται άλλα 15 νούμερα!». Στο χειρουργικό τμήμα, ο γιατρός έχει ήδη το ύφος εργάτη φασόν σε γραμμή παραγωγής, κι ας έχει να διανύσει ένα οκτάωρο ακόμη μέχρι τη λήξη της εφημερίας και την πρωινή οκτάωρη εργασία του.

«Πέρα από το προσωπικό, λείπει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που λειτουργεί ως ανάχωμα. Από τους δέκα που προσέρχονται, μόνο οι δύο εισάγονται σε νοσοκομείο», τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Αθ. Νικολαΐδης.

«Το σύστημα των πρωινών εφημεριών έχει καταντήσει τα νοσοκομεία κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Οσοι δεν βρίσκουν ραντεβού στα τακτικά ιατρεία προφασίζονται επείγον», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ.