Εφημεριακό κραχ στους νοσοκομειακούς γιατρούς

 

«Στο πόδι» οι νοσοκομειακοί γιατροί από το νέο νόμο για τις εφημερίες και τις περικοπές. Ζητούν εγρήγορση από τους πολίτες για να μην κλείσουν νοσοκομεία

Μαριάννα Ξανθοπούλου

marianaxan@yahoo.gr

 

 

«Φωτιές άναψε» στους νοσοκομειακούς γιατρούς ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα από την απελθούσα υπουργό Υγείας κ. Μαριλίζα Ξεναγιανακοπούλου και ιδιαίτερα στο σκέλος που αφορά την νέα διαδικασία που ακολουθείται στα προγράμματα εφημεριών αλλά και στις περικοπές που προβλέπονται.  Τα πάνω κάτω έρχονται – ισχυρίζονται οι νοσοκομειακοί γιατροί –  ιδιαίτερα στα περιφερειακά νοσοκομεία που δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό και αυτός είναι και ο κύριος λόγος της διελκυστίνδας μεταξύ τη ς διοίκησης και των γιατρών. Αυτό ήταν και το αντικείμενο της γενικής συνέλευσης της Ένωσης γιατρών του νοσοκομείου Ξάνθης με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρη Βαρνάβα,  ο οποίος κα βρισκόταν στο νοσοκομείο Ξάνθης την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια της περιοδείας του στα νοσοκομεία της περιφέρειάς μας.     

Με τα την συνέλευση ο κ. Βαρνάβας έκανε δηλώσεις στ τοπικά ΜΜΕ.

 

Στον αέρα οι εφημερίες…

Συγκεκριμένα ο κ. Βαρνάβας είπε ότι οι πολίτες της Ξάνθης θα πρέπει να είναι πολύ ικανοποιημένοι διότι το νοσοκομείο διαθέτει ένα έξοχο νοσοκομειακό δυναμικό που δίνει την ψυχή του για να στηρίξει τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας στο νόμο και αναφέρθηκε στο σκοπό της επίσκεψής του: «Τα προβλήματα στο χώρο του εθνικού Συστήματος υγείας τον τελευταίο καιρό αυξάνονται και πληθύνονται. Η χρηματοδότηση είναι ελλιπέστατη, η στελέχωση είναι προβληματική,  τα νοσοκομεία έχουν τεράστια κενά σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό με αποτέλεσμα η διεκπεραίωση των λειτουργιών είτε τακτικές είτε εφημερίες να γίνονται με μεγάλη δυσκολία. Ο πρόσφατος νόμος έχει δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στο πως θα βγει το εφημεριακό έργο στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να χρειάζεται οι γιατροί αντί να ασχολούνται με το επιστημονικό τους έργο να βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση του νοσοκομείου προκειμένου να διευθετήσουν το ζήτημα και οι κατευθύνσεις από την πολιτική ηγεσία είναι για περικοπές στα πάντα…απ’ τα οποία μπορεί να κινδυνεύσουν και ζωές». Ο κ. Βαρνάβας έκανε αναφορά στο θέμα των προσλήψεων σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλές θέσεις γιατρών  σε εκκρεμότητα και ότι η ΟΕΝΓΕ ζήτησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

 

Ελλιπής χρηματοδότηση, ελλιπής στελέχωση, διαφθορά οι «ασθένειες» του Ε.Σ.Υ.

Επιπρόσθετα ο κ. Βαρνάβας υπερασπίστηκε το δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας παραδέχτηκε όμως ότι υπάρχει διαφθορά στο σύστημα: «Υπάρχει διαφθορά στο χώρο της υγείας γι αυτό και ζητήσαμε και καταφέραμε να υπάρχει υποχρέωση για δήλωση πόθεν έσχες σ’  όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Είναι καθήκον της πολιτείας να ελέγξει όλους τους γιατρούς και αυτούς που χρηματίζονται να τους τιμωρήσει παραδειγματικά.  Εμείς δεν πρόκειται να συγκαλύψουμε κανένα». Τέλος επεσήμανε ότι η πολιτεία έχει χρέος να ενδυναμώσει με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό και όχι να αποδυναμώσει το κοινωνικό χαρακτήρα του Ε.Σ.Υ. και να μην στρέψει τους πολίτες στην ιδιωτική υγεία και επιπλέον να μην λειτουργεί με την λογική των περικοπών καθώς οι περικοπές στον χώρο της υγείας έχουν αντίκτυπο στην υγεία των πολιτών: «Τα νοσοκομεία δεν μπορεί να είναι κερδοφόρα, ούτε επιχειρήσεις. Είναι ζημιογόνα εκ των πραγμάτων διότι έχοντας ένα κλειστό νοσήλειο στο ? ουσιαστικά του πραγματικού κόστους με έμμεσο τρόπο επιχορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Επομένως ή θα πρέπει η πολιτεία να κοστολογεί τις ιατρικές πράξεις στο κόστος οπότε θα τιναχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία στον αέρα ή θα πρέπει ν’ αποδεχθεί ότι τα νοσοκομεία παρέχουν ένα κοινωνικό έργο και αυτό δεν μπορεί να αποτιμάται σε ευρώ…»

Σ’ ότι αφορά το άρθρο 26 του νέου νόμου που προβλέπει συγχώνευση ή κατάργηση νοσοκομείων με Π.Δ. ο κ. Βαρνάβας είπε ότι η Ομοσπονδία είναι αντίθετη μ’ αυτό και ότι η τύχη πολλών νοσοκομείων θα είναι μαύρη αν οι πολίτες οι ίδιοι δεν εξεγερθούν και δεν προασπίσουν τα νοσοκομεία τους και το δημόσιο σύστημα υγείας, αρνήθηκε όμως οποιαδήποτε συσχέτιση της επίσκεψής του με τις φήμες για κατάργηση του νοσοκομείου Ξάνθης, ζήτησε όμως από τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση…

 

Δεν μπορεί να λειτουργήσει ολοήμερο ιατρείο στην Ξάνθη

Η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών γιατρών Ξάνθης κ. Λεπτίδου ρωτήθηκε για τα απογευματινά ιατρεία επί πληρωμή αλλά και το ολοήμερο ιατρείο (που προβλέπεται από τον νόμο). Η άποψή της ήταν ότι κάτι τέτοιο είναι ανεφάρμοστο στο νοσοκομείο Ξάνθης:«Τα απογευματινά ιατρεία όπως λειτουργούσαν με τον νόμο που ίσχυε, στα μέσα Σεπτεμβρίου σταματούν. Η εφαρμογή όμως του ολοήμερου νοσοκομείου που νομοθετείται για να εφαρμοστεί αυτό πρέπει να εφαρμοστούν υπουργικές αποφάσεις και αυτό δεν έχει γίνει. Ο νόμος δεν εφαρμόζεται  και τυπικά αλλά και ουσιαστικά και για την Ξάνθη καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί . Δεν υπάρχουν δυνατότητες στο νοσοκομείο της Ξάνθης να λειτουργήσει ολοήμερο ιατρείο»

 

Είμαστε σε αδιέξοδο…

Τέλος ο αντιπρόεδρος ης Ένωσης κ. Νικηφορίδης Δημήτρης έδωσε μια εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία και στο δικό μας σ’ ότι αφορά τις εφημερίες: «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της περιφέρειας γιατί ο καινούργιος νόμος προβλέπει ένα συγκεκριμένο αριθμό εφημεριών. Αν εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί να καλυφθεί από εφημερίες ο μήνας με ασφάλεια στα περιφερειακά νοσοκομεία. Εμείς οι γιατροί επιμένουμε στην ασφαλή εφημέρευση. Υπάρχει μια διελκυστίνδα ανάμεσα στη διοίκηση και στους γιατρούς. Στάλθηκαν πίσω τα προγράμματα για να γίνουν περικοπές αλλάζουν ως μη όφειλαν την μορφή των εφημεριών. Η διοίκηση αυθαίρετα και μόνο με οικονομικούς όρους αλλάζει την μορφή της εφημερίας …χωρίς να αναλαμβάνει και την επιστημονική και νομική ευθύνη…Είμαστε σε αδιέξοδο …Η Ομοσπονδία μας κάνει λόγο για εφημεριακό κραχ ειδικά στα νοσοκομείά της περιφέρειας. Διαχώρισαν τα νοσοκομεία της χώρας πριμοδοτώντας τα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με περισσότερες εφημερίες και τα νοσοκομεία της περιφέρειας βρίσκονται σε αδιέξοδο».