Εφημεριακό κραχ

Εφημεριακό κραχ

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ

Μετά την πρόσφατη σύνοδο Υπουργών Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης η κυβέρνηση ομνύει ότι θα σεβαστεί το 48ωρο και δεν θα επιχειρήσει να εφαρμόσει 65ωρο χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας, κάνοντας δήθεν πως ξεχνά ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας μας ήδη εργάζονται εξοντωτικά ωράρια που φθάνουν ακόμη και τις 100 ώρες την εβδομάδα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, αλλά και την επιστημονική επάρκεια των ίδιων των γιατρών.

Εχουμε κάνει δεκάδες προσφυγές, απεργίες και επισχέσεις εργασίας, χωρίς τούτη και η προηγούμενη κυβέρνηση να δείχνουν το παραμικρό ενδιαφέρον να βελτιώσουν τους όρους εργασίας στα νοσοκομεία. Ηρθε όμως η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και προκάλεσε συνθήκες εφημεριακού κραχ στα νοσοκομεία της χώρας, διότι κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτες εφημερίες τις οποίες υποχρεωτικά πραγματοποίησαν οι γιατροί. Διαπραγματευόμαστε λοιπόν ενάμιση χρόνο με το υπουργείο Υγείας, το οποίο όμως δεν συζητεί για μισθολόγιο, ούτε διασφαλίζει τους στοιχειώδεις όρους μιας συμφωνίας.

Στο πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών απορρίψαμε τους όρους του υπουργείου, εκλέξαμε νέα διαπραγματευτική ομάδα και εμμένουμε στις προτάσεις μας, οι οποίες είναι λογικές και δίκαιες. Συνεπώς, αν ο κ. Αβραμόπουλος θέλει να αποτρέψει την επικείμενη κατάρρευση της λειτουργίας και εφημερίας των νοσοκομείων, δεν έχει παρά να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια και να συζητήσει μαζί μας ώστε να εξευρεθεί λύση. Αλλιώς αναλαμβάνει την ευθύνη και το κόστος μιας τεράστιας και απρόβλεπτης ζημιάς στην περίθαλψη των πολιτών.

Ο κ. Δημήτρης Βαρνάβας είναι μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).