Εφημερίες 2008: Εμαπαιγμός και αδιαφορία

Ενάμισι χρόνο «διαπραγματεύεται» το Υπουργείο Υγείας με τους νοσοκομειακούς γιατρούς και το αποτέλεσμα είναι ένα ολοστρόγγυλο μηδέν. Παραδέχεται βέβαια ο κ. Αβραμόπουλος ότι οι ώρες εργασίας των γιατρών είναι εξωφρενικές, ότι οι μισθοί τους είναι εξευτελιστικοί, ότι υπάρχουν τεράστια κενά. Κι όμως. Όταν έρχεται η ώρα να συνάψει μαζί τους Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για να πάψει αυτός ο εργασιακός μεσαίωνας στέλνει πρώτα ένα έγγραφο μέσω του Γενικού Γραμματέα και στη συνέχεια πετάει μια τροπολογία ώστε να διαιωνίσει αυτά που μέχρι πρότινος παραδέχονταν ως απαράδεκτα. Πλήρης εμπαιγμός των γιατρών, παντελής αδιαφορία για την περίθαλψη των πολιτών.

Έτσι λοιπόν από 1 ης Ιανουαρίου κανείς δεν είναι βέβαιος ότι θα πληρωθούν οι εφημερίες των γιατρών αφού λήγει η αναγνώριση της δήθεν «συγγνωστής πλάνης» από το Ελεγκτικό Συνέδριο και επιπλέον  λήγει η προηγούμενη τροπολογία, ενώ η Κομισιόν είναι βέβαιο ότι θα παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ως επιστήμονες δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε άλλο αυτή την προσβλητική για την αξιοπρέπειά μας συμπεριφορά του κ. Αβραμόπουλου. Σύντομα θα υπάρξει μεγάλη αναστάτωση σ΄ όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, τα οποία έχει η πολιτική ηγεσία εγκαταλείψει στη μοίρα τους.

Θεωρώ ότι η τακτική του ευτελισμού της δημόσιας υγείας συνιστά μείζον πολιτικό ζήτημα. Οι πολίτες, οι κοινωνικοί φορείς και τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να λάβουν άμεσα θέση και να στηρίξουν δυναμικά το υπέρτατο αγαθό της υγείας.

Βαρνάβας Δημήτρης

μέλος στη Γραμματεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ)