Εφημερίες χωρίς γιατρούς

Αποφασισμένοι να βάλουν λουκέτο μετά τις 10 Νοεμβρίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη

Δεκαοκτώ και σήμερα μετρούν ακόμη οι εφημερίες των νοσοκομείων όλης της χώρας, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί αποφάσισαν να ακολουθήσουν κατά γράμμα το ευρωπαϊκό 48ωρο. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πως λόγω έλλειψης προσωπικού τα νοσοκομεία θα εφημερεύουν χωρίς… γιατρούς μετά τις 10 Νοεμβρίου.

Την απόφαση αυτή πήραν χθες τα μέλη της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οι γιατροί απειλούν πως θα… βάλουν λουκέτο στις εφημερίες, καθώς- παρά τις βελτιωμένες προτάσεις που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας- οι αρμόδιοι παραδέχονται πως δεν μπορούν να ικανοποιηθούν τα οικονομικά αιτήματα των γιατρών: 1.600 ευρώ καθαρά για το πρωινό ωράριο του ειδικευομένου.

Έτσι, τα προγράμματα των εφημεριών για τον επόμενο μήνα θα βγουν βάσει του νόμιμου εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας που ορίζεται από την Ε.Ε.. Σύμφωνα, με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι ειδικευμένοι πρέπει να εργάζονται υποχρεωτικά 48 ώρες, ενώ οι ειδικευόμενοι όχι περισσότερες από 58 ώρες την εβδομάδα. Αυτό πρακτικά «υποχρεώνει» τους ειδικευμένους να συμμετέχουν σε μόλις δύο εφημερίες τον μήνα και τους ειδικευομένους σε τέσσερις.

Για τα ελληνικά δεδομένα όμως, η εφαρμογή του 48ώρου είναι όνειρο θερινής νυκτός, αφού το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί. Οι περιπτώσεις κλινικών που λειτουργούν με μόλις δύο γιατρούς- και μάλιστα χωρίς ειδικευόμενους- είναι κάθε άλλο παρά σπάνιες, ιδίως στην επαρχία. Γι΄ αυτό και κάνουν 10 έως και 15 εφημερίες τον μήνα, ώστε να καλύψουν τα κενά σε ιατρικό προσωπικό, δουλεύοντας διπλάσιες ώρες συγκριτικά με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους.

Συνεπώς, στην περίπτωση που οι γιατροί εφαρμόσουν το μειωμένο ωράριο, οι κλινικές στα νοσοκομεία όλης της χώρας θα μείνουν κλειστές μετά τις 10 Νοεμβρίου, αφού λόγω έλλειψης γιατρών θα μείνουν κενές βάρδιες που θα καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία των νοσοκομείων.