Εφημερίες χωρίς γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία

Με κραχ απειλείται πάλι η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας. Αιτία αυτή τη φορά ο καθορισμός πλαφόν στις πρόσθετες εφημερίες που κάνουν κάθε μήνα οι γιατροί, ειδικοί και ειδικευόμενοι, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Της Νικολέτας Μπούκα

bouka@makthes.gr


Όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, με το πλαφόν αυτό πολλά νοσοκομεία θα αδυνατούν να καλύψουν τις εφημερίες ολόκληρου του μήνα, ακόμη και αν κάνουν χρήση πρόσθετων εφημεριών, γεγονός που σημαίνει πρόσθετη ταλαιπωρία των ασθενών. Επιπλέον, οι γιατροί δεν πρόκειται να πάρουν ούτε ένα ευρώ για τις εφημερίες που πραγματοποίησαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, εκτός αν προσφύγουν στα δικαστήρια, για να τις πληρωθούν.

“Ο νόμος 3868 της κ. Ξενογιαννακοπούλου καθόριζε για κάθε γιατρό έναν ορισμένο αριθμό εφημεριών τον μήνα. Για παράδειγμα, ένας γιατρός θα κάνει πέντε ενεργείς εφημερίες και δύο ετοιμότητας. Αν, όμως, έπρεπε να κάνει περισσότερες απ’ αυτές, τότε οι πρόσθετες θα πληρώνονται από λεφτά του νοσοκομείου, χωρίς να ορίζεται κανένα πλαφόν”, εξηγεί στη “Μ” ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας.

Ωστόσο, όπως προσθέτει ο ίδιος, μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 30 Νοεμβρίου 2010, εκδόθηκε κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας, με την οποία καθορίζεται ότι οι πρόσθετες εφημερίες δεν θα υπερβαίνουν το 9% του συνολικού μηνιαίου κονδυλίου εφημεριών.

“Αυτή τη στιγμή οι γιατροί κάνουν έως και 10-11 εφημερίες τον μήνα, προκειμένου να μην αφήσουν ακάλυπτα τα νοσοκομεία. Από τη στιγμή που μπαίνει πλαφόν στις πρόσθετες εφημερίες και ξέρουν ότι δεν πρόκειται να πληρωθούν ούτε αυτές που έχουν ήδη κάνει ούτε αυτές που θα έκαναν από δω και πέρα, είναι λογικό να μην τις ξεπερνούν, αλλά να μένουν αποκλειστικά στον αριθμό των τακτικών εφημεριών που ισχύει από τον νόμο. Συνεπώς, είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνουν ακάλυπτα τα νοσοκομεία και οι ασθενείς που προσέρχονται στις εφημερίες να μη βρίσκουν γιατρό”, επισημαίνει ο κ. Βαρνάβας.


Τα χειρότερα στην επαρχία

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των νοσοκομείων της Χαλκιδικής, της Βέροιας και της Πτολεμαΐδας. Σύμφωνα με στοιχεία της ΟΕΝΓΕ, στο νοσοκομείο Χαλκιδικής, μετά την εφαρμογή του ορίου 9% στο ύψος των προσθέτων εφημεριών, προκύπτουν ανεξόφλητες εφημερίες 44.309 ευρώ για τον Σεπτέμβριο, την αμοιβή για τις οποίες οι γιατροί θα πρέπει να διεκδικήσουν δικαστικά. Στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας μένουν ανεξόφλητες εφημερίες ύψους 7.237,38 ευρώ για τον Σεπτέμβριο και 8.691,63 ευρώ για τον Οκτώβριο. Σε παρόμοια ποσά θα κινηθούν οι ανεξόφλητες εφημερίες και για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, που σημαίνει ότι οι γιατροί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο θα έχουν συνολική απώλεια γύρω στα 30.000 ευρώ από εφημερίες τις οποίες πραγματοποίησαν και μάλιστα ως ενεργές.

“Η κατάσταση είναι δυσκολότερη στα επαρχιακά νοσοκομεία, τα οποία εφημερεύουν καθημερινά. Ο μήνας δεν βγαίνει αν δεν γίνουν πρόσθετες εφημερίες, τουλάχιστον εννέα δέκα για κάθε γιατρό. Από τη στιγμή, όμως, που ορίζεται πλαφόν και άρα δεν πρόκειται να τις πληρωθούμε, είμαστε αναγκασμένοι να μην ξεπερνάμε πλέον το όριο των τακτικών εφημεριών. Δυστυχώς, οι ασθενείς θα έρχονται στο εφημερεύον νοσοκομείο και δεν θα βρίσκουν γιατρό (παθολόγο, καρδιολόγο κτλ.), για να τους εξετάσει. Δεν θέλουμε την ταλαιπωρία του κόσμου, αλλά αυτό πρέπει να το σκεφτούν οι αρμόδιοι”, δηλώνει στη “Μ” ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου Βέροιας και πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών του νομού Γιάννης Βογιατζής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο νοσοκομείο της Βέροιας οι πρόσθετες εφημερίες για τον Σεπτέμβριο είναι 33.000 ευρώ, αλλά με το πλαφόν του 9% υπολείπονται 14.000 ευρώ, για τον Οκτώβριο είναι 48.000 ευρώ, αλλά υπολείπονται 29.000 ευρώ και για τον Νοέμβριο άλλα 33.000 ευρώ, αλλά υπολείπονται 14.000 ευρώ.