Εφημερίες μόνο μέχρι τις 15 κάθε μήνα

 

Εφημερίες χωρίς… γιατρούς κινδυνεύουν να κάνουν τα περισσότερα νοσοκομεία της περιφέρειας τη νέα χρονιά: Από αύριο θα πρέπει να εφαρμοστεί το νέο μειωμένο ωράριο εργασίας των γιατρών, βάσει του οποίου οι εφημερίες θα μπορούν να καλύπτουν, στην καλύτερη περίπτωση, το μισό μήνα!

Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας δεν έχει υπάρξει έως σήμερα ρύθμιση του θέματος, κάτι που ο ΕΤ είχε επισημάνει και πρόσφατα με εκτενές ρεπορτάζ. Με ένα έγγραφο που εστάλη πριν από μερικές μέρες στα νοσοκομεία, απλώς δίνεται εντολή να βγουν κανονικά τα προγράμματα εφημερίας, να αγνοήσουν δηλαδή οι γιατροί την κοινοτική και εθνική νομοθεσία περί νέου ωραρίου.

Οι τελευταίοι, ωστόσο, αρνούνται να προχωρήσουν στα… τυφλά, καθώς θεωρούν ισχυρή την πιθανότητα να μην εγκρίνονται οι αμοιβές τους για κάθε εφημερία πέραν του ωραρίου. Ετσι, στα περισσότερα νοσοκομεία της περιφέρειας, τα προγράμματα εφημερίας καλύπτουν το πολύ τις 10 πρώτες μέρες του 2008 και… βλέπουμε!

Από αύριο, οι ειδικοί γιατροί πρέπει να εργάζονται υποχρεωτικά 48 ώρες την εβδομάδα και οι ειδικευόμενοι όχι πάνω από 56. Αυτό σημαίνει ότι οι μεν ειδικοί θα μπορούν να εφημερεύουν 4 φορές το μήνα και οι ειδικευόμενοι 6 – για αυτές τις εφημερίες θα αμείβονται.

Σήμερα, οι ειδικευόμενοι γιατροί κάνουν από 7 ως και 15 εφημερίες τον μήνα, συμπληρώνοντας

μέχρι και 100 ώρες εργασίας σε εβδομαδιαία βάση! Η εβδομαδιαία εργασία των ειδικών γιατρών φτάνει σήμερα τις 60 ώρες. Αυτή τη στιγμή, στα περισσότερα περιφερειακά νοσοκομεία του ΕΣΥ -από το Αίγιο μέχρι την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου- τα τμήματα στελεχώνονται από 2 ή 3 γιατρούς.

Είναι φανερό ότι με αυτό το δυναμικό και με το νέο ωράριο, οι εφημερίες θα μπορούν να γίνονται μόνον τις μισές μέρες κάθε μήνα! Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του νοσοκομείου Ρεθύμνου, όπου η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στελεχώνεται από 3 γιατρούς και έχει 7 κλίνες… Με το νέο ωράριο οι γιατροί αυτοί μπορούν να εφημερεύουν 12 μέρες το μήνα!

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), ήδη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου το πρόγραμμα εφημεριών έχει βγει μόνον μέχρι εκεί που φτάνει το 48ωρο των γιατρών, ενώ το ίδιο συνέβη και στην Καλαμάτα καθώς και σε πολλά άλλα νοσοκομεία.

Στις 27 Δεκεμβρίου έφτασε στα νοσοκομεία έγγραφο από το υπουργείο Υγείας που αναφέρει ότι «ισχύει προσωρινά ο παλαιός τρόπος προγραμματισμού των εφημεριών, εν όψει κατάθεσης τροπολογίας».

Οι γιατροί, πάντως, δεν πείστηκαν και όπως αναφέρουν, θεωρούν την παραπάνω διατύπωση γενική και αόριστη, αφού κανείς δεν τους εγγυάται ότι θα συνεχιστούν και οι πληρωμές των επιπλέον του ωραρίου εφημεριών. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου, ο υπουργός Υγείας είχε προτείνει στους νοσοκομειακούς γιατρούς να συνεχίσουν να εφημερεύουν με το παλιό ωράριο. Σαν αντάλλαγμα είχε προτείνει νέα συλλογική σύμβαση, βάσει της οποίας το πρωινό ωράριο (για τα τακτικά ιατρεία και όχι τις εφημερίες) των γιατρών μειώνεται από 8 σε 7 ώρες καθώς και ρεπό ύστερα από κάθε 24ωρη εφημερία. Οι γιατροί αρνήθηκαν τις προτάσεις Αβραμόπουλου, απαντώντας με απεργιακές κινητοποιήσεις.