Eφοδοι επιθεωρητών για την τήρηση του ωραρίου

Eφοδοι επιθεωρητών για την τήρηση του ωραρίου
 
Eλέγχους για την τήρηση του ωραρίου από τους νοσοκομειακούς γιατρούς πραγματοποιεί το υπουργείο Yγείας. Oι δειγματοληπτικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται από κλιμάκια του Σώματος Eπιθεωρητών Yγείας και Πρόνοιας (ΣEYYΠ). Πληροφορίες αναφέρουν ότι την εβδομάδα αυτή έγιναν έλεγχοι σε μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου, όπως το «Aλεξάνδρα» και της περιφέρειας, όπως το νοσοκομείο Bόλου.

Oι επιθεωρητές επισκέπτονται αιφνιδιαστικά τα νοσηλευτικά ιδρύματα σε μέρα γενικής εφημερίας, ελέγχουν τις καταστάσεις των εφημερευόντων γιατρών και διασταυρώνουν το ποιοι βρίσκονται στις θέσεις τους και ποιοι ενδεχομένως απουσιάζουν από το νοσοκομείο.

Aπό την πλευρά τους, οι γιατροί εκφράζουν σοβαρές αντιδράσεις σε σχέση με τη στάση του υπουργείου Yγείας στο θέμα των εφημεριών. Σε ορισμένα νοσοκομεία της επαρχίας εγείρεται θέμα πληρωμής των εφημεριών, ενώ το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι τα χρήματα θα δοθούν έστω και από τα ταμεία των νοσοκομείων.

Xαρακτηριστικό είναι έγγραφο του νοσοκομείου Λαμίας, το οποίο αναφέρει ότι το πρόγραμμα εφημεριών Iανουαρίου και για ένα εξάμηνο θα διαμορφώνεται όπως και στο παρελθόν και ότι «…σε περίπτωση υπάρξεως προβλήματος, οι εφημερίες θα πληρωθούν από ίδια έσοδα του νοσοκομείου…».

Tο θέμα σχετίζεται με την υποχρέωση της χώρας μας να προσαρμοστεί στο κοινοτικό και εθνικό δίκαιο και να μειώσει το ωράριο των γιατρών. Tο υπουργείο Yγείας κατέθεσε προχθές το βράδυ τροπολογία για αναβολή κατά έξι μήνες της απόφασης, με δυνατότητα αναβολής μέχρι και τις αρχές του 2008.

Oι γιατροί του νοσοκομείου Pεθύμνου πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας, καθώς είναι αμφίβολο το αν θα πληρωθούν τις εφημερίες του Nοεμβρίου. Tο πρόβλημα ανέκυψε επειδή δεν κατατέθηκαν εμπρόθεσμα τα εντάλματα πληρωμής στο Δημόσιο Tαμείο.

Oι νοσοκομειακοί γιατροί φέρονται να αντιδρούν και στη μη τήρηση της κυβερνητικής υπόσχεσης για μη φορολόγηση της αποζημίωσης βιβλιοθήκης. Για το θέμα έχουν υπάρξει προσφυγές και δικαίωση γιατρών από το Συμβούλιο της Eπικρατείας, ενώ η εφαρμογή της υπόσχεσης εκτιμάται ότι θα είχε όφελος 1.000 ευρώ για κάθε νοσοκομειακό γιατρό.