Ευθύνες μόνο στους γιατρούς

Ρεπορτάζ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βγάζει… λάδι τη διοίκηση του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, που έκλεισε την αγγειοχειρουργική κλινική, με αποτέλεσμα να χάσει το πόδι του 17χρονος ο οποίος τραυματίστηκε σε τροχαίο, το πόρισμα της ΕΔΕ.

Αυτό παραδόθηκε χθες στο υπουργείο Υγείας, και σύμφωνα με πληροφορίες τα φορτώνει όλα στους δύο γιατρούς που πήραν άδεια επειδή είχαν πολλή δουλειά.

Το περιστατικό, που συγκλόνισε το πανελλήνιο, συνέβη στις αρχές του μήνα, όταν ο Δημήτρης Γιαννακίδης από το Ορμένιο τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο, και με καθυστέρηση δώδεκα ωρών μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, αφού «πέρασε» από το Κ.Υ. Δικαίων και το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Για κακή του τύχη, όμως, η αγγειοχειρουργική κλινική δεν λειτουργούσε, με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, όπου τελικά ακρωτηριάστηκε.

Για το θέμα της άδειας των δύο γιατρών, οι οποίοι κάλυψαν στο διπλάσιο τις προβλεπόμενες εφημερίες και δεν είχε βγει πρόγραμμα για τον Αύγουστο -όπως ισχυρίστηκαν-, είχε ενημερωθεί εγκαίρως η διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Ομως δεν άσκησε καμία παρέμβαση, ενώ εκ των υστέρων αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν το συμβούλιο κρίσης για τον διορισμό τρίτου αγγειοχειρουργού.

Καταθέσεις

Στην ένορκη διοικητική εξέταση κλήθηκαν και κατέθεσαν περίπου δεκαπέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και ο διοικητής και ο υποδιοικητής του νοσοκομείου, ενώ χρειάστηκε να ληφθούν και συμπληρωματικές καταθέσεις. Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, οι δύο αγγειοχειρουργοί Μ. Λαζαρίδης και Γ. Γεωργιάδης ενοχοποιούνται για το ότι δεν «υπάκουσαν» στην προφορική προειδοποίηση του διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας πως εάν κάνουν χρήση της θερινής άδειας θα ανασταλεί η λειτουργία της αγγειοχειρουργικής κλινικής, αφού δεν θα υπήρχε γιατρός.

Την ίδια ώρα χλιαρά αντιμετωπίζεται ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας Κ. Μανωλάς, για τον οποίο υπάρχει κάποια μομφή για το ότι περιορίστηκε σε προφορικές προειδοποιήσεις και δεν χειρίστηκε υπεύθυνα το θέμα.

Αντίθετα, η διορισμένη διοίκηση απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη, καθώς κρίθηκε ότι φρόντισε για την εξασφάλιση της λειτουργίας της κλινικής με στρατιωτικό γιατρό, ο οποίος, όμως, την παραμονή του ατυχήματος αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας και χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο.

«Ουσιαστικά οι κύριοι ένοχοι, που είναι η διοίκηση του νοσοκομείου και της Υγειονομικής Περιφέρειας, μένουν στο απυρόβλητο και αυτό είναι εντυπωσιακό», σχολίασε στο «Εθνος» ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Θράκης, Μ. Ρίζος, και προσέθεσε: «Ολοι αυτοί ενάμιση χρόνο καθυστερούσαν τις κρίσεις αφήνοντας το νοσοκομείο να ακροβατεί με ελάχιστο προσωπικό και προσπαθούν να καλύπτουν τις ανάγκες με επικουρικούς γιατρούς».