Εγκαίνια με φωνές και διαμαρτυρίες

«Τα παιδιά μας κλέβουν για να πάρουν τη δόση τους. Μπαίνουν στη φυλακή αντί στα προγράμματα απεξάρτησης. Κάντε, επιτέλους, κάτι…». Oι γονείς εξαρτημένων παιδιών ξεσπούν, λίγα μέτρα δίπλα από τον υπουργό Υγείας, την ώρα των εγκαινίων της μονάδας του OΚΑΝΑ στο ΑΧΕΠΑ.

Οι οικογένειες και προσωπικό του Προγράμματος Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ, που απειλείται με «λουκέτο» λόγω διακοπής της χρηματοδότησής του από τον OΚΑΝΑ, φωνάζουν με οργή: «Oχι περικοπές στη ζωή». Λίγο νωρίτερα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος «τα άκουσε» και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο από εργαζομένους στα προγράμματα ψυχικής υγείας, οι οποίοι είναι απλήρωτοι έως και 8 μήνες. «Υπουργέ, είμαστε όμηροι της κατάστασης. Εχουμε υποκαταστήσει τις οικογένειες ανθρώπων με ψυχικά προβλήματα. Η δουλειά μας είναι δύσκολη. Και είμαστε απλήρωτοι. Δεν αντέχουμε άλλο», του είπε κατάμουτρα η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΨΥΚΑ (Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης), Ελισάβετ Πετρίδου.

Η αγανάκτηση κυριαρχούσε και τα αιτήματα έπεφταν… βροχή κατά τη χτεσινή επίσκεψη του υπουργού Υγείας στη Θεσσαλονίκη. Στη Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας «O Αγιος Παντελεήμων» εργαζόμενοι είχαν αναρτήσει πανό, ζητώντας να σταματήσουν οι υποσχέσεις και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. O υπουργός Υγείας εγκαινίασε ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της μονάδας, ενώ στη διάρκεια της τελετής ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, απηύθυνε έκκληση να αυξηθούν οι μονάδες απεξάρτησης για να βοηθηθούν τα άτομα που περιμένουν στις λίστες.

Υποδοχή με ένταση

Δυναμική υποδοχή επιφύλαξαν στον υπουργό Υγείας εργαζόμενοι στα προγράμματα ψυχικής υγείας. Κρατώντας μαύρες σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα στην είσοδο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου ζητούσαν να πληρωθούν για τα δεδουλευμένα τους και να ενταχθούν οι δομές ψυχικής υγείας στο δημόσιο τομέα. Ενταση προκλήθηκε την ώρα που ο υπουργός Υγείας εγκαινίαζε το Κλινικό Τμήμα Αντιμετώπισης της Αλκοόλ – Εξάρτησης, μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα, δυναμικότητας 15 κλινών, που θα παρέχει δευτεροβάθμια περίθαλψη. «Ηρθαμε να ανοίξουμε τις πόρτες για τους εξαρτημένους από αλκοόλ, που αποτελεί μια από τις μάστιγες της εποχής. Ερευνες δείχνουν ότι παιδιά 12 – 14 ετών παίρνουν το δρόμο προς το αλκοόλ, που μαζί με τα ναρκωτικά είναι η μεγαλύτερη απειλή για τους νέους», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αβραμόπουλος. Σε συζήτηση με εκπροσώπους των εργαζομένων στα προγράμματα υποσχέθηκε ότι σύντομα θα βρεθεί τρόπος να πληρωθούν και ότι οι δομές ψυχικής υγείας θα ανήκουν στο Δημόσιο. Παράλληλα, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι έπεσαν θύματα μιας κατάστασης που δημιουργήθηκε όταν επιτήδειοι κερδοσκόπησαν σε βάρος του προγράμματος αποασυλοποίησης. Τη στελέχωση του Ψυχιατρείου με μόνιμο και εκπαιδευμένο προσωπικό ζήτησε με υπόμνημα που έδωσε στον υπουργό ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Στέλιος Χατζηγεωργιάδης.

Διαμαρτυρίες στο ΑΧΕΠΑ

Στο ΑΧΕΠΑ ο κ. Αβραμόπουλος εγκαινίασε την πολύπαθη μονάδα υποκατάστασης του OΚΑΝΑ και τόνισε ότι αντίστοιχες θα γίνουν σε άλλα εννιά νοσοκομεία πανελλαδικά, ξεκινώντας από τα πανεπιστημιακά. O δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ανέφερε ότι το έκτο πρόγραμμα απεξάρτησης θα λειτουργήσει στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος». Στο μεταξύ, το Σωματείο Εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ εξέφρασε την αντίθεσή του για την τοποθέτηση του προκάτ κτίσματος που στεγάζει τη μονάδα χωρίς πολεοδομική άδεια και σε απόσταση δέκα μέτρων από την Παιδιατρική Κλινική και τον παιδικό σταθμό του ΑΠΘ. Παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν και οι νοσηλευτές, σύμφωνα με τους οποίους «στοιβάζονται τα όνειρα και οι προσδοκίες των εξαρτημένων συνανθρώπων μας, την ώρα που κτίριο του ΑΠΘ στην Αγίου Δημητρίου, απέναντι από την “παράγκα” του OΚΑΝΑ, στέκει εδώ και δεκαετίες σκελετός και χώρος διακίνησης και χρήσης ουσιών». Εκπρόσωποι του Προγράμματος Αυτοβοήθειας έδωσαν φάκελο με υπογραφές συμπαράστασης 3.000 πολιτών για τη συνέχιση του προγράμματος στον υπουργό, ο οποίος μετά την κινητοποίηση δεσμεύτηκε για άμεση συνάντηση ώστε να βρεθεί λύση.