Εγκαινιάστηκαν οι δύο πρώτες ΤΟΜΥ στα Χανιά – «Το δημόσιο σύστημα υγείας στηρίζεται και αναπτύσσεται» δήλωσε ο Αν. Ξανθός


Από τα Χανιά ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια και υποστήριξε ότι επιχειρήθηκε η αναδιοργάνωση του τομέα της δημόσιας υγείας με αιχμή του δόρατος την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.


«Σε μια περίοδο κρίσης το δημόσιο σύστημα υγείας στηρίζεται και αναπτύσσεται» τόνισε σήμερα από τα Χανιά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Μιλώντας κατά την τελετή των εγκαινίων των δύο νέων Τοπικών Μονάδων Υγείας που στεγάζονται σε χώρους του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου, ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για μια νέα δομή που έρχεται όπως τόνισε να καλύψει ένα κενό στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.


Από τα Χανιά ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια και υποστήριξε ότι επιχειρήθηκε η αναδιοργάνωση του τομέα της δημόσιας υγείας με αιχμή του δόρατος την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.


«Η προσπάθεια μας έχει ως επίκεντρο τον πολίτη», είπε χαρακτηριστικά για να τονίσει ότι, «ο κύκλος της απαξίωσης και εγκατάλειψης της δημόσιας υγείας έχει κλείσει». Όπως ακόμα ανέφερε ο κ. Ξανθός η πρόληψη και η αγωγή υγείας αποτελούν τα βασικά συστατικά της νέας αντίληψης και φιλοσοφίας που διέπει τη λειτουργία της δημόσιας υγείας.


«Η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της κυβέρνησης», τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολλάκης που αναφέρθηκε γενικότερα στις προσπάθειες για ανάταξη της δημόσιας υγείας που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, « κόντευε να μας μείνει στα χέρια». Ο κ. Πολλάκης έκανε γνωστό ότι οι δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας στελεχώθηκαν με προσωπικό 18 ατόμων, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε και την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου και την στελέχωση του με ιατρικό και άλλο προσωπικό.


Όπως είπε ο κ. Πολλάκης συνολικά σε όλη τη χώρα θα λειτουργήσουν 239 Τοπικές Μονάδες καλύπτοντας αστικό πληθυσμό 2,5 εκατομμυρίων πολιτών. Χαιρετισμό κατά την τελετή των εγκαινίων απεύθυνε και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Σταμάτης Βαρδαρός που έκανε λόγο για ένα νέο μοντέλο στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στην προσπάθεια που καταβάλλεται από τους ανθρώπους που υπηρετούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.


«Η λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας είναι ένα σημαντικό λιθαράκι στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας», τόνισε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης, ενώ ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας χαρακτήρισε την λειτουργία των ΤΟΜΥ σημαντική πολιτική παρέμβαση.


Στο ιστορικό για την ανέγερση του χώρου που στεγάζει τις Τοπικές Μονάδες Υγείας και στις προσπάθειες που αυτός κατέβαλε αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο πρώην δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, επισημαίνοντας ότι αυτές τις μονάδες τις έχουν ανάγκη όλοι οι πολίτες.


Στα Χανιά θα λειτουργήσουν συνολικά πέντε τοπικές μονάδες, που σταδιακά θα αποκτήσουν και ηλεκτρονικό μητρώο με καταγραφή του ιατρικού φακέλου όλων των ασθενών. Την τελετή των εγκαινίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Κυδωνίας – Αποκορώνου Δαμασκηνός παρουσία της ηγεσίας της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Βάλιας Βαγιωνάκη και Αντώνη Μπαλωμενάκη καθώς και εκπροσώπων των τοπικών αρχών.