Εγκανιάστηκε αλλά παραμένει κλειστό!

ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ

Εγκαινιάστηκε πριν τις εκλογές στο χώρο της αιμοδοσίας του Παλιού Νοσοκομείου, χωρίς να διαθέτει ούτε γιατρό. Ο γιατρός τοποθετήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου αλλά ακόμη παραμένει κλειστό. Ο λόγος για το Γραφείο Συνταγογράφησης του Δήμου Χανίων το οποίο τείνει να καταντήσει Γραφείο… φάντασμα, αν άμεσα δεν λειτουργήσει.

Η καθυστέρηση, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, οφείλεται στο ΙΚΑ και στον ΟΓΑ καθώς τα δύο ταμεία δεν έχουν απαντήσει ακόμα στο αίτημα να μπορεί το Γραφείο να συνταγογραφεί φάρμακα ασφαλισμένων τους. Μάλιστα, ο ΟΓΑ φέρεται ότι αντιδρά στο ενδεχόμενο αυτό γιατί το Γραφείο Συνταγογράφησης είναι δημοτικό και όχι αγροτικό.

“Υπάρχει μια σαφής καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας του Γραφείου Συνταγογράφησης, η οποία όμως είναι σίγουρο ότι δεν οφείλεται στο Δήμο”, υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Ταβουλάρης και εξηγεί:

“Και αυτό δεν το λέω γιατί θέλω να απεμπλέξω το Δήμο ή γιατί προσπαθώ να απεμπολήσω τις ευθύνες που τυχόν θα είχε ο Δήμος. Το Γραφείο είναι έτοιμο. Είναι αγορασμένα μέχρι και τα φάρμακα. Έχει ό,τι χρειάζεται ένα Γραφείο για να προσφέρει πρώτες βοήθειες ή πρώτες ανάγκες σε κάποιους ανθρώπους. Δηλαδή μάσκες, σύριγγες, παραϊατρικό υλικό. Επίσης η γιατρός έχει τοποθετηθεί από τις αρχές Οκτωβρίου”.

Οπότε πού εντοπίζεται το πρόβλημα;

Ο κ. Ταβουλάρης προσθέτει:

“Επειδή πάντα θέλουμε να κινούμαστε στο πλαίσιο της νομιμότητας, θέλουμε την επίσημη έγκριση από το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ στο αίτημά μας να μας επιτρέψουν να γράφουμε τα φάρμακα με κωδικούς των ταμείων αυτών, στα συνταγολόγια των ταμείων, με τη σφραγίδα του Δήμου”.

Όμως, όπως λέει ο αντιδήμαρχος, το ΙΚΑ δεν έχει έχει απαντήσει, ενώ με τον ΟΓΑ “μπήκαμε σε μια ατέρμονα συζήτηση” καθώς ο Οργανισμός ισχυρίζεται ότι είναι δημοτικό ιατρείο και χρειάζεται δημοσίευση στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ).

“Τελικά αποδείχτηκε ότι δεν χρειαζόμαστε ΦΕΚ. Απλώς χρειάζεται η σύσταση και η έγκριση της Περιφέρειας. Αυτή η ιστορία θα απεμπλακεί σε λίγες μέρες γιατί έχει αναλάβει προσωπικά ο δήμαρχος να λύσει το θέμα και ο υπουργός είναι θετικός από ό,τι μου είπε και ο ίδιος ο δήμαρχος”.

Αν, όμως, συνεχιστεί η καθυστέρηση;

Ο κ. Ταβουλάρης απαντά: “Γεγονός είναι ότι εμείς εάν συνεχίσει αυτή η καθυστέρηση για λίγες μέρες ακόμα, θα βάλουμε τη γιατρό να ξεκινήσει τουλάχιστον να παρέχει βοήθεια και να γράφει συνταγολόγια ταμείων από τα οποία δεν χρειάζεται αυτή η έγκριση, όπως του Δημοσίου”.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων ο δήμαρχος Κυριάκος Βιρβιδάκης ανέφερε πως η απόφαση δημιουργίας γραφείου συνταγογράφησης ήταν ομόφωνη από το Δημοτική Συμβούλιο και σημείωσε πως “από τη στιγμή που οι γιατροί του ΕΣΥ αρνήθηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες του  έπρεπε να το αναλάβει ο Δήμος αυτό. Σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί εγκαινιάζεται το γραφείο συνταγογράφησης από τη στιγμή που ακόμα δεν διαθέτει γιατρό, ο κ. δήμαρχος απάντησε ότι “έχω μάθει να είμαι συνεπής στις δηλώσεις μου. Είχα πει ότι τέλη Αυγούστου θα λειτουργούσε το γραφείο συνταγογράφησης και πρέπει να δικαιολογήσω γιατί δεν λειτουργεί το γραφείο. Διότι έγιναν βουλευτικές εκλογές και απαγορεύονται οι διορισμοί. Με την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα τοποθετηθεί και ο γιατρός”.

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο μεταξύ, αφημένο στη μοίρα του παραμένει το παλιό Νοσοκομείο το οποίο “κινητοποιεί” συχνά την Πυροσβεστική Υπηρεσία για να βγάλει γατάκια της γειτονιάς που μπαίνουν από ανοιχτό παράθυρο και εγκλωβίζονται στους χώρους του. Αναγνώστρια των “Χ.Ν.” που μας τηλεφώνησε χθες, ζήτησε τουλάχιστον οι αρμόδιες υπηρεσίες να κλείσουν τα παραθύρα και να φτιαχτεί ο χώρος κατά τρόπον ώστε να μην εγκλωβίζονται τα συμπαθητικά τετράποδα, μέχρι έστω να αρχίσουν οι εργασίες αξιοποίησης των χώρων.

Στην ομιλία του στα εγκαίνια του Γραφείου Συνταγογράφησης, μπροστά στο σχέδιο της προκαταρκτικής μελέτης για το παλιό Νοσοκομείο ο κ. Βιρβιδάκης υποστήριξε πως  “για το παλιό νοσοκομείο υπάρχουν δυο πολιτικές. Η μια πολιτική που εμείς εκφράζουμε και που λέει διατήρηση του κτηρίου με αναβάθμισή του με βάση τη ρυθμιστική προκαταρκτική μελέτη. Θα υπάρχουν συγκεκριμένες χρήσεις υγειονομικής και κοινωνική πολιτικής όπως παιδικός και βρεφονηπιακός σταθμό, ΚΑΠΗ, μονάδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης και πρόληψης, κέντρο νεότητας, εργαστήρια προστατευόμενης εργασίας για ΑμΕΑ, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, υπόγειος χώρος στάθμευσης. Αυτή είναι η πολιτική που εκφράζει η δημοτική πολιτική. Η πολιτική των άλλων είναι να γκρεμιστεί το κτήριο και να μην υπάρχουν χώροι κοινωνικών παρεμβάσεων στην πόλη”.

Όμως, στην πράξη, το παλιό Νοσοκομείο φαίνεται μέχρι σήμερα τουλάχιστον, αφημένο στη… μοίρα του, να μετατρέπεται καθημερινά από χώρος Υγείας σε εστία μόλυνσης.