Εγκαταλειμμένα τα άτομα με Αλτσχάιμερ

Ουδεμία άποψη για την οικονομική κάλυψη των πασχόντων από Αλτσχάιμερ εκ μέρους των ασφαλιστικών ταμείων διαθέτει το υπουργείο Υγείας, όπως προκύπτει από απαντητική επιστολή της προϊσταμένης της διεύθυνσης Προστασίας Αναπήρων του υπουργείου Υγείας Κ. Μαυρατζώτου προς την πολίτη Παν. Ναυπλιώτου, ενώ το υπουργείο Απασχόλησης αγνοεί παντελώς το θέμα!

Συγκεκριμένα η Κ. Μαυρατζώτου παρακάμπτει το αυτονόητο αίτημα προς τα ασφαλιστικά ταμεία για την αναγνώριση της αναπηρίας λόγω άνοιας, όπως αναγνωρίζεται η κινητική αναπηρία, και σημειώνει στην επιστολή της ότι “όσον αφορά τις προϋποθέσεις χορήγησης ανάλογου επιδόματος από τα ασφαλιστικά ταμεία αρμοδιότητα έχει το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας”.

Σε δική της απαντητική επιστολή η διευθύντρια Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών του υπουργείου Απασχόλησης Αγγ. Μαραβέλη περιορίζεται να δηλώσει αορίστως και γενικόλογα ότι “η υπηρεσία μας εκτιμά την πρόθεσή σας να συμβάλετε στη βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας και προτίθεται να μελετήσει τις παρατηρήσεις σας επί ασφαλιστικών θεμάτων που θέτετε στα πλαίσια που άπτονται των αρμοδιοτήτων μας”…

Κι όλα αυτά, ενώ οι κοινοτικές δομές Ψυχικής Υγείας για άτομα με Αλτσχάιμερ είναι λιγότερες από τα δάχτυλα του ενός χεριού και περιορίζονται αποκλειστικά στην Αθήνα.

¶ραγε ούτε καν το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει, για παράδειγμα, την ανάγκη ειδικευμένου συνοδού ή φροντιστή για τα άτομα με Αλτσχάιμερ, τα οποία εξακολουθούν να διαβιούν με χίλιες δυσκολίες στο οικογενειακό περιβάλλον;