“Εγκατάλειψη δημόσιας υγείας”

Υπάρχει βαθιά απογοήτευση για την εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας και ένας πακτωλός απραγματοποίητων υποσχέσεων. Το ΠΑΣΟΚ στην Υγεία δεν θα ακολουθήσει την “πολιτική της κατσαρίδας” και θα ασκήσει αντιπολίτευση ουσίας και όχι δημαγωγίας. Αυτό είναι το συμπέρασμα του Πολιτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, αρμόδιου για θέματα Υγείας, Γιώργου Φλωρίδη.

    
       

    ΕΡΩΤΗΣΗ:.Ο χώρος της Υγείας δεν ήταν ο πιο οικείος για σας όταν σας ανατέθηκε η αρμοδιότητα. Ύστερα από δύο μήνες ενασχόλησης, πως θα περιγράφατε την κατάσταση που επικρατεί;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι αλήθεια ότι ο χώρος της υγείας δεν ήταν κάτι το οικείο για μένα γι΄αυτό από τη στιγμή που μου ανατέθηκε η αρμοδιότητα από τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., προσπάθησα να ενημερωθώ όσο το δυνατόν περισσότερο σχετικά με τα προβλήματα και τα δεδομένα της υγείας.

    Εκείνο που μου έκανε εντύπωση ως συνισταμένη των συζητήσεων που είχα και των απόψεων που άκουσα, είναι η βαθιά απογοήτευση όλων για την εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και επίσης ο πακτωλός των απραγματοποίητων υποσχέσεων που τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί για ένα τόσο κρίσιμο τομέα για το λαό μας.

    ΕΡΩΤΗΣΗ:Έχετε συναντηθεί με τον υπουργό, τον κ. Αβραμόπουλο; Πιστεύετε ότι μπορείτε να συνεννοηθείτε και αυτό να αποβεί σε όφελος των ασθενών, οι οποίοι χρειάζονται υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες;

   

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Δεν έτυχε να συναντηθώ με τον κ. Αβραμόπουλο από την ανάληψη των καθηκόντων μου. Από θέση αρχής δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να συνεννοηθώ, αν αυτό θα μπορούσε να αποβεί σε όφελος των ασθενών και της δημόσιας υγείας γενικότερα. Η διάθεση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ν΄ασκήσει αντιπολίτευση ΟΥΣΙΑΣ και όχι ΔΗΜΑΓΩΓΙΑΣ.

    Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι ν΄ασκήσουμε την πολιτική της κατσαρίδας σ΄ένα τόσο ευαίσθητο τομέα όπου δεν χωρούν εντυπωσιασμοί και ακρότητες. Όμως δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ότι μέχρι τώρα, για πέντε χρόνια, στον χώρο της υγείας κυριαρχεί η υποσχεσιολογία και η πολιτική της βιτρίνας. Απουσιάζουν τα έργα ουσίας, οι δεσμευτικές πρακτικές και εκείνο που σταθερά ξεχωρίζει είναι η συστηματική αποδόμηση του δημόσιου συστήματος.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στον τομέα της Υγείας και το οποίο χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η υποχρηματοδότηση, η κακοδιοίκηση και η απουσία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είναι οι πηγές κακοδαιμονίας της δημόσιας υγείας στη χώρα μας. Τον βασικότερο ρόλο παίζει το χρόνιο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης που διαβρώνει όλο τον ιστό του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και την ποιότητα υπηρεσιών του υγειονομικού συστήματος.

    Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία είναι από τις χαμηλότερες στον ευρωπαϊκό χώρο και παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι θα αυξήσει τη χρηματοδότηση κατά 1% του ΑΕΠ, έπειτα από 4,5 χρόνια έχουμε μείωση της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ. Εξ αυτού του λόγου νοσοκομεία και κέντρα υγείας μένουν αναξιοποίητα ή υπολειτουργούν. Οι συνταξιοδοτήσεις πλέον ξεπερνούν τις προσλήψεις προσωπικού με αποτέλεσμα το ΕΣΥ να συρρικνώνεται και να μαραζώνει.