«Εγκλημα» στα νοσοκομεία σε βάρος των ασθενών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Ανάπηρη κινδυνεύει να μείνει μια 30χρονη ασθενής λόγω της κατάντιας του δημόσιου συστήματος υγείας. Η κοπέλα έπεσε θύμα των εγκληματικών ελλείψεων σε ορθοπεδικά υλικά στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Αν και διακομίστηκε στα επείγοντα ως πολυτραυματίας, σε κρίσιμη κατάσταση και με την ένδειξη του κατεπείγοντος -έφερε κατάγματα στη σπονδυλική στήλη λόγω πτώσης- χειρουργήθηκε με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 24 ωρών!

«Γίνονταν προσπάθειες να βρεθούν υλικά σπονδυλοδεσίας από διάφορα επαρχιακά νοσοκομεία της χώρας, ακόμη και από την Αθήνα. Μέχρι και για εκτελωνισμούς υλικών ακούσαμε…», είπε στον «Α», περιγράφοντας τις αγωνιώδεις προσπάθειες των γιατρών να σώσουν την 30χρονη, ο εντατικολόγος στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου και μέλος της νοσοκομειακής επιτροπής γιατρών, Γιώργος Μαλάμης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η νεαρή μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο τα ξημερώματα της Παρασκευής και το χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη έγινε τελικά το μεσημέρι του Σαββάτου. Το περιστατικό ήταν επείγον, ο απεικονιστικός έλεγχος και οι εκτιμήσεις των νευροχειρουργών είχαν γίνει, αλλά δεν υπήρχαν υλικά σπονδυλοδεσίας για την επέμβαση. Αν η κοπέλα έμπαινε έγκαιρα στο χειρουργείο, θα είχε περισσότερες πιθανότητες να γίνει καλά. Η ζωή της τέθηκε σε κίνδυνο, όπως έχουν κινδυνεύσει και άλλοι ασθενείς τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της έλλειψης υλικών».

Τα νοσοκομεία καταρρέουν, καθώς καθυστερούν ή αναβάλλονται χειρουργεία ακόμη και σε επείγοντα περιστατικά, ενώ δεν γίνονται ούτε βασικές εργαστηριακές εξετάσεις! «Πολλά νοσοκομεία, όπως το Ιπποκράτειο, δεν μπορούν να κάνουν ούτε μια γενική αίματος! Υστερούν στην αντιμετώπιση των εμφραγματιών, δεν μπορούν να κάνουν εξέταση αμυλάσης που απαιτείται για τη διάγνωση της παγκρεατίτιδας, δεν έχουν καν αναλώσιμα, όπως σύριγγες! Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές», προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας, απευθύνοντας έκκληση εκ μέρους των νοσοκομειακών γιατρών στον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του και να δώσει λύση στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα νοσοκομεία.

Ιστορίες νοσοκομειακής τρέλας

Οι ελλείψεις απαραίτητων υλικών έχουν αποτέλεσμα να διαδραματίζονται ιστορίες… νοσοκομειακής τρέλας. Ασθενείς βρίσκονται σε απόγνωση και υποφέρουν καθώς αναβάλλονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία τους, ενώ πολλοί ζητούν από τους γιατρούς να αγοράσουν οι ίδιοι, από το υστέρημά τους, τα υλικά που απαιτούνται για να χειρουργηθούν. Δε λείπουν πάντως και οι περιπτώσεις που γιατροί αγοράζουν με δικά τους χρήματα υλικά, όπως καθετήρες.

Στο Ιπποκράτειο εξακολουθούν να ακυρώνονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία, αφού στέρεψαν τα αποθέματα των αντιδραστηρίων για τη διενέργεια γενικής εξέτασης αίματος από την περασμένη εβδομάδα και αντιμετωπίζονται μόνο τα εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά! «Επιπλέον, στο βιοχημικό εργαστήριο δεν μπορούν να γίνουν πια εξετάσεις προσδιορισμού των τιμών του καλίου, του νατρίου και των ηλεκτρολυτών, οι οποίες είναι απαραίτητες κυρίως για τους νεφροπαθείς και τους χειρουργημένους ασθενείς», τόνισε στον «Α» η διευθύντρια στο Κέντρο Αιμοδοσίας του Ιπποκρατείου, Γωγώ Παπαϊωάννου.

Σύμφωνα με την ίδια, μεταγγίσεις γίνονται πλέον μόνο για τα επείγοντα περιστατικά, αφού δεν υπάρχουν άλλα αντιδραστήρια, ώστε να διαπιστώνεται αν υπάρχει συμβατότητα αίματος για να προχωρήσει η μετάγγιση σε ασθενή. «Κρατάμε αντιδραστήρια για πολύ επείγοντα χειρουργεία και ογκολογικά περιστατικά. Ωστόσο, κανονικά εξυπηρετούνται οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, οι οποίοι υποβάλλονται σε τακτικές μεταγγίσεις αίματος. Ομως, αν μέχρι το τέλος του μήνα δεν λυθεί το πρόβλημα, δε θα ξέρουμε τι να κάνουμε ακόμη και με τα επείγοντα περιστατικά. Δεν μπορούμε να περιμένουμε και 4 μήνες για να προμηθευτούμε ένα κουτί σύριγγες! Η υπουργός Υγείας θα πρέπει να βρει λύση. Απευχόμαστε το ενδεχόμενο να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, αλλά μας χτυπά την πόρτα…», πρόσθεσε η κ. Παπαϊωάννου.

Νοσοκομεία σε κώμα

Τα νοσοκομεία έχουν φτάσει στο σημείο να αδυνατούν να διεκπεραιώσουν στοιχειώδεις διαδικασίες εξαιτίας της έλλειψης υλικών, από γάντια και αντιδραστήρια μέχρι ράμματα και ακτινολογικά φιλμ.

Οπως λένε γιατροί, στα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα δεν υπάρχει στοκ υλικών και παρατηρείται κύμα διαφυγής ασθενών στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Το «κακό» ξεκίνησε, όπως υποστηρίζουν, όταν οι διοικήσεις των νοσοκομείων σταμάτησαν τις αγορές υλικών, περιμένοντας από το υπουργείο Υγείας να διεξαγάγει ενιαίους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς ή να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις του με τις εταιρίες για τις τιμές. Η διαδικασία για την απόκτηση υλικών μέσω της έγκρισης της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας έγινε χρονοβόρα και το πρόβλημα εντάθηκε με το εμπάργκο των προμηθευτών που δεν παραδίδουν πλέον προϊόντα εξαιτίας των ανεξόφλητων χρεών. Ακόμη και μετά τη διευκρινιστική εγκύκλιο με την οποία επιτρέπεται στους διοικητές να αγοράζουν άμεσα ένα προϊόν για επείγοντα περιστατικά, η κατάσταση δεν μπορεί να εξομαλυνθεί. «Βλέπουμε να ακυρώνονται επείγοντα χειρουργεία και να μη γίνεται σωστή παρακολούθηση της πορείας των ασθενών. Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που ακολούθησαν στο παρελθόν διάφορες κυβερνήσεις, με απευθείας αναθέσεις και εύνοιες προς συγκεκριμένους προμηθευτές. Ας μην απορούν για τα χρέη αλλά ας βρουν λύσεις», σχολίασε ο κ. Βαρνάβας.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της ΕΝΙΘ (Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης), το «Παπαγεωργίου» αντιμετωπίζει πρόβλημα με ελλείψεις υλικών για στεφανιαιογραφίες καθώς και ορθοπεδικών, ενώ στο «Γ. Γεννηματάς» «στέρεψαν» τα υλικά αποστείρωσης για τη διενέργεια γαστροσκόπησης και τα ακτινολογικά φιλμ. Στο «Γ. Παπανικολάου» ακυρώνονται συνεχώς προγραμματισμένες επεμβάσεις, αφού εξαντλήθηκαν τα ορθοπεδικά υλικά. «Στο νοσοκομείο μας, οι ελλείψεις εντοπίζονται και σε είδη όπως καθετήρες και φίλτρα από πολλές κλινικές αλλά ακόμα και από τη ΜΕΘ», ανέφερε ο κ. Μαλάμης.