«Εγκλημα» στο Αγια Σοφία

Ρεπορτάζ ΡΙΤΑ ΜΕΛΑ
rmela©dimokratianews.gr

Λουκέτο οτο μοναδικό δημόσιο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο της χώρας για παιδιά, που εδρεύει στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία», σκοπεύει να βάλει το υπουργείο Υγείας για λόγους οικονομίας.

Σύμφωνα με την απόφαση της διοίκησης του θεραπευτηρίου συγχωνεύεται n Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) με τη Μονάδα Εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ παράλληλα θα υπάρχει διασύνδεση του Εδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών (ΕΚΑΣΚΑΠ) με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του διοικητή του Παιδιατρικού Νοσοκομείου «Αγία Σοφία» Μανόλη Παπασάββα,  n απόφαση πάρθηκε μετά τη διαπίστωση ότι το Ειδικό Κέντρο δυσλειτουργεί, γεγονός για το οποίο διετάχθη Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ): «Στόχος είναι n αναβάθμιση του ΕΚΑΣΚΑΠ και όχι το κλείσιμό του» λέει ο διοικητής, ο οποίος προσθέτει ότι προσωρινά n αντιμετώπιση όλων των καρδιοχειρουργικών περιστατικών, νεογνών και παιδιών του «Αγία Σοφία» θα γίνεται στο Ωνάσειο, χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες των μικρών ασθενών.

Η απόφαση αυτή έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά του επιστημονικού προσωπικού του παιδιατρικού θεραπευτηρίου.

Επιστολή γιατρών
Σε επιστολή που έστειλαν 48 γιατροί προς τον υπουργό Υγείας και τη διοίκηση του νοσοκομείου ζητούν την ανάκληση αυτής της απόφασης και καταγγέλλουν: «Η διοίκηση εδώ και ενάμιση χρόνο έχει αφήσει συνειδητά υποστελεχωμένο το κέντρο με την αλλοπρόσαλλη και επικίνδυνη πολιτική που ακολουθεί».

Οσο για τη «λειτουργική διασύνδεση» με το Ωνάσειο, αυτό σημαίνει τη διεύρυνση της έως τώρα σποραδικής παραπομπής ασθενών του δημόσιου θεραπευτηρίου προς στο Ωνάσειο». Στην επιστολή τους οι γιατροί προσθέτουν: «Ως φαίνεται, στον σχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη της χώρας από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το δημόσιο καρδιοχειρουργικό κέντρο του επιφυλάσσεται, στην καλύτερη περίπτωση, ο ρόλος Κέντρου Υγείας και στη χειρότερη λουκέτο».

Στο πλευρό των γιατρών του παιδιατρικού θεραπευτηρίου βρίσκεται και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος, σε επιστολή του, καλεί το υπουργείο και τη διοίκηση του νοσοκομείου να ανακαλέσουν άμεσα τις σχετικές αποφάσεις και να στελεχώσουν το ΕΚΑΣΚΑΠ με το απαραίτητο προσωπικό.