Εγκληματική αμέλεια στο «Παίδων»

Εκκληση γονέων να λειτουργήσει το, κλειστό σήμερα, ακτινοθεραπευτικό τμήμα στο «Αγλαΐα Κυριακού»

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Η 15χρονη Δήμητρα είχε καρκίνο με μετάσταση στον εγκέφαλο. Επρεπε να υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία. Στο νοσοκομείο Μεταξά οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τη βοηθήσουν, αφού ο ειδικός εξοπλισμός που διαθέτει το νοσοκομείο δεν ήταν κατάλληλος για την περίπτωσή της. Παιδιά όπως η Δήμητρα, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Ομως το Τμήμα παραμένει κλειστό, αφού εδώ και τρία χρόνια είναι σε εκκρεμότητα ο διαγωνισμός για την προμήθεια του εξοπλισμού.

«Αγωνιούμε, γιατί ως γονείς βλέπουμε να χάνονται ευκαιρίες για προσφορά ποιότητας στη φροντίδα των παιδιών μας», τόνισε χθες σε ειδική συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ», κ. Μαρία Τρυφωνίδη και πρόσθεσε: «Διαμαρτυρόμαστε, γιατί επί τρία και πλέον χρόνια δεν ολοκληρώνεται διαγωνισμός για την προμήθεια ακτινοθεραπευτικού εξοπλισμού για το Αγλαΐα Κυριακού».

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 260-280 νέες περιπτώσεις παιδιών με καρκίνο, από τα οποία τα μισά σε κάποια φάση της ασθένειας θα χρειαστούν ακτινοθεραπεία. Οπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, κ. Παναγιώτης Παντελάκος, αυτή τη στιγμή τα παιδιά με καρκίνο που χρήζουν ακτινοθεραπείας εξυπηρετούνται στον δημόσιο τομέα από τα νοσοκομεία Μεταξά και Αγιος Σάββας, όπου οι λίστες αναμονής για ακτινοθεραπεία στο σύνολο των καρκινοπαθών κυμαίνονται μεταξύ 2 και 4 μηνών. Επιπλέον, τα μηχανήματα που διαθέτουν τα νοσοκομεία αυτά δεν είναι προσαρμοσμένα στην εξυπηρέτηση παιδιών, δηλαδή δεν έχουν τον ειδικό εξοπλισμό που θα ακινητοποιεί χωρίς ταλαιπωρία τον μικρό ασθενή στην κατάλληλη θέση. Ετσι, πολλοί γονείς αναγκάζονται να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα, όπου το κόστος της ακτινοθεραπείας είναι κατά μέσο όρο 6.000 έως 8.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 16.000 ευρώ, ή ακόμα και σε κέντρα του εξωτερικού. Σημειώνεται ότι το 57% του συνόλου των κύκλων ακτινοθεραπείας στη χώρα μας γίνονται στον ιδιωτικό τομέα.

Οι ομιλητές απηύθυναν έκκληση στους αρμοδίους να επιταχύνουν τις διαδικασίες ώστε να ξεκινήσει το δυνατόν συντομότερα η λειτουργία του Ακτινοθεραπευτικού Ογκολογικού Τμήματος στο Αγλαΐα Κυριακού. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την αγορά του μηχανήματος (κτιριακές εγκαταστάσεις και προσωπικό υπάρχουν) κάτι που εμποδίζεται από τις ενστάσεις που υποβάλλουν οι προμηθεύτριες εταιρείες περί φωτογραφικών διατάξεων στους όρους του διαγωνισμού.

Ο κ. Παντελάκος έκανε λόγο για εγκληματική αμέλεια του ελληνικού κράτους σε σχέση με τους καρκινοπαθείς και εμφανώς συγκινημένος, ζήτησε ένα μεγάλο «συγγνώμη» από τους ασθενείς, αφού, όπως είπε, παρά τις εκκλήσεις των επιστημόνων δεν «πείσθηκε» το κράτος να ασχοληθεί με το πρόβλημα. Οπως είπε χαρακτηριστικά «τα Ακτινοθεραπευτικά Κέντρα στον δημόσιο τομέα κλείνουν το ένα μετά το άλλο», αναφέροντας ενδεικτικά το Κέντρο στο Αλεξάνδρα, στο Πανεπιστημιακό του Ρίο, στο ΝΙΜΤΣ, στον Ευαγγελισμό. Και στην πλειονότητα των Κέντρων που λειτουργούν, τα μηχανήματα είναι τουλάχιστον 10ετίας.