Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων το νομοσχέδιο για τα ωράρια των γιατρών ΕΣΥ

P Με τη συζήτηση και ψήφιση κατά πλειοψηφία των άρθρων και των υπουργικών τροπολογιών, ολοκληρώθηκε στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική οδηγία για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών και των οδοντιάτρων του ΕΣΥ.


Η συζήτηση του νομοσχεδίου που γίνεται με τη διαδικασία του επείγοντος, θα ολοκληρωθεί αύριο με την ψήφισή του στην Ολομέλεια.


Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, χαρακτήρισε αβάσιμη την κριτική της αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση με τις νέες ρυθμίσεις επιβάλλει εξαντλητικά ωράρια και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αντιτείνοντας ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η προστασία, τόσο των γιατρών όσο και των ασθενών.


«Η κριτική για νομοσχέδιο-έκτρωμα δεν έχει βάση, είναι αστήριχτη. Δεν καταργείται το πρωϊνό τακτικό ωράριο. Ο νόμος λέει ρητά “7ωρο, πενθήμερο και συνεχές”. Η εφημερία ετοιμότητας πληρώνεται αν κληθεί ο γιατρός. Ούτε ελαστικοποίηση της εργασίας υπάρχει. Αυτό που γίνεται, είναι ότι αλλάζει ο τρόπος του εφημεριακού χρόνου. Αντί 24ωρο, οργανώνεται σε 12ωρη βάση», υπογράμμισε ο κ. Ξανθός.