Εγκύκλιος για “ψαλίδι” στις εφημερίες

«Το υπ. Οικονομίας προσπαθεί να εξοικονομήσει πενταροδεκάρες, ζητώντας την ισομερή καταβολή των εφημεριών, όταν ο ιός της νέας γρίπης απαιτεί την επιστράτευση όλου του προσωπικού», τονίζει ο Δ. Βαρνάβας

Μεγάλους κινδύνους για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων σε μία περίοδο που η αντιμετώπιση του ιού της νέας γρίπης απαιτεί την επιστράτευση όλου του διαθέσιμου ιατρικού προσωπικού προκαλεί η εγκύκλιος που απέστειλε πριν από δύο εβδομάδες ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Λέγκας στις Υπηρεσίες Δημοσιονομικών Ελέγχων, με την οποία ουσιαστικά περικόπτει τις εφημερίες ζητώντας την ισομερή καταβολή τους στο προσωπικό κατά μήνα.

Την καταγγελία αυτή κάνει, με επιστολή του, το μέλος της Γραμματείας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος επισημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομίας προσπαθεί να «εξοικονομήσει πενταροδεκάρες» από τις επιβεβλημένες εφημερίες των γιατρών τη συγκεκριμένη κρίσιμη περίοδο.

Ο κ. Βαρνάβας επισημαίνει ότι η ισομερής διάθεση των κονδυλίων σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα πρέπει να διαθέτουν τον ίδιο αριθμό εφημερευόντων τον Σεπτέμβριο, όταν και πιθανολογείται έξαρση της νέας γρίπης, με τον Μάρτιο που η κατάσταση ήταν ομαλή. Επίσης, σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, ότι τα νοσοκομεία στους τουριστικούς νομούς θα πρέπει να έχουν τον ίδιο αριθμό εφημερευόντων τόσο τον Αύγουστο όσο και τον Φεβρουάριο.

«Ζητάει από το υπουργείο Υγείας να δώσει οδηγίες στους διοικητές των Νοσοκομείων να περικόπτουν τα προγράμματα εφημεριών, ώστε να κινούνται αυστηρά μέσα στο πλαίσιο των σχετικών πιστώσεων και όχι μέσα στο πλαίσιο των υγειονομικών αναγκών», λέει ο κ. Βαρνάβας, ο οποίος επικαλείται σημείο της εγκυκλίου σύμφωνα με το οποίο, αν δεν γίνει ισομερής κατανομή, τότε οι εφημερίες θα μένουν απλήρωτες.

Τέλος, ο κ. Βαρνάβας σημειώνει ότι η ρύθμιση που προωθεί ο κ. Λέγκας είναι και παράνομη καθώς από το 2004 είχε ψηφιστεί, εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων, νομοθετική διάταξη με την οποία καταργήθηκε η ισομερής κατανομή των εφημεριών. Η σχετική εγκύκλιος, λέει ο κ. Βαρνάβας, παραμένει αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

«Η εγκύκλιος πρέπει να αποσυρθεί πάραυτα», καταλήγει ο κ. Βαρνάβας.

Στέλιος Βογιατζάκης