Εγκύκλιος Λέγκα- Θα καταρρεύσει το ΕΣΥ αν η νέα γρίπη ρίξει στο κρεβάτι το 10% των Ελλήνων

 

Με κατάρρευση απειλείται το ΕΣΥ, σε περίπτωση που η νέα γρίπη “χτυπήσει” το 10% του ελληνικού πληθυσμού, το οποίο αποτελεί το λιγότερο εφιαλτικό σενάριο των επιστημόνων. Ούτε ο αριθμός των εργαζομένων ούτε ο αριθμός των κλινών θα επαρκούν.

Της Νικολέτας Μπούκα

Όπως τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό, τότε η ομαλή λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων θα τιναχτεί στον… αέρα, καθώς ούτε ο αριθμός των εργαζομένων ούτε ο αριθμός των κλινών θα επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες και τα πολλαπλά κρούσματα της νέας γρίπης.

“Δυστυχώς, εάν νοσήσει το 10% του πληθυσμού, θα επικρατήσει κυριολεκτικά ένα μπάχαλο. Δεν θα επαρκούν ούτε το προσωπικό ούτε φυσικά τα νοσοκομειακά κρεβάτια. Και να φανταστείτε ότι το 10% αποτελεί το καλύτερο σενάριο των επιστημόνων για τη νέα γρίπη. Το αποκορύφωμα θα είναι αν επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια, που κάνουν λόγο για το 30% ή και το 50% του πληθυσμού. Τότε το εθνικό σύστημα υγείας θα διαλυθεί”, δηλώνει στη “Μ” ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαστεργίου.

Την ίδια στιγμή πλήγμα για τους γιατρούς και την ομαλή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων αποτελεί η προσπάθεια περικοπής των εφημεριών των γιατρών, για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων, και μάλιστα σε μία περίοδο που, εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων της νέας γρίπης, οι εφημερίες θα έπρεπε να ενισχύονται.

ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Όπως καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, σε εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Νίκου Λέγκα, προβλέπεται ότι οι πιστώσεις για την καταβολή των εφημεριών στο ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων θα διατίθενται ισομερώς κατά μήνα, ενώ, αν δεν υπάρξει ισομερής κατανομή, οι εφημερίες θα μένουν απλήρωτες.

“Η ισομερής διάθεση κονδυλίων για εφημερίες είναι ανεφάρμοστη. Κι αυτό διότι σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα πρέπει να διαθέτουν τον ίδιο αριθμό εφημερευόντων τον Σεπτέμβριο, οπότε αναμένεται έξαρση της νέας γρίπης, αλλά και τον Μάρτιο, οπότε η κατάσταση είναι πιο ήπια. Επίσης σημαίνει ότι τα νοσοκομεία των τουριστικών νομών, στα οποία ο αριθμός των περιστατικών πολλαπλασιάζεται το καλοκαίρι, θα πρέπει να έχουν ακριβώς τον ίδιο αριθμό εφημερευόντων τον Φεβρουάριο και τον Αύγουστο”, εξηγεί στη “Μ” το μέλος της Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, Δημήτρης Βαρνάβας.  

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Λέγκας ζητά από το υπουργείο Υγείας να δώσει οδηγίες στους διοικητές των νοσοκομείων να περικόπτουν τα προγράμματα εφημεριών, ώστε να κινούνται αυστηρά στο πλαίσιο των σχετικών πιστώσεων κι όχι στο πλαίσιο των υγειονομικών αναγκών.

“Η εγκύκλιος πρέπει να αποσυρθεί. Οι γιατροί, αν και κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι, έχοντας αίσθηση ευθύνης, δεν πρόκειται στη συγκυρία της πανδημίας να αφήσουν τους πολίτες χωρίς περίθαλψη”, τονίζει ο κ. Βαρνάβας.   

ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ
Στο μεταξύ, με νέα επιστολή της προς τον πρόεδρο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και τον διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, η Εταιρεία Παθολογίας Βορείου Ελλάδος συνιστά να αποφεύγονται οι ανακοινώσεις σχετικά με την πιθανότητα νοσηλείας μεγάλου αριθμού ασθενών σε ΜΕΘ. Κι αυτό διότι μια τέτοια νοσηλεία θα ήταν ανέφικτη ακόμη και σε χώρες που έχουν περίσσευμα κι όχι ελλείψεις στα κρεβάτια εντατικής νοσηλείας.  

“Δεν θα πρέπει να δημιουργείται η εντύπωση στους πολίτες ότι κάθε ασθενής, έστω και σε βαρύτερη κλινική κατάσταση, μπορεί να νοσηλεύεται σε ΜΕΘ, τα κρεβάτια των οποίων εκ των πραγμάτων είναι περιορισμένα και διατίθενται, όταν υπάρχουν, με βάση πολύ συγκεκριμένες ιατρικές ενδείξεις. Εάν αυτή η προσδοκία δημιουργηθεί ανεύθυνα στους πολίτες, είναι βέβαιο ότι θα προκληθούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων και στη διαχείριση των περιστατικών. Ασφαλώς πρέπει να υπάρξει, έστω και τώρα, μέριμνα, ώστε να δοθούν σε λειτουργία όλα τα κρεβάτια των ΜΕΘ που είναι παροπλισμένα, λόγω ελλείψεως προσωπικού, και να σχεδιαστεί άμεσα η ανάπτυξη κρεβατιών ΜΕΘ στο 30% του συνόλου των κλινικών, τουλάχιστον των μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων”, τονίζεται στην επιστολή της Εταιρείας Παθολογίας Βορείου Ελλάδος, της οποίας πρόεδρος είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ, Απόστολος Ι. Χατζητόλιος.  

Παράλληλα επισημαίνεται η ανάγκη της άμεσης προμήθειας φορητών αναπνευστήρων, δύο ή τριών ανά παθολογική κλινική, για τη θωράκιση του συστήματος υγείας απέναντι στη νέα γρίπη, καθώς έτσι κι αλλιώς συχνά παρατηρούνται ελλείψεις σε τέτοιους αναπνευστήρες ακόμη και για τρέχοντα περιστατικά.  

ΤΑ ΚΡΕΒΑΤΙΑ
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο δράσης για την πανδημία γρίπης, εκτιμάται ότι ο μέγιστος αριθμός αναγκαίων νοσοκομειακών κλινών, σε περίπτωση κορύφωσης επιδημικού κύματος, θα φτάσει συνολικά τις 1.572 σε Μακεδονία και Θράκη.

Ειδικότερα, στο υποθετικό σενάριο που θα νοσήσει το 10% του πληθυσμού, θα χρειαστούν 152 κλίνες για τη Μακεδονία και 23 για τη Θράκη, στο υποθετικό σενάριο που θα νοσήσει το 30% του πληθυσμού, θα χρειαστούν 456 κλίνες για τη Μακεδονία και 68 για τη Θράκη και στο υποθετικό σενάριο που θα νοσήσει το 50% του πληθυσμού, θα χρειαστούν 760 κλίνες για τη Μακεδονία και 113 για τη Θράκη.

ΕΟΦ: Ζητά τη συμπλήρωση κίτρινης κάρτας για ανεπιθύμητες ενέργειες από τα αντιιικά φάρμακα

Τη συμπλήρωση μιας ειδικής κίτρινης κάρτας, στην οποία θα αναφέρονται οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χορήγηση των αντιιικών φαρμάκων και των νέων εμβολίων κατά της νέας γρίπης ζητά από τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς και τους επαγγελματίες υγείας ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Όπως αναφέρεται στη σχετική οδηγία που εξέδωσε ο ΕΟΦ, τα στοιχεία που πρέπει να αναγράφονται για κάθε περιστατικό στην κίτρινη κάρτα, η οποία θα αποστέλλεται στον ΕΟΦ, είναι τα εξής:

– Περιγραφή ανεπιθύμητης ενέργειας, έναρξη – λήξη (ή διάρκεια), έκβαση.

– Σοβαρότητα ανεπιθύμητων ενεργειών (σημειώστε το/τα κριτήρια σοβαρότητας).

– Εμπορικό όνομα φαρμακευτικού προϊόντος (αντιικού ή εμβολίου) και, εφόσον είναι γνωστή η παρτίδα.

– Ημερομηνία έναρξης – λήξης (ή διάρκεια) χορήγησης του προϊόντος.

Επίσης, θα αναφέρονται και πληροφορίες που αφορούν την ηλικία και το φύλο του ασθενούς, στην ένδειξη χορήγησης (προφύλαξη ή θεραπεία), στους παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη κι άλλες πληροφορίες για τον ασθενή ή πρόσθετα κλινικά δεδομένα που είναι χρήσιμα για την αξιολόγηση του περιστατικού (π.χ. ιστορικό νόσων που συνυπάρχουν, συγχορηγούμενα φάρμακα, εργαστηριακά ευρήματα κτλ.).