Εγώ αποσύρομαι, η τροπολογία για τα φάρμακα όχι

 

Με απειλές ότι θα συσταθεί προανακριτική επιτροπή για τις φαρμακευτικές δαπάνες και με δηλώσεις (ακόμη και προς τον πρόεδρο της Βουλής) ότι "εγώ αποσύρομαι, αλλά η τροπολογία μένει στη Βουλή", ο Ανδρέας Λοβέρδος επέμεινε και χθες στην εκπρόθεσμη τροπολογία του με την οποία μειώνει την τιμή των αντιγράφων φαρμάκων στο 90% της τιμής των πρωτοτύπων, ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα τις μείωνε στο 60% των πρωτοτύπων.

 


Όλα τα κόμματα αντέδρασαν για τον τρόπο που νομοθετεί ο υπουργός ζητώντας να έρθει ως νομοσχέδιο. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης επεσήμανε τη λογική fast track της τροπολογίας, ξεκαθαρίζοντας ότι "δεν θα συναινέσουμε σε περικοπές μνημονιακού χαρακτήρα, αλλά σε περικοπές αντιμονοπωλιακού χαρακτήρα, που θα περιόριζαν τις ασυδοσίες και το πάρτυ στην αγορά και τις φαρμακοβιομηχανίες".


Α. Λοβέρδος: Εγώ αποσύρομαι, η τροπολογία όχι

 

Επί της ουσίας η τροπολογία, που δεν προκάλεσε τις αντιδράσεις των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, θα επιφέρει, σύμφωνα με τον Α. Λοβέρδο, επιπλέον μείωση δαπανών 620 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011. Από το 2004 ώς το 2009 είχαμε παροξυσμό δαπάνης φαρμάκου από τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία από τα 2,3 δισ. έφθασε τα 5,1 δισ., και αθροιστικά τα 8 δισ., πρόσθεσε. Ο υπουργός είπε ότι η αντίθεση στην τροπολογία διευκολύνει ώστε "να διατηρηθούν για λίγους μήνες ακόμη τα υπερκέρδη όσων παράγουν και διανέμουν το φάρμακο στην Ελλάδα", ενώ παραδέχθηκε ότι του ζητήθηκε από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής να ξαναδεί την τροπολογία.

Διαρκής ένταση υπήρξε με τον εισηγητή της Ν.Δ. Μάριο Σαλμά, που είπε ότι ο υπουργός "δεν έχει ντροπή" και είναι αυτός που συνιστά στους συναδέλφους του να υπακούν στην τρόικα. "Πας τις κοπτόμενος να αποσυρθεί η τροπολογία θα πρέπει να εξηγήσει, όχι με λοβιτούρες, τη θέση του", απάντησε ο υπουργός, ενώ ο βουλευτής της Ν.Δ. φώναζε "ντροπή". "Διαλύσατε σε 5 χρόνια τα πάντα και μιλάτε;", τον ρώτησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Περλεπέ Σηφουνάκη, ενώ ο συνάδελφός της Ηλίας Θεοδωρίδης κατηγόρησε τον βουλευτή της Ν.Δ. ότι "δούλευε για τα συμφέροντα των εταιρειών".

Ο Μ. Σαλμάς χαρακτήρισε "απρεπή" τον Ηλ. Θεοδωρίδη, υποστήριξε ότι "η φαρμακοβιομηχανία είναι έξαλλη μαζί μου γιατί προκάλεσα αυτή την συζήτηση", ενώ φώναζε ότι ήταν υπουργός Πρόνοιας και δεν είχε αρμοδιότητα το φάρμακο. "Φταίει ο Αηδόνης για ό,τι κάνετε εσείς;", είπε χαρακτηριστικά και ο Α. Λοβέρδος σχολίασε: "ο συνάδελφος κάποιον έδειξε". Ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Λαμπρόπουλος ζήτησε να σταλούν τα πρακτικά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου