Είχαν στήσει… φάμπρικα προώθησης φαρμάκων στη μαύρη αγορά

Φάμπρικα προώθησης φαρμάκων υψηλού κόστους στην εγχώρια μαύρη αγορά, ενδεχομένως και των Βαλκανίων, είχε στηθεί στην Ημαθία.

Του Κώστα Καντούρη

kantouris@hotmail.com


Από την αστυνομία συνελήφθησαν μάνα και κόρη, 50 και 31 χρονών, με πλαστογραφημένα συνταγολόγια με τα οποία προμηθεύονταν φάρμακα χρεώνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία. Η αστυνομία της Βέροιας αναζητά την άκρη, εκτιμώντας πως το κύκλωμα είναι ιδιαίτερα διευρυμένο.

Το κουβάρι του νήματος για τη δράση του κυκλώματος άρχισε να ξετυλίγεται το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν φαρμακοποιός στη Βέροια παρέλαβε συνταγή του ΟΓΑ από τις δύο γυναίκες στην οποία ήταν γραμμένα δώδεκα κουτιά φαρμάκων αξίας 670 ευρώ. Ο φαρμακοποιός θεώρησε ύποπτη τη συνταγή, καθώς παρατήρησε ότι προερχόταν από το Κέντρο Υγείας Κρύας Βρύσης, ενώ ο γιατρός που την υπέγραφε ήταν γνωστός του. Όταν μίλησε μαζί του, διαπίστωσε πως ποτέ δεν είχε υπογράψει και σφραγίσει τέτοια συνταγή. Αμέσως ειδοποίησε την Ασφάλεια Βέροιας που ξεκίνησε την αναζήτηση της μάνας και της κόρης από το Μακροχώρι Ημαθίας.


Τι βρήκαν οι αστυνομικοί

Στην έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητό τους οι αστυνομικοί, έκπληκτοι, διαπίστωσαν πως είχαν να κάνουν με οργανωμένη σπείρα κυκλοφορίας πλαστογραφημένων συνταγών. Αρχικά βρέθηκαν 18 πλαστογραφημένα φύλλα συνταγολογίου του ΟΓΑ με διάφορα στοιχεία ασθενών -ζουν σε διαφορετικές περιοχές του νομού Ημαθίας- τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με τις δύο γυναίκες. Όλα τα συνταγολόγια είχαν πλαστές υπογραφές γιατρών και υπηρεσιών, η δε αξία κάθε φαρμάκου ήταν πάντα υψηλή, κόστους 400 έως και 1.000 ευρώ το καθένα.

Η έφοδος που ακολούθησε στο σπίτι της 50χρονης αποκάλυψε 39 κουτιά διαφόρων φαρμάκων υψηλού κόστους που τα είχαν παραλάβει από έξι φαρμακεία στη Νάουσα και από τρία στη Βέροια παραδίδοντας πλαστογραφημένες συνταγές, η αξία των οποίων έφτανε τις 15.000 ευρώ. Οι αστυνομικοί βρέθηκαν ακόμη μπροστά σε πλήθος πλαστών σφραγίδων διαφόρων γιατρών του νομού Ημαθίας και υγειονομικών υπηρεσιών, όπως του νοσοκομείου Γιαννιτσών, του “Ιπποκράτειου” Θεσσαλονίκης, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας και της Διεύθυνσης Υγείας Θεσσαλονίκης. Επίσης βρέθηκε μία σφραγίδα με ρυθμιζόμενη ημερομηνία και τρεις με συγκεκριμένες ενδείξεις ιατρικών όρων. Στο σπίτι τους μάνα και κόρη διατηρούσαν ακόμη δύο βιβλιάρια ΟΓΑ και ΙΚΑ, εννέα πλαστογραφημένα φύλλα συνταγολογίου του ΤΕΒΕ και έξι συνταγολόγια του ΙΚΑ.

Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΟΓΑ, του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ, προκειμένου να ξεκινήσει έλεγχος για τον εντοπισμό συνταγολογίων με φάρμακα υψηλού κόστους που εκτελέστηκαν το προηγούμενο διάστημα ειδικά στον νομό Ημαθίας, καθώς οι δύο γυναίκες στην πρώτη εξέτασή τους κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας αρνήθηκαν να αποκαλύψουν οποιοδήποτε στοιχείο. Αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση εκτιμούν πως μάνα και κόρη χρησιμοποιούνται από τον εγκέφαλο και από άλλα άτομα του κυκλώματος, χωρίς να αποκλείουν πως το ίδιο έχει συμβεί και με άλλα πρόσωπα που αναλάμβαναν να εκτελούν πλαστογραφημένες συνταγές.


Τα συνταγολόγια ήταν γνήσια

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός πως όλα τα συνταγολόγια που πλαστογραφήθηκαν με σφραγίδες και υπογραφές ιατρών ήταν γνήσια ως προς τα έντυπά τους και αναφέρονταν σε πραγματικά ονόματα ασθενών με τα υγειονομικά στοιχεία τους, ακόμη και με το ΑΜΚΑ. “Αναζητούμε το πρόσωπο το οποίο τους προμήθευσε αυτά τα συνταγολόγια. Πιστεύουμε πως εάν το εντοπίσουμε θα εξαρθρώσουμε όλο το κύκλωμα”, τόνισε, μιλώντας στη “Μ”, αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στην Ημαθία που συμμετέχει στις έρευνες. Δεν απέκλειε μάλιστα το συγκεκριμένο πρόσωπο να εμπλέκεται σε υγειονομικές ή ασφαλιστικές υπηρεσίες, έχοντας τη δυνατότητα υπεξαίρεσης τέτοιων συνταγολογίων. Ακόμη εκτιμάται ότι υπάρχει και άλλο εμπλεκόμενο πρόσωπο το οποίο προμήθευε στις γυναίκες τις πλαστές σφραγίδες, όπως και αλλοδαπός ο οποίος αναλάμβανε την παραλαβή των φαρμάκων, για να τα προωθεί στη μαύρη αγορά.


Με προορισμό τις χώρες των Βαλκανίων

Τα φάρμακα που παραλαμβάνονταν με πλαστογραφημένες συνταγές, επιβαρύνοντας με πολύ μεγάλα ποσά τα ασφαλιστικά ταμεία, εκτιμάται πως είχαν προορισμό γειτονικές χώρες των Βαλκανίων. Αυτό που εξετάζεται ενδελεχώς είναι το ενδεχόμενο πολλά από τα ακριβά φάρμακα να πωλούνταν στη μαύρη αγορά της Αλβανίας ή των Σκοπίων. Γι’ αυτό τον λόγο οι έρευνες των διωκτικών αρχών στρέφονται σε επαφές των γυναικών με Αλβανούς που ζουν στην περιοχή της Ημαθίας. Πάντως, οι ίδιες φέρεται να μην αποκάλυψαν στοιχεία για συνεργούς τους κρατώντας παθητική στάση στην αστυνομική προανάκριση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι συνταγές που διαπιστώθηκε ότι εκτελέστηκαν το τελευταίο διάστημα δεν είναι οι μοναδικές, και γι’ αυτό ξεκίνησε συστηματική έρευνα από τα ταμεία. Εξάλλου, σχετική ανακοίνωση εξέδωσε χθες και η διοίκηση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ επιβεβαιώνοντας τις πλαστογραφήσεις και επισημαίνοντας πως ήδη έχει ζητήσει την επαγρύπνηση φαρμακοποιών και γιατρών.