«Ειδικά» φίλτρα με ειδική τιμή

Νέο κρούσμα διαφθοράς στο ΕΣΥ με θύματα νεφροπαθείς και ασφαλιστικά Tαμεία

Του Τασου Tελλογλου

Πολυεπίπεδη, διαχρονική και εξασφαλισμένη αποδεικνύεται η διαφθορά στους κόλπους του ΕΣΥ, εκεί που οι άνομες διαδρομές στις προμήθειες τέμνονται με την αγωνία ασθενών, «αδειάζοντας» τα ασφαλιστικά Tαμεία, παρά τα κατά καιρούς πορίσματα και τις εκθέσεις ελεγκτικών οργάνων.

H ένταξη των φίλτρων αιμοκάθαρσης τεχνητού νεφρού στα «μη συγκρίσιμα υλικά» του ΕΣΥ, τα οποία τα δημόσια νοσοκομεία προμηθεύονται χωρίς διαγωνισμούς, δηλαδή αυτά που βρίσκονται στη λίστα με τα ιατροφαρμακευτικά υλικά, οι τιμές των οποίων καθορίζονται από Κοινές Yπουργικές Aποφάσεις (ΚΥΑ), έγινε είναι αλήθεια μετά σθεναρή αντίσταση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Που τελικώς, υποκύπτοντας στις πιέσεις της Ελληνικής Nεφρολογικής Eταιρείας αλλά και νεφροπαθών, υποχώρησε, κρίνοντας ότι τα διάφορα φίλτρα είναι μοναδικά και άρα δεν πρέπει να συγκρίνονται μεταξύ τους σε διαδικασίες διαγωνισμών. Παράλογο, αληθινό και ελληνικό.

Το υπουργείο Ανάπτυξης

Στην Κοινή Yπουργική Aπόφαση του 2003 αναφέρεται ότι τα πολύ ακριβότερα «ειδικά φίλτρα ειδικών μεθόδων» (διπλά φίλτρα για συνεχή αιμοκάθαρση/αιμοδιήθηση) «χρησιμοποιούνται σε οξείες νεφρικές ανεπάρκειες και φαρμακευτικές δηλητηριάσεις». Η συνέχεια; Τον Ιούνιο του 2004 η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επιχείρησε να «περάσει» ρύθμιση με την οποία και άλλα φίλτρα τεχνητού νεφρού εντάσσονταν στα υλικά που αγοράζονται χωρίς διαγωνισμό, προσπάθεια που «σκόνταψε» στην άρνηση της τότε ηγεσίας του υπουργείου Υγείας (υπουργός κ. Νικήτας Κακλαμάνης) να αποδεχθεί την εν λόγω ρύθμιση. Τελικά, η δεύτερη απόπειρα του υπουργείου Ανάπτυξης ήταν επιτυχημένη και η διάταξη «πέρασε» στο νομοσχέδιο για τον Συνήγορο του Kαταναλωτή τον Δεκέμβριο του 2004.

Την 1η Ιανουαρίου του 2005 τα συνηθισμένα φίλτρα low flux κόστιζαν σε σχέση με τα ειδικά φίλτρα τέσσερις φορές φθηνότερα (40 ευρώ σε σχέση με 160 ευρώ το τεμάχιο, με βάση τους τιμοκαταλόγους του ΙΚΑ). Ελεγκτές του ΙΚΑ αλλά και ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας παρατηρούσαν ότι τα ακριβά ειδικά φίλτρα χρησιμοποιούνταν τόσο σε περιπτώσεις ρουτίνας όσο και σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια σε τελικό στάδιο.

Εγγραφο του ΙΚΑ

Τον Απρίλιο του 2005 η γενική διευθύντρια Υπηρεσιών Υγείας του ΙΚΑ απέστειλε σε όλες τις νομαρχιακές μονάδες υγείας, τα νοσοκομεία, τα τμήματα παροχών και τα οικονομικά τμήματα του ΙΚΑ έγγραφο στο οποίο αναφέρει ότι «τα ειδικά φίλτρα πουθενά στον κόσμο δεν χρησιμοποιούνται σε ασθενείς τελικού σταδίου νεφρικής ανεπάρκειας, αλλά μόνο για ειδικές θεραπείες σε οξείες νεφρικές ανεπάρκειες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας…». Την ερμηνεία αυτή δέχθηκε και η Νεφρολογική Εταιρεία με έγγραφό της τον Σεπτέμβριο του 2005.

Οι ελεγκτές του Σώματος Eπιθεωρητών Yγείας διαπίστωσαν ακόμα ότι πολλοί ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια υποβάλλονταν σε αιμοδιήθηση, μία μέθοδο συμπληρωματική της κλασικής αιμοκάθαρσης σε μία εποχή που διεθνώς μόλις το 10% των ασθενών που «βρίσκονταν» στο τεχνητό νεφρό υποβάλλονταν σε αιμοδιήθηση. Οι ελεγκτές ανακάλυψαν ότι από τους 4.260 ασθενείς, που υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση το 2005 σε δημόσια νοσοκομεία, 354 υποβάλλονταν σε αιμοδιήθηση. Οι αντίστοιχοι αριθμοί στις ιδιωτικές κλινικές που «συνεργάζονται»(;) με το ΙΚΑ ήταν 3.357 ασθενείς, από τους οποίους οι υποβαλλόμενοι σε αιμοδιήθηση ήταν 846, δηλαδή υπερδιπλάσιοι από ό,τι στον δημόσιο τομέα!

Ζημιά χιλιάδων ευρώ

Ενδεικτικά παραδείγματα που αποτυπώνουν το μέγεθος του σκανδάλου:

– Σε κλινική του Αιγάλεω διαπιστώθηκε η χρέωση ενός επιπλέον σάκου αιμοδιήθησης ενώ πάνω από 1:3 νεφροπαθείς υποβάλλονταν στην κατά πολύ ακριβότερη αιμοδιήθηση. Από τους δύο αυτούς παράγοντες η διαφορά κόστους και η ζημιά των ασφαλιστικών οργανισμών ήταν 130.000 ευρώ.

– Εκεί που οι ελεγκτές έπαθαν σοκ ήταν στη συχνότητα της χρήσης των ακριβών φίλτρων. Ακόμα και μετά την έκδοση της εγκυκλίου του ΙΚΑ, που συνιστούσε τη λελογισμένη χρήση των πολύ ακριβότερων ειδικών φίλτρων, οι υπεύθυνοι της κλινικής δεν σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τα φίλτρα με την τετραπλάσια τιμή. Η επιβάρυνση του ΙΚΑ από τη χρήση αυτών των φίλτρων έφθασε τις 333.000 ευρώ.

– Στη Λάρισα υπεύθυνος μονάδας τεχνητού νεφρού δέχθηκε να επιστρέψει στο ΙΚΑ χρήματα ομολογώντας έμμεσα την υπερτιμολόγηση. Στη συγκεκριμένη κλινική τα ποσοστά των πράξεων αιμοδιήθησης προσέγγιζαν το 40% των νεφροπαθών.

– Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους ελεγκτές ο υψηλός αριθμός «έκτακτων αιμοκαθάρσεων» που δρομολογούνται, στο σύνολό τους, από γνωματεύσεις της γιατρού Ε.Σ. Ετσι, σε λιγότερο από 9 μήνες είχαν πραγματοποιηθεί μόνο σε μια Μονάδα Τεχνητού Νεφρού της Αθήνας 1.500 έκτακτες αιμοκαθάρσεις.