Είπαν “ναι” για τα νοσοκομεία

«Πράσινο φως» μετά από 3 συνεδριάσεις, με μετακίνηση ενός συμβούλου της μειοψηφίας

Μετ΄ εμποδίων, αφού χρειάστηκε ανεξαρτητοποίηση δημοτικού συμβούλου από την παράταξη με την οποία εξελέγη και ύστερα από τρεις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου της Μίκρας, ψηφίστηκε τελικώς η παραχώρηση έκτασης για την κατασκευή στην περιοχή δύο νοσοκομειακών μονάδων, του Oγκολογικού και του Γενικού Παιδιατρικού Νοσοκομείου.

Παρότι, προχτές το βράδυ, μετά το τέλος της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, φαινόταν ότι όλα είχαν τελειώσει και δεν επρόκειτο να παραχωρηθεί η έκταση, νέα τροπή έδωσε στην υπόθεση χτες το πρωί η παραίτηση ενός δημοτικού συμβούλου από την αντιπολίτευση και η ανακοίνωση της πρόθεσής του να ψηφίσει υπέρ της παραχώρησης.

Αμέσως κλήθηκε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο και τέθηκε για δεύτερη φορά σε ψηφοφορία το θέμα, το οποίο και τελικά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Ψήφισαν υπέρ οι παριστάμενοι 14 δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ 7 συνάδελφοί τους της αντιπολίτευσης επέλεξαν την αποχή από τη συνεδρίαση. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου κινήθηκαν ταχύτατα και στην Αθήνα, όπου η Διυπουργική Επιτροπή που συνεδρίαζε προκήρυξε το έργο και το ενέταξε στο νόμο 3859/05 περί Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

O Μ. Λιάντας

«Αλλαξα τη στάση μου σήμερα (σ.σ. χτες), γιατί οι αρχές μου δε μου επέτρεψαν την Τετάρτη να διαφοροποιηθώ από την παράταξη με την οποία εκλέχτηκα δημοτικός σύμβουλος. Την επόμενη ημέρα, όμως, ανακοίνωσα στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου την πρόθεσή μου να ανεξαρτητοποιηθώ από την παράταξη και να ψηφίσω υπέρ της παραχώρησης», δήλωσε ο Μιχάλης Λιάντας, δημοτικός σύμβουλος ώς χτες της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Μίκρας.

Να σημειωθεί ότι για να ληφθεί η απόφαση ήταν απαραίτητο να ψηφίσουν υπέρ τα 2/3 του σώματος, ποσοστό που θα εξασφαλιζόταν, αν έστω και ένα μέλος της αντιπολίτευσης ψήφιζε θετικά.

Τα ανταποδοτικά οφέλη

Διαπραγματεύσεις έγιναν τις προηγούμενες ημέρες και για τον καθορισμό των ανταποδοτικών οφειλών του Δημοσίου προς το δήμο ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση της έκτασης. Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας, παραχωρούνται από το Δημόσιο στο δήμο Μίκρας 27 στρέμματα και εξασφαλίζεται η στήριξη του υπουργείου Υγείας στη διεκδίκηση 24 εκτάσεων που ανήκουν επίσης στο Δημόσιο. Υποχρεώνεται επίσης ο εργολάβος που θα αναλάβει το έργο να κατασκευάσει εμπορικό κέντρο σε έκταση στο Κάτω Σχολάρι, του οποίου τα έσοδα θα αποδίδονται στο δήμο. O εργολάβος θα αναλάβει να κατασκευάσει Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων, πολυϊατρείο και παιδικό σταθμό στο δήμο Μίκρας. Oρος του μνημονίου είναι επίσης η κατασκευή του έργου να αρχίσει το αργότερο ώς το Σεπτέμβριο του 2010. Σε άλλη περίπτωση η έκταση θα επιστραφεί στο δήμο.

Η ΔΙυΠOΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡOΠΗ ΕΝΕΤΑΞΕ ΤΑ ΔΥO ΝOΣOΚOΜΕΙΑ ΣΤΑ ΣΔΙΤ

Πώς θα πάρουν «σάρκα και οστά»

Το πολυπόθητο νέο Θεαγένειο της Θεσσαλονίκης, δυναμικότητας 400 κλινών, και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο, με άλλα 400 κρεβάτια, θα γίνουν από όραμα πράξη, για να εξυπηρετούν τις ανάγκες όλης της Βόρειας Ελλάδας. Στη χτεσινή απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής με θέμα τις Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα προβλέπονται οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση του έργου.

Το αντικείμενο της σύμπραξης αφορά τη μελέτη, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή, τη συντήρηση, την τεχνική διαχείριση (καθαριότητα, ιματισμός, διαχείριση απορριμμάτων και νοσοκομειακών αποβλήτων, σίτιση) και φύλαξη των κτιρίων, καθώς και την παροχή ιατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης και συντήρησής του, με αναθέτουσα αρχή τη ΔΕΠΑΝOΜ ΑΕ. Ακόμη, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα είναι πλήρως ενταγμένο στο ΕΣΥ και θα παραμείνει στο Δημόσιο, όπως άλλωστε και οι διοικήσεις των νοσοκομείων. Στη διάρκεια της σύμπραξης -27 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας των νοσοκομείων- θα επιτευχθεί καλύτερη διαχείριση και συντήρηση των υποδομών, καθώς αυτό θα αποτελεί βασική παράμετρο για την αποπληρωμή του ιδιωτικού φορέα που θα επιλεγεί.

Το Oγκολογικό

Το Oγκολογικό Νοσοκομείο θα έχει προδιαγραφές αντίστοιχες με αυτές άλλων σύγχρονων ογκολογικών κέντρων του εξωτερικού και στις εγκαταστάσεις του θα μεταφερθούν το Θεαγένειο και τα υπόλοιπα ογκολογικά τμήματα των νοσηλευτικών μονάδων της Θεσσαλονίκης, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση. Στο νοσοκομείο θα λειτουργήσει και ερευνητικό κέντρο, με κύριο αντικείμενο την αντικαρκινική έρευνα. Το ενδεικτικό προϋπολογιζόμενο κόστος κατασκευής, εξοπλισμού και συντήρησης ανέρχεται σε 30.000.000 ευρώ, ενώ σ’ αυτό πρέπει να προστεθεί και το κόστος βαριάς συντήρησης και ασφάλισης των υποδομών, που υπολογίζεται στο 20% του συνολικού προϋπολογισμού.

Το Παιδιατρικό

Στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο θα μετακομίσουν όλα τα τμήματα και οι κλινικές όπου παρακολουθούνται παιδιά ηλικίας μέχρι 14 ετών. Δεδομένης της έλλειψης εξειδικευμένου νοσοκομείου παίδων στη Βόρεια Ελλάδα, το έργο θεωρείται επιβεβλημένο. Επιπλέον, θα συμβάλει στην εξάλειψη του φαινομένου της μετακομιδής των επειγόντων περιστατικών στην Αθήνα, κάτι που και ενέχει κινδύνους για την υγεία των ασθενών αλλά και οικονομικό κόστος. Ακόμη, η λειτουργία του θα αποσυμφορήσει τα γενικά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που διαθέτουν παιδιατρικές κλινικές. Το ενδεικτικό προϋπολογιζόμενο κόστος κατασκευής, εξοπλισμού και συντήρησης ανέρχεται σε 324.000.000 ευρώ (συν 20% επί του συνολικού προϋπολογισμού για το κόστος βαριάς συντήρησης και ασφάλισης των υποδομών). Η ανέγερση των δυο νοσοκομείων εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, ενώ και στις δυο περιπτώσεις, για τον τελικό υπολογισμό των πληρωμών που θα καταβληθούν από το Δημόσιο στην Εταιρεία Ειδικού Σκοπού, που θα αναλάβει το έργο, θα ληφθούν υπόψη τα έσοδά της από την εμπορική εκμετάλλευση χώρων των νοσοκομείων, τα οποία και θα μειώσουν το ύψος των πληρωμών. Oσον αφορά το οριστικό ποσό που θα καταβάλει το Δημόσιο, θα καθοριστεί από τους διαγωνισμούς για την ανάθεση του έργου.