ΕΙΡΗΝΗ ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ / Με αλλοπρόσαλλα μέτρα ισχυρίζεται πως μπορεί να αυξήσει τους Παθολόγους και Γενικούς γιατρούς στη χώρα

Η Αναπλ. Υπουργός Υγείας κ. Αγαπηδάκη έδωσε σήμερα Συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ενημερώσει τους συντάκτες υγείας σχετικά με τη μεταρρύθμιση που -όπως ανέφερε- έχει ως στόχο να αυξήσει τον αριθμό των Παθολόγων και των Γενικών Ιατρών στη χώρα μας και να ενισχύσει τον θεσμό του Προσωπικού Ιατρού.

Πρόκειται για μέτρα αλλοπρόσαλλα, τα οποία δεν έχει συζητήσει με κανένα επιστημονικό φορέα (ΠΙΣ, ΟΕΝΓΕ, Επιστημονικές Εταιρείες) και φαίνεται πως αποτελούν περισσότερο κίνηση εντυπωσιασμού ανίδεων περί τα υγειονομικά πράγματα, παρά μελετημένο σχέδιο που θα ενισχύσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και θα επαναπατρίσει Παθολόγους και Γενικούς Ιατρούς. Το πιθανότερο είναι να εκπατρίσει όσους απέμειναν.

 

Παραθέτουμε όσα ανακοίνωσε η κ. Αγαπηδάκη και βρίσκονται αναρτημένα στη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας:

“Προχωρούμε άμεσα σε τρεις παρεμβάσεις:

  • Αναβαθμίζουμε την υποχρεωτική υπηρεσία των νέων ιατρών: καταργείται ο αναχρονιστικός θεσμός της υποχρεωτικής υπηρεσίας ιατρών υπαίθρου (γνωστού και ως «αγροτικό») και θεσμοθετείται η υποχρεωτική θητεία προσωπικού ιατρού, η οποία θα διαρκεί ένα έτος και θα πραγματοποιείται τόσο σε αστικές, όσο και σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές. Έτσι, οι νέοι ιατροί, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους και την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, θα υπηρετούν ως Προσωπικοί Ιατροί. Με αυτόν τον τρόπο θα καλυφθεί το σύνολο του πληθυσμού της χώρας με Προσωπικούς Ιατρούς.
  • Δίνουμε κίνητρα στους νέους ιατρούς ώστε να επιλέξουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ή της Παθολογίας: μετά την υποχρεωτική τους θητεία (12μηνη) ως Προσωπικοί Ιατροί, οι νέοι γιατροί που θα επιλέξουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, θα λαμβάνουν 30.000 καθαρές αποδοχές (45.000 μικτές) πλέον όσων προβλέπονται, ενώ παράλληλα θα έχουν και σημαντικά επιστημονικά και επαγγελματικά κίνητρα. Με αυτόν τον τρόπο, από το 6% που είναι σήμερα, υπολογίζουμε ότι θα προσεγγίσουμε σε βάθος 4ετίας, τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 26% και σταδιακά, θα καλύψουμε τις ανάγκες της χώρας μας σε Γενικούς Ιατρούς και Παθολόγους, τόσο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όσο και στα Νοσοκομεία. Είναι η πρώτη φορά που παρέχονται κίνητρα σε νέους ιατρούς ώστε να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά και να παραμείνουν στη χώρα μας.
  • Υλοποιούμε στοχευμένο πρόγραμμα επαναπατρισμού Γενικών Ιατρών και Παθολόγων από την Κύπρο και τη Μεγάλη Βρετανία το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις και παρέχει ισχυρά επιστημονικά και οικονομικά κίνητρα (ενδεικτικά, οι ετήσιες οικονομικές απολαβές θα κυμαίνονται από 100.000-150.000 ευρώ και θα συνοδεύονται από μειωμένη φορολόγηση η οποία είναι ήδη σε ισχύ για όσους επιστήμονες επιλέγουν τον επαναπατρισμό τους)”.