Εισαγγελική παρέμβαση για τα ασανσέρ του ΓΝΛ

Προκαταρκτική έρευνα για την κατάσταση των ανελκυστήρων στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας παρήγγειλε χθες ο διευθύνων την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, Απόστολος Τζαμαλής. Την εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε δημοσίευμα της «Ε», το περασμένο Σάββατο 28 Μαΐου, σύμφωνα με το οποίο «ασθενής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας εγκλωβίστηκε για περισσότερο από μία ώρα», ενώ επέστρεφε από εξέταση και για τον απεγκλωβισμό του «χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».

Ο εγκλωβισμός ασθενή και μάλιστα της ΜΕΘ προκάλεσε την παρέμβαση του κ. Τζαμαλή, ενώ πταισματοδίκης σε διάστημα 10 ημερών θα πρέπει να περαιώσει την έρευνα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα πρέπει κλιμάκιο Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας να διενεργήσει αυτοψία σε όλους τους ανελκυστήρες του ΓΝΛ για να διαπιστωθεί η αιτία του προβλήματος και εάν, μεταξύ άλλων, υπήρξε πλημμελής συντήρηση. Μεταξύ άλλων θα κληθούν να καταθέσουν ο συνοδός ιατρός, όπως και ο διευθυντής της ΜΕΘ, για να διερευνηθεί αν κινδύνευσε η ζωή του ασθενούς για το διάστημα που παρέμεινε εγκλωβισμένος.
Στο ίδιο πλαίσιο, ενδεικτικά θα εξεταστούν ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό προκειμένου να ελεγχθεί από πότε καταγράφονται τέτοια περιστατικά δυσλειτουργίας, εάν υπήρξε ενημέρωση της Διοίκησης του ΓΝΛ, πώς αυτή και με ποια μέτρα αντέδρασε και αν υπήρξε διακινδύνευση ασθενών και εργαζομένων στο νοσοκομείο.
Τέλος, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, θα κληθεί και εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας να καταθέσει για τη συχνότητα του προβλήματος και τους απεγκλωβισμούς από τους ανελκυστήρες του ΓΝΛ.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το πρόσφατο δημοσίευμα της «Ε» «ο εγκλωβισμός του ασθενούς της ΜΕΘ που επέστρεφε στη Μονάδα από την εξέτασή του στον αξονικό τομογράφο με τη συνοδεία του θεράποντα γιατρού του και νοσηλευτή στον ανελκυστήρα», «προκάλεσε αναστάτωση στο νοσοκομείο, με τους εγκλωβισμένους να καλούν σε βοήθεια και τους υπεύθυνους να καλούν τον τεχνικό της εταιρείας, που έχει αναλάβει τη συντήρηση, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Με τον τεχνικό να καθυστερεί και την κατάσταση να γίνεται αφόρητη για τους εγκλωβισμένους, στους οποίους δόθηκε ακόμη και νερό από την πόρτα ορόφου που άνοιγε, κλήθηκε να παρέμβει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και να προχωρήσει στον απεγκλωβισμό μία ώρα αργότερα.
Κάτι που έγινε επιτυχώς με μια επιχείρηση διάρκειας δέκα λεπτών και μέσα σε κλίμα εκνευρισμού μεταξύ γιατρών και νοσηλευτών για τα συχνά προβλήματα, αλλά και τους κινδύνους για την ασφάλεια των μετακινήσεων τόσο των ασθενών όσο και του προσωπικού». «Νωρίτερα σε άλλο ασανσέρ, επιστρέφοντας από επιθεώρηση στα έργα εγκατάστασης των κλιματιστικών στο υπόγειο του κτιρίου, εγκλωβίστηκε ο διοικητής του Νοσοκομείου Γρηγόρης Βλαχάκης για να παραμείνει εγκλωβισμένος για περισσότερο από 20 λεπτά της ώρας πριν απεγκλωβιστεί φανερά εκνευρισμένος».
Β.Κ.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ