Εισαγγελική παρέμβαση για την ακύρωση μεταμόσχευσης στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου

Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου προκάλεσαν οι καταγγελίες για το πρωτοφανές περιστατικό ακύρωσης μεταμόσχευσης ήπατος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου.

Ειδικότερα, με εντολή του κ. Παναγιωτόπουλου , η εισαγγελέας πλημμελειοδικών Αθηνά Κωνσταντινίδου παρήγγειλε από Πταισματοδίκη τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με διερευνώμενο αδίκημα αυτό της έκθεσης σε κίνδυνο.

Όλα έγιναν την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με την καταγγελία του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος ΗΠΑΡxω, μόσχευμα 27χρονου δότη, προερχόμενο από την Κύπρο δε μεταμοσχεύθηκε λόγω αδυναμίας κάλυψης από αναισθησιολόγο στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Το πολύτιμο μόσχευμα όμως δεν χάθηκε, καθώς δόθηκε προς μεταμόσχευση σε άλλο ασθενή που ήταν σε αναμονή, στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης και της αναζήτησης τυχόν ποινικών ευθυνών θα κληθούν να καταθέσουν σε πρώτη φάση οι οικείοι του υποψήφιου λήπτη που ανέμενε στη Θεσσαλονίκη, για να διακριβωθούν οι συνέπειες στην υγεία του από την ακύρωση της μεταμόσχευσης.

Το ερώτημα ίναι αν θα κληθούν να κατέσουν και η κ. Γκάγκα, καθώς και ο κ. Πλεύρης, για την κατάσταση που έχουν οδηγήσει το δημόσιο σύστημα υγείας με τις πολιτικές επιλογές τους.